Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Umar Mulinde går med mask efter att han blev attackerad med frätande syra på julafton förra året. På ett sjukhus i Israel får han nu behandling för de omfattande skadorna. - Världen måste ompröva sin syn på islam. Annars är det stor fara för Västvärldens kristnas frihet. Foto: John Solsvik

Tron kostade honom nästan livet

Umar Mulinde, 38 år och från Uganda, lämnade islam och blev kristen. På julafton i fjol försökte två muslimer mörda honom genom att kasta livsfarlig syra över honom. Nu är han i Israel, där han är på väg att få livet tillbaka.

Reportage · Publicerad 12:00, 16 jul 2012

Det är lite skrämmande, och samtidigt uppmuntrande, att möta Umar Mulinde. Han rör sig långsamt, och i hans handslag finns nästan ingen kraft. Hela ansiktet är täckt av en mask med öppningar för mun, näsa och ögon. Stora solglasögon skyler ögonen, och på huvudet har han en stor hatt. Ena örat är borta.
Men det är ingen kuvad och nedtryckt man vi hälsar på. Då och då vrider han sig i smärta, och han byter ställning. Men hans kristna tro är stark och vittnesbördet klart, trots de svårigheter han har varit igenom.
Umar föddes i en stor muslimsk familj och började tidigt studera islam. Han är barn nummer 52 till en far som då hade fyra hust­rur. Sedan dess har fadern skilt sig från några av dem och tagit sig nya fruar. Umar berättar att han känner till en muslimsk man i Uganda som har 139 barn.
Även om var en ivrigt praktiserande muslim och flitigt studerade tron, var det något som fattades i Umars liv. Han längtade efter en förändring som kunde ge honom hopp.

En dag, då han var 18 år, träffade han en man som berättade om Jesus så som han är omtalad både i Koranen och Bibeln.
– Jag blev så imponerad av det jag hörde om Jesus, och började läsa själv. Men jag visste hur farligt det var att tro på detta. Enligt islam är det inte tillåtet att lämna tron. Det är det dödsstraff för i islam, säger Umar.
Även om han i sitt hjärta visste att tron på Jesus var det enda riktiga, vågade han inte bli kristen.
– Jag var rädd för den förföljelse jag visste skulle komma, och jag var rädd för att bli utstött av familjen, säger Umar.

En natt drömde han att han var bunden till händer och fötter och hängde i ett rep över en brinnande eld.
– Det var helt förfärligt, och jag grät av förtvivlan. Så visade sig en lysande person och sa: ”Islam vill kasta dig i elden. Vänd om, och du ska bli räddad!”
Drömmen återkom flera nätter. 19 år gammal gick Umar till kyrkan, och gav sitt liv till Jesus.
– Det var påskdagen, och de kristna som tog emot mig var så glada. De visste vem jag var och att jag var muslim, berättar Umar.
Redan då han kom ut ur kyrkan började problemen. Tre muslimer stoppade Umar och skällde ut honom. Därefter gick de till imamen i Umars moské och angav honom för konversion. Han blev omedelbart bortvisad av familjen som förklarade honom död.

Umar gick i kyrkan i tre år, höll på med gatuevangelisering och var med på friluftsmöten. Efter hand uppmanades han till att tala i både radio och tv, och han blev en känd evangelist i Uganda. Han har arbetat som förkunnare och bibellärare och många muslimer har kommit till tro på grund av hans vittensbörd.
Umar berättar om aggressiva muslimer i Uganda, i synnerhet efter att president Idi Amin 1974 förklarade landet som muslimsk stat. Blott 13 procent av befolkningen är muslimer, medan hela 80 procent tillhör kristendomen.
– Sedan dess kräver den muslimska världen att Uganda ska styras med sharia-lagar. Efter 1996 har det blivit särskilt svårt. Alla som lämnar islam hotas till livet. De ska skadas eller dödas. Muslimer gör allt vad de kan fär att komma i regeringen för att befrämja islam. Som politiker och byråkrater i adminstrationen hindrar de också att muslimer döms för övergrepp. säger Umar.
På julafton i fjol hade Umar Mulinde varit i kyrkan i Kampala för att förbereda julgudstjänsterna. På parkeringsplatsen på väg bort till bilen, var det någon som ropade och bad om Umars hjälp. När han skyndade sig till mannen, fick han en spann brinnande syra kastad över sig. Umar kastade sig runt, men där stod en man med ännu en hink. Så sprang de i väg medan de ropade ”Allahu Akbar!”.
– Det var fruktansvärt. På bara ett par minuter blev hela mitt ansikte förbränt och vanställt. Jag blev blind på bägge ögonen, munnen och tungan förstördes, händerna skadades allvarligt, och huden på nacke och överkropp stod i flammor. Mina kläder smälte och försvann.
Umar skrek och ropade på hjälp medan han sjönk ihop på platsen utanför kyrkan. Några vänner rusade till hans hjälp och körde honom till sjukhus. Men där kunde man inte göra mycket.

