Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Sonja Aldén: "Julen inbjuder mig till eftertanke”

Julen handlar om något mer än bara julklappar för Sonja Aldén, som nu ger sig ut på julturné för att sprida julstämning, men också eftertanke.

Reportage · Publicerad 12:00, 24 dec 2017

Hon började som låtskrivare bakom några av landets större artister. När hon sedan fick eget skivkontrakt och medverkade i Melodifestivalen med låten För att du finns 2007 blev hon Sonja Aldén med hela svenska folket.

Och nu, liksom varje år sedan dess, ger hon sig ut på julturné för att än en gång skänka julkänsla och reflektion.

– Jag gillar julturnéer. Jag gillar den här tiden. Väntan. Det finns något vackert i det. Uppladdningen, att göra fint hemma, men också att ha en förväntan på det som ska komma, säger Sonja och sjunker ner i en brun skinnfåtölj.

– Det är som när man ska resa. Då är det inte bara resan som ger glädje utan tiden innan, då man får längta. Så känner jag inför julen. Och med små barn som jag har känns det extra viktigt, tillägger hon och erkänner att hon själv drar igång med pyntningen redan i november.

Det här året är Sonja en del av julkonsertturnénÄnglaljus, som hon gör tillsammans med tenoren John Kluge, violinisten Linda Lampenius och pianisten Carina E Nilsson.

– Änglaljus är en väldigt klassisk och stämningsfull konsert. Vi kommer att spela med lokala körer på de platser vi besöker och i Göteborg gästar även symfoniorkestern, det ser jag verkligen fram emot.

– Men på julafton och dagarna omkring är jag gärna hemma med min familj, tillägger hon.

Sonja Aldén växte upp i kranskommunen Huddinge som mellanbarn i en familj full av liv, värme och högt i tak för olika åsikter. Jularna minns hon med extra värme.

– Julen är ju en väldigt känslosam, familjerelaterad tid som kan vara otroligt mysigt, men den kan också upplevas som jobbig. I min familj är vi alla starka åsiktsmaskiner, så visst kunde det säkert vara en del tjafs. Men främst har jag positiva minnen från min barndoms jular. Jag är väldigt familjekär och har alltid månat om familjesammanhållningen.

Det är mer traditioner och minnen än klappar som satt spår.

– Av alla julklappar man fått är det inte så många jag kan räkna upp, men den där förväntan jag hade som barn kan jag fortfarande känna. Den goda maten som mamma lagat hela dagen, den speciella känslan när vi tände ljus och höll varandra i händerna då pappa läste julevangeliet och när vi fick gå upp till granen för att se vad änglarna lagt där – det minns jag tydligt.

Nu har Sonja en egen familj, maken Jörgen och barnen Teddy, 6, och Ninni, snart 2. Och för henne och Jörgen har det blivit allt viktigare att få in tacksamheten och givmildheten i julfirandet. Något som inte alltid är helt lätt när man har småbarn.

– Det känns viktigt att genom inspiration, inte pekpinnar, öka medvetenheten kring det som är kärnan med julen. Det kan bli så mycket fokus på prylar. I år har vi sagt till Teddy, som är tillräckligt stor nu, att han och lillasyster Ninni varje jul kommer att få en liten summa pengar att skänka till en valfri hjälporganisation. Vi kommer att berätta om några olika organisationer, som de sedan får välja mellan, vilken de vill ge sina pengar till. På så sätt hoppas vi kunna få in givandet, medvetenheten och ödmjukheten.

Det kopplar också an till vad julen handlar om. Sonja nickar.

– Oavsett om man är troende eller inte är julen en fin tid att skänka en extra tanke åt dem som inte har det lika bra. Att reflektera över vad det är vi firar och känna tacksamhet. Julen är en tid som inbjuder till eftertanke. Därför tycker jag extra mycket om att sjunga på julen och bidra till den känslan.

Den kristna tron har alltid funnits som prägel i Sonjas familj, men blir extra påtaglig under en högtid som denna.

– När jag var barn läste pappa julevangeliet efter middagen på julafton och vi hade alltid Jesusbarnet på middagsbordet. Det har varit en fin tradition.

I Sonjas egen lilla familj har nya jultraditioner bildats.

– Till skillnad från min uppväxt, då vi tog in granen dagen innan julafton, ser vi alltid till att ha gran från Lucia. Jag gillar tanken på att gå upp på morgonen när det fortfarande är mörkt ute och se det underbara ljuset från granen. Det blir som en vänlig morgonhälsning. Och den känslan kan jag gärna dra ut lite på, säger hon och tillägger:

– Allt detta bidrar ju till en form av välkomnande av högtiden. I min familj, där jag har en tro men inte min man, så njuter vi på vissa sätt lika och på andra sätt olika av julen. Men jag tycker om att det kan få vara så.

