Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Svenske väckelsepredikantens stad Lindsborg fyller 150 år

Det svenskaste man kan finna i USA är den pittoreska och välskötta småstaden Lindsborg i Kansas, mitt i USA. Under helgen firade staden 150 år sedan grundandet 1869, skriver Lennart Sacrédeus.

Reportage · Publicerad 11:52, 31 okt 2019

De som byggde Lindsborg var mycket fromma – och verkade för en ren församling med krav på varandra. De hade Bibeln och postillan med sig till arbetet och när de inte kunde ha gemensamma andaktsstunder under arbetsdagarna läste och bad de var och en för sig.

Tillkomsten av Lindsborg, som i dag har cirka 3 500 invånare och är beläget mitt i Kansas, är en del av den stora svenska utvandringen från 1800-talets mitt till det tidiga 1920-talet, då cirka 1,5 miljoner svenskar emigrerade till Nordamerika. Det hela började i Sunnemo, en liten ort i Värmland med i dag 240 invånare. Där verkade väckelseprästen Olof Olsson (1841–1900) som komminister i Svenska kyrkan. Nöden var stor i Sunnemo, och Olof Olsson delade med sig så gott han kunde av sina egna medel för att avhjälpa den värsta nöden. Detta ledde till att han själv led verklig ekonomisk nöd.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Iran anklagas för mörkläggning av virusutbrott

Coronaviruset. Flera iranska högt uppsatta politiker uppges ha smittats av det nya coronaviruset Covid-19 och Iran har nu den högsta officiella virus-relaterade...

Israeliskt framsteg i jakten på coronavaccin

Forskning. Forskare i Israel tror sig vara nära ett genombrott i arbetet med att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Enligt Jerusalem Post är förhoppningen...
E-tidning