Umar är övertygad om att de två männen var ute efter att döda honom. Dagen efter kom det brev till kyrkan och sjukhuset där de beklagade att de inte hade klarat att döda honom.
– Nu tackade de Allah för att jag hade fått ett djuransikte. Så la de till att de bad Allah om nåden att geomföra ”plan B”. Jag förtjänade nämligen inte att leva, skrev de.
Umar hävdar att det var tre skäl till att de ville döda honom:
– De ville döda mig för att jag hade lämnat islam och gått över till kristendomen och för att så många muslimer hade blivit kristna på grund av min förkunnelse. Dessutom reagerade de på att jag hade främjat Israels sak i Uganda, säger Umar Mulinde.

Det kom många till sjukhuset för att besöka och uppmuntra Umar. Folk dök upp i hundratal och bland dem en man som utgav sig för att vara läkare. Han kom för att ge en spruta, men Umars vänner stoppade honom i sista stund. Sprutan var nämligen fylld med gift.
Vännerna tyckte att Umar behövde vara på en tryggare plats, där terrorister inte kunde dyka upp. Och de letade efter ett bättre sjukhus.
De skickade Umar till Indien, men läkaren som skulle operera honom var muslim, något som Umar inte kunde acceptera. Då började vännerna tala om Israel, där Umar hade varit flera gånger som förkunnare och reseledare. Med stöd från vänner i Uganda, USA och Israel har Umar fått behandling på Sheba Hospital i Tel Aviv i fyra månader.
– Jag hade våldsamma smärtor och fick mat genom ett sugrör. Tungan hade ruttnat, så jag kunde inte tala, och jag var blind på bägge ögonen. Jag kunde inte gå och huden var borta. Nu är smärtorna mycket mindre, det gör inte ont i såren, tungan är läkt, munnen är opererad, så nu kan jag tala igen. Jag kan äta och jag kan gå, och jag kan se lite på ena ögat. Jag har fått livet tillbaka i Israel och jag blir bättre för varje dag, säger Umar.

Då han blev kristen, förändrades också synen på Israel och judarna. Medan han tidigare hade bekämpat judarna, blev han nu en varm förkunnare av Guds löften till Israel.
– Bibelns Gud är Israels Gud. Utan Israel, är det ingen tro på Gud i Bibeln. Alla profeterna talar om Israel och Israels städer. Om man älskar Bibeln, måste man också älska Israel, säger Umar Mulinde.

Västvärldens positiva inställning till islam är ren förförelse, anser Umar.
– Världen förleds att tro att islam är fredlig och acceptabel. Men vill du se islams ansikte, se på mig. Här ser du vad islam handlar om. Jag är ett offer för muslimernas religiösa intolerans, säger Umar.
Han frågar varför det inte är tillåtet att lämna islam och varför kristna inte tillåts att utöva sin tro i muslimska länder.
– Världen måste revidera sin förståelse av islam. Annars är västvärldens kristnas frihet i stor fara. Så länge de är i minoritet talar de fred. När de får makt, blir budskapet ett helt annat, säger Umar.

Han hävdar att det är en väsentlig skillnad mellan judar och muslimer.
– Judarna har inga lagar som ålägger dem att hata muslimer. Tvärtom. Muslimerna, däremot, har lagar som säger att de ska hata judarna och utrota dem. Alla vill ha fred i Mellanöstern, men då måste vi kräva att Hamas måste ge upp sitt hat till judarna. Så länge de säger att det inte finns plats för judar i deras värld, blir det ingen fred, säger Umar.
Den frimodige ugandiern har fru och sex barn med sig till Israel. Han hoppas komma hem till Uganda och fortsätta sin tjänst för evangeliet och för Israels sak i världen.
– Min hälsa måste nog bli ännu bättre. Och så behövs mer säkerhet för mig och för familjen, säger Umar Mulinde.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00
E-tidning
Bilagor
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier