Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Tusentals lyssnare kopplar av till hans bibelinspirerade musik

Med instrumentala låtar i ett antal olika projekt når Örebroaren Christopher Galovan ut till tusentals lyssnare världen över – varje månad. Hans mål? Att skapa avkopplande musik och låta Gud sköta resten.

– Jag vill att stressade själar ska få finna frid och ro, säger han.

Reportage · Publicerad 07:00, 12 okt 2021

Christopher Galovan vill ge utlopp för sin kreativitet. Därför släpper han inte musik i bara ett projekt, utan han har ett helt gäng olika i gång med lite olika inriktningar.

– Jag har lärt mig att kreativitetens bästa vän är begränsningar. När jag begränsar mig själv till ett koncept så kan jag vara fri att skapa inom det temat, säger han.

Inom projektet Songlark inspireras han av naturljud och melodier från fågelljud – ljud som han extraherar och lägger in i dator och därifrån utvinner musik från fågelmelodierna – innan han lägger på instrument på det. I projektet Cristof Walterz är det akustisk gitarr som gäller, i projektet Immanuel Michaels släpper han instrumentala covers, under namnet Ebows skapar han utifrån elgitarr, och i projektet Gapanowicz är det rent piano, utan några effekter.

Huvudprojektet är dock det han har under eget namn, Christopher Galovan, där han släpper så kallad ambient, modern, musik.

Gemensamt för alla projekten är att de är instrumentala.

– Jag har försökt tänka ut varför det blivit så och har landat i att jag mår väldigt bra av det. När jag gör det känner jag mig som rätt person på rätt plats, konstaterar Christopher.

Han har försökt skriva även i andra stilar, men får inte alls samma ”flow” som när han skriver instrumental musik, berättar han.

– Jag skriver lugn musik för att jag vill att andra ska må bra. Mitt ”mission” är att släppa fridfull musik för andras själar, men jag känner också att jag själv blir lugn.

Christopher förklarar att det är stor skillnad mellan att skriva musik utan text, och med.

– När jag skriver med text är det fokus på vad texten förmedlar. Men när jag skriver instrumentalt handlar det om vad hela låten förmedlar, vad alla olika ljud tillsammans förmedlar.

Samtidigt speglar låtarna hans kristna tro – även om de inte har någon text. En del har även fått titlar som syftar till exempelvis något från Bibeln.

– Jag hoppas och ber att alla som lyssnar, kristna eller inte kristna, genom min musik ska få tas till en plats där de kommer att tänka på existentiella frågor. Det är inget magiskt med min musik, utan det Gud vill göra genom den, det får han göra. Jag är väldigt öppen för vad han vill göra.

Varför har han då så många olika projekt, som han dessutom släpper via ett eget skivbolag? Det har flera förklaringar, berättar Christopher.

– Dels beror det på hur branschen funkar. Streamingtjänsternas algoritmer ”gillar” att man släpper musik ofta, men inte alltför ofta. Det gör också att jag kan sprida ut mig på flera spellistor i olika genrer.

– Men jag tycker också att det är väldigt roligt att ha olika projekt, tillägger han.

Det där med att finnas i olika spellistor tycks funka, för i dagsläget finns han musik på över tvåtusen olika spellistor hos streamingtjänsterna. Bara på Spotify har flera av hans låtar under sitt huvudprojekt fått hundratusentals lyssningar. 

Gemensamt för de olika projekten är att majoriteten av lyssnarna förmodligen inte vet vem Christopher Galovan är, och reflekterar inte heller över det. Något som han själv är nöjd med.

– Jag är så glad att musikbranschen kan funka så att jag inte behöver sträva efter att skapa mig ett namn utan bara kan leva på musiken, att kunna vara en artist utan att bygga ett varumärke, säger Christopher.

Hans eget intresse för musik startade tidigt. Under uppväxten i Gamleby fanns alltid piano och gitarr i hemmet, vilket gjorde det möjligt att när som helst sätta sig ner och plinka.