Sonjas karriär har gått i full fart sedan hon slog igenom den där Melodifestivalskvällen. Men strax efter att hon blev mamma för första gången, 2011, kände hon ett behov av att få landa och reflektera. Något som resulterade i skivanI andlighetens rum och uppföljaren Jul i andlighetens rum.

– Det är lättare att se med lite distans att de skivorna gjordes när jag hade en stark längtan efter ett lugn. Det var så mycket som hände då som gjorde mig stressad. Jag levde ett småbarnsliv samtidigt som det var fullt upp på jobbfronten, och jag hade höga förväntningar på mig själv.

Båda skivorna resulterade i kyrkoturnéer och mycket positiv respons.

– Jag upplever att det finns ett stort behov för många i dag av att få landa, att komma till kärnan. Och där har ju musik en fantastisk funktion. Musik öppnar upp kanaler och kan skänka lugn, hopp och förtröstan. Det är något som jag hoppats med min musik, och genom människor har jag fått det bekräftat, vilket är en fantastisk ynnest att få vara med om.

– Känslan av att det man gör är viktigt bidrar till en dimension som betyder mycket. Det ger mig både glädje och glöd att fortsätta, säger Sonja.

Att vara i en bransch som är osäker och föränderlig kräver stor tro på sig själv och kan ibland innebära en hel del ängslighet, vilket Sonja emellanåt kan känna. Men i detta finns, förutom vänner och familj, hennes tro som ett ankare.

– Min tro är något som finns med mig hela tiden, som jag lutar mig mot, finner trygghet och reflekterar i. Och stundtals ifrågasätter, mycket tack vare min man.

Hon berättar att hon ser fördelar med att hon inte delar sin tro med sin man.

– Jag har alltid sett framför mig att jag skulle träffa någon som var troende, vilket säkert också hade varit kanon. Men nu när jag har Jörgen ser jag det som en välsignelse att vi tänker olika. Vi har hittat en väg där vi kan både utmana och boosta varandra. Det dyker upp en del frågeställningar som annars kanske inte hade gjort det. Det tycker jag är bra, säger hon.

– Något som skänkt lugn och kraft i tanken kring mitt äktenskap är att det i Bibeln står något i stil med att ”genom din tro är din man/fru välsignad". Oavsett hur det är, är det en väldigt vacker tanke och ger någon form av kärleksfull trygghet.

Sonja berättar att Magnus Persson, pastor och föreståndare för pingstförsamlingen United i Malmö, betyder och har betytt mycket genom åren. De lärde känna varandra i Malmö, då Sonja bodde där i början av 2000-talet.

– Även om jag har en tro finns det mycket som jag har behövt ifrågasätta. Han gav mig möjlighet till det, säger hon och utvecklar:

– Man försöker ju hitta svar på var man själv är i sin tro, ifrågasätter sig själv: Kan jag kalla mig kristen? Är jag värdig att kalla mig kristen?

– Samtidigt tror jag att Gud ser ens hjärta, att man menar väl och vill göra gott. ”Bevara ditt hjärta, ty utifrån det utgår livet”, är ett bibelord som är så vackert. Däri landar mycket av tanken att det viktigaste är att försöka lyssna på hjärtat och leva utifrån det.

Sonja nämner julens huvudperson, Jesus, som inspiration.

– Såsom jag har läst och förstått var Jesus en person som var fördomsfri. Där han kunde göra gott stannade han. Oavsett vem du är, vad du gjort eller vad som tynger dig – vill du göra någonting väl, tar han emot det och hjälper dig.

Den 19 december i år gör Sonja sin sista julkonsert för det här året. Men också sin sista dag som 39-åring.

– För några år sedan kom jag till ett vägskäl, där jag började reflektera över mitt liv. Ifrågasätta vad jag egentligen står för, vad jag tycker och om jag verkligen lever det liv som jag lär. Värnar jag verkligen om det jag tycker är viktigt? Det resulterade i skivan Meningen med livet, som är en personlig och väldigt rak skiva.

– Nu när jag fyller 40 och har kommit en bit in i livet vill jag verkligen förvalta det. Och den där morgonen, 20 december, ser fram jag emot att vakna upp, känna tacksamheten och åka hem till min lilla familj, fira och välkomna julen.

Det känns viktigt att genom inspiration, inte pekpinnar, öka medvetenheten kring det som är kärnan med julen.
Jag är väldigt familjekär och har alltid månat om familjesammanhållningen.

Personfakta

Namn: Sonja Aldén

Ålder: 39 år

Bor: Stockholm

Familj: Maken Jörgen, 39, barnen Teddy, 6 och Ninni, 1,5

På julbordet: "I min kyl finns rödbetssallad och sill året om, men ett annat måste är mammas 'Janssons välsignelse', vilken är hennes egen version av Janssons frestelse."

Aktuell: Med julkonsertturnén Änglaljus och en julsingeln En kväll i december, som släpps 24 november.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...