Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Skivaktuella Miracle Music fortsätter brinna för att tillbe Gud

Även efter 35 år som banbrytare för lovsång och tillbedjan fortsätter Miracle Music i sin kallelse inom musiken.

– Vi älskar att vara med Gud på det här sättet, säger frontfiguren Bo Järpehag i en intervju om gruppens drivkraft och varför det blev just psalmer på den senaste, åttonde skivan.

Reportage · Publicerad 07:00, 2 dec 2022

Redan som tonåringar träffades Bo och Elsa Järpehag och Heléne Kallryd, och ett gäng andra ungdomar från Finspångstrakten. En ungdomsväckelse bröt fram i deras bygder, och ur det bildades en ungdomskör.

– Elsa och jag började också skriva sånger och där någonstans kände vi att vi skulle starta något som hade att göra med lovsångstjänst och nya sånger, berättar Bo.

Deras hjärtan fångades av lovsång.

– Det fanns något härligt som tog tag i oss redan som tonåringar, inflikar Elsa, och Heléne fortsätter:

– Det är ju det som är det allra bästa – lovsången.

Från Miracle Musics första början var tolv ungdomar med i bandet, varav de flesta flyttade till Uppsala 1987 för att gå på Livets Ords bibelskola.

Efter det flyttade flera av medlemmarna i väg åt olika håll och Miracle Music kom att bli ett, i antal medlemmar räknat, mindre projekt. Men Bosse, Elsa och Heléne har varit det troget.

– En tid efter bibelskolan började vi bygga Miracle Music på triosång, berättar Bo.

I dag när de är ute och leder lovsång, tillsammans med ytterligare några musiker, kallar de sig ofta Bo Järpehag med team. Miracle Music har numera blivit mer av ett skivprojekt, där den senaste skivan, Psalmer är den åttonde.

Kallelsen har bestått och nu, drygt 35 år efter starten, är de alltså fortfarande aktiva.

– Vi har fått nåden av Gud att få vara i vår kallelse och vi vill bevara och förvalta något. Sedan älskar vi att vara med Gud på det här sättet, säger Bo.

– Just att få leda andra människor inför tronen är det som är så fantastiskt. Vi har en längtan att hjälpa människor att vara inför Guds ansikte och njuta av hans närvaro.

De tre bandmedlemmarna har följts åt genom livet och blivit nära vänner, och där har Miracle Music fått en extra betydelse.

– Vi har gått igenom olika perioder, både svåra och bra, men vi har kvar samma hjärta och längtan, säger Heléne.

– Vi förstår varandra, tillägger Elsa.

Även teamet av musiker som de samarbetar med har fått en speciell plats.

– Sedan flera år tillbaka träffas vi varannan vecka för gemenskap och lovsång. Det betyder mycket för oss, säger Bo, som beskriver det som en stor styrka att få ha det umgänget tillsammans.

– I den miljön föds också nya sånger, tillägger han.

Sångerna som de skrivit genom åren har fått stor spridning och sjungs i dag av kyrkor runt om i hela landet. Något som Elsa och Bo, som är de som skriver texterna, är ödmjuka inför.

– Så klart blir vi jätteglada över att många använder sångerna och säger att de blir berörda av dem. Vi lever med de här sångerna själva. Det är det som det bottnar i, säger Elsa.

Miracle Music får ofta höra att lyssnare uppskattar teologin i deras sånger. Samtidigt framhåller Bo att det också finns plats för enklare sånger som är lätta att ta till sig, som ”Mer av dig”.

– Det är en enkel bönesång som sjungs väldigt mycket, säger han.

Sångerna är födda under olika perioder i livet, framhåller Heléne, däribland deras kanske mest populära och spridda sång ”På dig min Gud förtröstar jag”, som kom till i en speciell tid.

– Bo och Elsa skriver utifrån där de själva befinner sig i livet, och frukten är att många andra blir välsignade och tröstade. Det är fantastiskt att det kan vara så, säger hon.

