Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Vill ge goda nyheter till svenskarna

Via webben erbjuder Himlen TV7 ett varierat programutbud med kristen inriktning som snabbt ökat i tittarsiffror. Daniela Persin har varit kanalchef sedan starten 2013 och ser stora utvecklingsmöjligheter för kanalen.

Reportage · Publicerad 00:00, 12 dec 2017

Det var i april 2013 som Himlen TV7 inledde sina webbsändningar i Sverige. I Finland har moderbolaget, mediehuset Heaven TV7 Media, varit igång med sändningar sedan 2003 och når där ut över hela landet via tv-nätet.

– Siktet är inställt på att komma in i kabel- och bredbandsutbudet även i Sverige, på samma sätt som vi gör i Finland, säger kanalchef Daniela Persin.

– Alla som tittar på kanalen får gärna höra av sig till operatörerna så att de förstår att det finns en efterfrågan.

Daniela Persin är född i Finland och har finska som modersmål men behärskar även svenska väl efter att ha växt upp i Sverige. Efter sju års studier på Hebrew University i Jerusalem kan hon skriva såväl "ekon mag" som "fil dr" på visitkortet. I arbetslivet har hon haft ansvarsfulla positioner i olika företag i Finland, inom området internationell marknadsföring.

I sin nuvarande yrkesroll utstrålar Daniela energi, handlingskraft och visionär framåtanda. Det märks att hon brinner för att nå ut med det kristna budskapet till många fler grupper. Därför arbetar hon hårt och målmedvetet för att hela tiden utveckla verksamheten.

– Under den tid som våra svenska webbsändningar har pågått har vi utvecklat kvalité och programutbud en hel del. Förutom våra dagliga sändningar dygnet om erbjuder vi också en rik variation av program via vårt programarkiv, där tusentals program finns tillgängliga. Dessutom kan kanalen tas in via mobilappar eller på tv-skärmen via Apple-tv, Chromecast eller hdmi-kabel mellan dator och tv.

Ibland får Daniela Persin kritik från folk som anser att nya kanaler med samma inriktning försvagar det utbud som redan finns. Men det håller hon inte alls med om. Med hennes bakgrund faller det sig naturligt att se verksamheten ur ett marknadsföringsperspektiv. Danielas slutsats är att ju fler aktörer det finns inom ett visst område desto större blir genomslagskraften.

– För mig handlar det inte om konkurrens utan om komplettering. Jag skulle vilja säga att ett bredare utbud stärker urvalet av meningsfyllda program, säger hon.

– Vi har samma mål som andra kanaler med kristen inriktning har. Tillsammans når vi ut till flera intressegrupper, och filmer och dokumentärer med ett klart budskap är ett led i detta. Ju bredare utbud som erbjuds desto större sannolikhet att evangeliet når ut till ännu fler svenska hem.

Ur kanalens omfattande utbud vill Daniela Persin framför allt lyfta upp aktuell bibelundervisning som återupprättar tron på hela Bibeln, intervjuer med intressanta personer och evangeliserande program. Det lilla och omstridda landet Israel har förstås en speciell plats i Danielas hjärta efter de sju år hon studerade där. Därför vill hon gärna slå ett slag för kanalens Israelbevakning, som hon menar håller hög klass.

– Israel utsätts ofta för oproportionellt stor kritik och vinklad nyhetsrapportering, jämfört med andra länder. Från vår redaktion i Jerusalems mest betydande mediehus producerar vi två mycket populära program: TV7 Israel News och Studio Jerusalem. Vår redaktion i Israel har som ambition att förmedla en mer objektiv bild än den oftast negativt färgade bild som allmänna nyhetsmedia förmedlar.

På redaktionen i Israel jobbar sex personer, inklusive redaktionschef Jonathan Hessen, som representerar en av Israels minoriteter, druserna. Hessen framhåller i ett uttalande att redaktionen i sin rapportering strävar efter objektivitet. Nyhetskällorna är därför såväl israeliska som arabiska, enligt Jonathan Hessen.

– Vi har den mest gedigna Israelbevakningen av alla medier på svenska, säger Daniela.

– Vi rapporterar direkt på plats, och vi har ofta ledande politiker och experter i studion som kommenterar aktuella händelser. Vårt ambulerande produktionsteam i Israel producerar också dokumentärer och undervisning av messianska judar. Med den kunskap dessa har om kristendomens judiska rötter ger de ett vidgat perspektiv till det kristna evangeliet.

Som kanalchef för de svenska sändningarna är Daniela Persin förstås mycket nöjd med att antalet tittare ökat starkt den senaste tiden. Mellan januari och juli i år hade kanalen fler tittare än under hela förra året. Intresset sprider sig som ringar på vattnet och kanalen blir allt mer känd.

Sedan en tid tillbaka publiceras också sändningstablån på tv-sidorna i Världen idag.

– Vår slogan är "När innehållet avgör", vilket vi verkligen vinnlägger oss om att leva upp till. Vi vill ha substans och tyngd i hela utbudet och inte enbart fylla ut programtablåerna. Våra sändningar är dessutom kända för att hålla hög teknisk kvalitet, säger Daniela.

– Jag är övertygad om att Gud har gett oss ett uppdrag att välsigna Sverige och svenskarna med våra program.

Hon vill dock tillägga en klarläggande kommentar:

– Jag vill poängtera att kristen tv kan bidra med extra andlig mat och kompletterande kunskap, men det innebär inte att den ersätter gemenskapen i en lokal församling.

Vi har den mest gedigna Israelbevak- ningen av alla medier på svenska.
Jag är övertygad om att Gud har gett oss ett uppdrag att välsigna Sverige och svenskarna med våra program.

Om mediehuset Heaven TV7 Media

Sändningarna i Finland har varit i gång sedan 2013.

Matti Ojares är vd, tidigare vice vd för Finlands största förlag. Tio dagar efter pensioneringen talade Gud till honom om att starta en kristen tv-kanal.

Bolaget hyr lokaler centralt i Helsingfors på två plan, med flera studior och kontor.

Hyr även studio och redaktionslokaler i Jerusalems mest betydande mediehus, där flera av världens stora nyhetskanaler finns representerade.

Ett hundratal anställda i Finland, Estland, Sverige, Israel och Ryssland. Därtill ett antal frilansare och volontärer.

Kanalens webbsändningar kan följas på www.himlentv7.se.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00