Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Tallinn: både väckelse och Sovjet

Jag står uppe på däck när färjan närmar sig Tallinn. Åtskilliga kyrktorn sträcker sig mot skyn, men allra högst når Olevistekyrkan.

Reportage · Publicerad 09:00, 14 dec 2017

Den byggdes på 1100-talet och var fram till 1625 världens högsta byggnad, då en brand förstörde det 159 meter höga tornet. Nu är tornet bara 124 meter och kyrkan är sedan länge hem för stadens baptistförsamling.

Det var i Olevistekyrkans torn som KGB placerade sin sändarutrustning så att de kunde rapportera till högkvarteret i Moskva under kommunisttiden. Men under KGB-sändaren pågick en väckelse som berörde hela Sovjetunionen. Under några år i slutet av 1970-talet reste folk från hela Sovjet till Olevistekyrkan, på samma sätt som kristna i väst senare har rest till Toronto och Pensacola. 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...