– Ett jättestarkt minne jag har är när mamma lärde mig att hålla ner pedalen på pianot så jag kunde ta ackord. Då var jag ganska liten, säger han.

Han minns särskilt också sitt första munspel, och spelade sedan även trummor.

– Jag spelade lite av allt. Det som inspirerat mig är allt som låter. Jag köpte till exempel en tvärflöjt när jag var i Sydamerika, den är rolig att spela på.

Även om han är multiinstrumentalist så är piano och gitarr hans huvudinstrument.

– På högstadiet blev musicerandet mer seriöst, och på gymnasiet valde jag estetprogrammet med musik som inriktning. Jag har alltid känt en glädje i musiken, det är det som drivit mig att fortsätta, säger Christopher.

I tonåren började han även leda lovsång, något han gör än i dag hemma i Örebro. Under gymnasietiden började han sedan spela i några olika band. 

Vägen mot det han gör numera, som soloartist, började dock när han kom in på Musikhögskolans program för musikproduktion och låtskrivande för några år sedan.

– Jag ville utveckla mina kunskaper på de områdena, själva hantverket, och lära mig mer om hur branschen fungerar, berättar han.

Det har lett honom till det han nu gör, som producent, kompositör och skivbolagsägare för det bolag som släpper låtarna från de olika projekten. Allt det har möjliggjorts av enkelheten som finns i dag när det gället att släppa musik.

Christopher säger att han ser ”extrema möjligheter” för små fria skivbolag att genom streamingen kunna överleva och nå ut med sin musik.

– Många har haft en väldigt negativ syn på streaming och att man inte får mer än tre öre på en lyssning. Men jag ser möjligheterna i de där örena. Jag behöver bara 100 000 människor som är intresserad av min musik för att överleva på det gott och väl, säger han och tillägger:

– Och Spotify har många tiotals miljoner prenumeranter.

Låtarna skapar Christopher i sin studio hemma i Örebro, där han kan jobba ”Svenssontider” mellan klockan 7 och 15 och alltid vara ledig kvällar och helger.

– Det passar mig väldigt bra. Men jag kan inte sitta och vänta på kreativiteten, jag måste hämta den när jag sätter mig i studion.

På kort tid har Christopher lyckats bygga upp så pass många lyssningar att han kan få ut en deltidslön från musiken.

– Jag kan inte ta ut en heltidslön än, men jag har inget mål att bli miljonär utan vill bara kunna leva på musiken och försörja min familj.

Christopher har även nyttjat musiken till att samla ihop pengar till välgörenhet. Via en särskild spellista går 50 procent av intäkterna till humanitärorganisationen  water.org.

– Samtidigt som jag sitter här och skriver musik vill jag känna att jag gör skillnad. Det känns så häftigt att kunna säga att ”om du lyssnar på den här spellistan så hjälper du samtidigt människor i tredje världen att få tillgång till rent vatten”.

Samtidigt som fler låtar är på gång till den spellistan, både från hans eget projekt och från låtar han licensierar enkom för just den listan, fortsätter han att skapa musik i sin studio.

– Målet är att fortsätta växa i min kreativitet och att mitt skivbolag ska få fortsätta växa, så att det går runt.

Än så länge har kreativiteten flödat, konstaterar han, vilket gör att vi kan räkna med att få höra mycket mer från Christopher Galovan och hans projekt i många år framöver.

– Jag har redan låtidéer för tio år framåt, vilket känns jättespännande, säger han och ler.

Det är inget magiskt med min musik, utan det Gud vill göra genom den, det får han göra.

Christopher Galovan

Ålder: 29 år.

Familj: Frun Sandra, samt sönerna León (4 år), Levi (2 år) och Joziah (7 månader).

Bor: Örebro sedan fem år tillbaka.

Yrke: Jobbar deltid som kompositör, producent och skivbolagsägare.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00