I våras släppte Miracle Music sin senaste skiva, Psalmer. Namnet antyder att det är ett, för bandet, lite ovanligt projekt där de denna gång gett sig in i skatten av psalmer, snarare än egenskrivna sånger.

– Det är sådana som vi fastnat för att de har så fin teologi. Vi blir glada av att sjunga psalmernas härliga beskrivningar av vem Gud är, säger Elsa.

Skivan har dock tagit sin tid. Redan 2011 började de arbeta med den.

– Det här var så fina sånger och vi fick en längtan efter att fler skulle få höra texterna. Vissa av dem är sjungna tidigare men med andra översättningar, och vissa har inte funnits på svenska förut, säger Elsa.

Bo tycker också att det ger en annan dimension att psalmerna är skrivna av människor i en svunnen tid.

– Det är fantastiska andliga poet­er som har skrivit de här texterna och det är fascinerande att tänka på hur människor älskat Jesus och haft en brinnande tro i en helt annan tid, säger han.

Saker i livet kom dock emellan och pausade psalmprojektet, men i år kunde skivan till slut släppas.

– Vi har längtat efter att få ge ut den här så det var kul att komma i mål. Vi har hela tiden känt så mycket för det här projektet, säger Bo.

En röd tråd som löper genom hela albumet handlar om Jesus som person, med målande texter och mycket innerlighet.

– Vi älskar att spela in live-lovsång, men vi tycker också om att göra lite mer genomarbetade studio­inspelningar. Vi har kunnat ”nörda” ner oss mer i arrangemangen och jobba med stämsången lite extra på den här, menar Bo.

Psalmskivan blir lite av en ny del i Miracle Musics repertoar.

– Det är mer text, mer berättande i psalmerna. Och vi har kanske haft en längtan efter just det, säger Heléne.

Bo är inne på samma spår och menar att det blir en speciell känsla att kunna introducera psalmer i samma veva som en nyskriven lovsång.

– Det finns ingen motsättning i det. Vi tar alltihop och älskar Gud med det, menar han.

Trion berättar att de har fler psalmsånger på lager som de gärna skulle spela in, men det ligger i så fall längre fram i tiden.

– Det som ligger närmast nu är att spela in en ny live-lovsångsskiva. Det sker förhoppningsvis till våren, säger Bo.

En sak är i alla fall klar: Miracle Music är på inget sätt klara med lovsång och sitt gemensamma band.

– Vi kommer nog att fortsätta så länge vi kan sjunga, säger Heléne snabbt när frågan kommer upp.

Både Elsa och Bo är inne på samma linje.

– Det är lika härligt nu som det alltid har varit att sjunga tillsammans. Det tar inte slut, utan blir snarare nästan starkare ju äldre man blir, menar Elsa.

– Det är samma tro, samma Gud som när vi var 15 år men nu finns det en klangbotten av livets upp-och-ner-gångar, där Gud funnits med hela vägen, lägger Bo till.

I dag har de S:ta Clara kyrka i Stockholm som sitt primära utflöde där de är med och leder lovsång, men ibland också i andra sammanhang. Nyligen var de i Eskilstuna vid den ekumeniska konferensen Höstglöd och i somras ledde de lovsång på Lapplandsveckan.

– Vi vill vara öppna för det som Herren leder oss till, säger Bo.

När de summerar sin tid med Miracle Music så här långt är det ett ord som alla tre använder: tacksamhet.

– Vi är tacksamma att vi har fått vara med så länge, och att våra sånger används är bara fantastiskt. Tänk att vi får fortsätta att lovsjunga Gud tillsammans – det är det bästa som finns, säger Heléne.

Vi har en längtan att hjälpa människor att vara inför Guds ansikte och njuta av hans närvaro.

Diskografi

Miracle Music:

Upphöj Jesus, Lejonet av Juda (1986)

Älska mina ord (1989)

This Gospel of the kingdom (1993)

Jesus now and forever (1996)

Värdigt är Guds Lamm (1999)

Evige Gud (2006)

Evangelium (2007)

Psalmer (2022)
 

Bo Järpehag med team:

Hos dig (2017)

Vår Faders trygga famn (2021)

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00