Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Resa längs Sidenvägen till det mytomspunna Samarkand

På Sidenvägen fraktades guld och andra eftertraktade varor från Kina till Medelhavet redan före Kristi födelse. En av knutpunkterna var Samarkand, en mytomspunnen stad med kanske världens vackraste muslimska arkitektur.

Reportage · Publicerad 13:37, 14 feb 2018

”Om du nå'nsin kommer fram till Samarkand?” Den strofen har legat i mitt bakhuvud ända sedan jag hörde Lill Lindfors sjunga den i slutet på 70-talet. Nu är det nära. Jag sitter i en bil, en Daewoo Nexi tillverkad här i Uzbekistan, på väg från huvudstaden, Tasjkent, till den mytomspunna staden Samarkand. Det är bara trettio mil kvar.

I går satt jag i t-shirt och fikade i solskenet; i dag har hela Tasjkent täckts av ett tjockt lager blötsnö. De första milen är rak och fin motorväg som är väl plogad. Chauffören har sagt att resan inte ens ska ta fyra timmar, och jag börjar tro honom. Lyset och tutan används flitigt för att få slöare bilister, bussar och lastbilar att flytta sig ur vägen.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...