Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Pensionärerna valde ett liv som volontärer i Israel

När pensionen närmade sig för Gun och Bertil Vik valde de att trappa upp i stället för att trappa ner. I åtta år har de tjänat som volontärer i Trädgårdsgraven i Jerusalem, där vissa tror att Jesus kan ha begravts.

– Tiden i Israel har verkligen berikat våra liv, säger Bertil.

Reportage · Publicerad 11:30, 19 maj 2020

För många blivande pensionärer som vill spendera delar av året utomlands är det kanske det ljuva livet på spanska solkusten som hägrar. Men inte för Linköpingsparet Gun och Bertil Vik, som vid den tiden bodde i Vimmerby. Gun jobbade som skolsköterska och Bertil som pastor.

Israel hade de besökt många gånger, och Bertil närde en dröm om att någon gång få ägna mer tid där.

– Jag hade varit pastor hela mitt liv, och när jag närmade mig pensionen kände jag att Gud sade till mig: ”Nu har du arbetat hårt med huvudrätten hela livet, nu har du desserten kvar.” Och så har det faktiskt känts! säger han.

Trädgårdsgraven ligger strax utanför Jerusalems stadsmur, och är en av de platser där man tror att Jesus kan ha begravts efter korsfästelsen. Varje år vallfärdar hundratusentals turister hit – mest evangeliska kristna, men också katoliker, muslimer och sekulära.

När Bertil var där som turist år 2010 berättade en amerikansk guide för honom att organisationen som driver verksamheten börjat ta in guider med ett annat modersmål än engelska. Kanske det vore något för Bertil och hans fru?

– Jag vet inte riktigt varför han sade det till mig, det var en ingivelse han fick just då. Men sedan jag åkt hem och berättat om det för Gun bestämde vi oss för att skicka in en intresseanmälan.

Efter en lång och ganska omständlig process blev Gun och Bertil godkända som volontärer. Sedan dess har de varit i Jerusalem 17 omgångar, upp till tre månader i taget. Under åren har de lärt känna människor från hela världen – och fått uppleva den heliga staden inifrån.  

– Särskilt i början kändes det fascinerande att få vara i Jerusalem, nästan overkligt ibland. Att se Oljeberget framför oss på vägen hem … Vart man än går är man vid historiska platser.

Under perioderna i Israel har paret bott i en lägenhet i anslutning till Trädgårdsgraven, där Bertil är guide och Gun axlat lite olika roller. Dels har hon dukat fram nattvarden åt grupper som vill avsluta vandringen i trädgården med en gudstjänst, dels har hon jobbat i souvenirbutiken strax intill.

Arbetet är intensivt – tolvtimmarspass är inte ovanligt.

–  Man jobbar fem dagar i veckan. Vi börjar vid sextiden på morgonen med att göra i ordning trädgården, och sedan stänger den oftast inte förrän vid klockan 18 eller 20 på kvällen, berättar Gun.

–  Första gången vi var där gick jag ner rätt mycket i vikt, minns Bertil.

I början var Bertil orolig över det faktum att han skulle ha samma guidning, med samma innehåll – påskens budskap – runt tio gånger varje dag. Skulle det kännas slentrianmässigt till slut?

Men efter drygt femtusen (!) guidningar totalt blir han fortfarande berörd varje gång han talar om försoningen vid Trädgårdsgraven.  

– Det är verkligen ett levande ord!

En annan oro som makarna delade var om de skulle känna sig hemma teologiskt i den brittiska, ekumeniska organisationen. Men även den farhågan kom på skam. I stället är just mixen av kristna traditioner något av det som berikat dem mest.

– Om det är något som hänt med min tro så är det att tron på de grundläggande sanningarna har stärkts tack vare mångfalden i Guds rike, säger Bertil, och Gun nickar instämmande.   

Guiderna instrueras att hålla sig strikt till Bibeln. Inte prata politik, och inte göra några tolkningar; visa trygg förvissning om att Bibelns ord är sanna. När det gäller arkeologi och historia däremot får man gärna så tvivel. De teorierna ändras hela tiden.

– Vårt uppdrag går inte ut på att övertyga folk om att det verkligen är i Trädgårdsgraven som Jesus är begravd, att det är rätt plats, utan att predika evangelium, säger Bertil.

Många delar av Israel har länge präglats av oroligheter på grund av den politiska situationen. Har ni känt av det?

– Vi har varit med om flyglarm. Vid ett tillfälle sköts raketer från Gaza mot Jerusalem, men det kom aldrig fram till där vi var. Men vi har aldrig känt oss otrygga, säger Gun, och Bertil fortsätter:

– Vi upplever landet på ett helt annat sätt än som man läser om det i svenska medier. Vi har goda vänner som över huvud taget inte vågar åka till Israel, men det beror nog bara på att man är desinformerad.

Skulle ni rekommendera andra pensionärer att göra samma resa?

– Ja, absolut! Det behövs fler skandinaviska guider. Men man ska vara beredd på att man förväntas engagera sig i ett antal år, de vill inte ha folk som bara åker ner för bara en period. Man måste också vara frisk, och beredd att jobba hårt, säger Gun.

Att just paret Vik skulle välja ett liv som hårt arbetande volontärer efter pensioneringen var kanske inte så otippat. De är båda aktiva och sociala personer, som alltid haft mycket på gång.

– De som känner oss väl var inte förvånade. För oss är situationen betydligt svårare nu, säger Gun.

Paret har börjat trappa ner sitt engagemang en smula – men hade planerat att vara i Israel en månad med start i mars. Men så kom coronaviruset emellan, och Gun och Bertil har i stället fått anpassa sig till ett liv i karantän hemma i lägenheten i Skäggetorp i Linköping.

Precis som under vistelserna i Israel håller de kontakten med barn och barnbarn via Skype. Men ut i friska luften kommer de i alla fall varje dag.

– Det är tur att vi har vår kolonilott! säger Gun.

Jag hade varit pastor hela mitt liv, och när jag närmade mig pensionen kände jag att Gud sade till mig: ”Nu har du arbetat hårt med huvudrätten hela livet, nu har du desserten kvar.”
Vi har aldrig känt oss otrygga.

Gun och Bertil Vik

Bor: I Skäggetorp, Linköping. Har tidigare bland annat arbetat i Vimmerby, Oskarshamn och Ödeshög som pastor (Bertil) och sjuksköterska (Gun).

Gör: Har fram tills nu arbetat delar av året som volontärer i Jerusalem, men håller på att trappa ner sitt engagemang. Är även engagerade i en nystartad församling i Skäggetorp.

Trädgårdsgraven i Jerusalem

Trädgården har länge vårdats som en helig kristen plats eftersom den av vissa tros vara platsen där Jesus begravdes efter korsfästelsen.

Verksamheten drivs av en brittisk välgörenhetsstiftelse.

Omkring 400 000 turister besöker trädgården varje år.

Besökarna kan ta del av en guidad vandring, och – om de vill – avsluta vandringen med en nattvardsgudstjänst.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier