Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Operasångerskan Barbro vill sjunga till Guds ära

Barbro Åslin har sjungit på såväl Kungliga operan i Stockholm som i kyrkor, på kalas och äldreboenden. Allt började när hon sjöng i söndagsskolan redan som treåring.

– Den gåva man fått av Gud vill man förvalta, säger hon.

Reportage · Publicerad 07:00, 7 dec 2021

Barbro Åslin, 81 år, plockar fram flera vackra foton och broschyrer som visar var hon sjungit under sin långa karriär. Vi sitter på Café Söderberg, ett stenkast från Kungliga Operan i Stockholm, där hon sjöng i operakören på sextiotalet.

Kallelsen att sjunga till Guds ära har hon känt hela livet.

– Det är underbart att leva, även om det fanns saker som var mörka när jag växte upp, säger hon.

När Barbro var sex månader gammal tappade en släkting henne på golvet, varpå hon utvecklade epilepsi med ibland flera anfall om dagen.

– Det var inte lidandet som var värst, utan alla fördomar som fanns då och att jag blev mobbad i skolan, säger hon.

Trots allt som varit kämpigt med epilepsin fanns det mycket ljus och hopp under uppväxten.

– Min tro på Gud fick jag redan när jag var liten och den har följt med mig genom hela livet, säger Barbro, som upplevde att tron blev starkare ju jobbigare epilepsin blev.

– För en del kan hemskheter göra att man tappar tron, men jag kände att den växte i stället. Det jag gått igenom har visat att Gud hjälper, poängterar hon.

Barbro har också varit med om änglavakt flera gånger. Vid ett tillfälle åkte hon kälke och var millimeter från att skada ena ögat då kälken kraschade rakt in i en stör som satt fast i en höhässja. Hon rev upp hela kinden, men det gick trots allt bra.

I tonåren fick Barbro en cittra av sina föräldrar i julklapp. Det ledde till att hon började spela på olika äldreboenden och höll i allsången. På gården därhemma ställde hon sig ibland invid vägen och spelade på sin cittra. En del bilister stannade och skänkte en slant.

Även föräldrarna hade talang för sång och musik.

– Min mor ville bli sångerska, men då träffade hon pappa som var jordbrukare. Han hade också fin sångröst, säger hon.

När Barbro slutat grundskolan sökte hon sig till sång- och musikskolan i Sundsvall och studerade där i tio år.

Under den tiden försvann epilepsin helt; de två sista anfallen inträffade när hon var 19 år. Den ena gången sjöng hon en kantat ur Mozarts ”Alleluia” för sin sångpedagog och sjönk bara ihop, medan det andra anfallet var riktigt allvarligt. Det inträffade i ett badkar. Barbro slog huvudet i badkarskanten och hamnade under vattenytan.

Hon var nära döden och upplevde en skymt av himlen.

– Läkaren sade att de höll på att inte få liv i mig. När jag vaknade hade jag en stor gasbinda kring huvudet, säger hon allvarligt.

– Men epilepsin hindrade mig aldrig från att sjunga!

År 1962 flyttade Barbro till Stockholm och studerade en period vid Kungliga Musikaliska akademien. Under de många studieåren lärde sig Barbro inte bara att sjunga opera, utan även att spela piano. Men det var ändå sången som blev hennes levebröd, såsom det även tidigare varit när hon var ute och sjöng för ersättning både under och efter studietiden.

– Jag sjöng upp för en organist i Gustav Vasa kyrka, och det ledde till att jag kom in i operakören.

Under tiden på Operan lärde Barbro känna den världsberömda operasångerskan Birgit Nilsson, som uppmuntrade henne vid ett flertal tillfällen.

– Hon tyckte att jag skulle sjunga som solist i Puccinis opera Tosca och frågade mig ofta om jag fått någon roll, minns hon.

Barbro hade länge närt en dröm om att sjunga solo på Operan, men fick aldrig chansen trots kollegornas beröm. Konkurrensen var stenhård och man var tvungen att armbåga sig fram för att få en roll.

Hon fortsatte i kören åren 1968 och 1969 innan hon ansåg att det räckte. En känsla av att inte riktigt passa in på Operan växte sig starkare.

– De var faktiskt elaka mot mig ibland. Det berodde nog på att jag var litet annorlunda, säger hon.

Barbro var kristen och inte intresserad av de många fester som arrangerades. Utelivet kändes främmande för henne. Det inte bara söps; i kulisserna såg hon sångare ta droger och några begick självmord på grund av pressen att stå längst fram på scenen.

Barbro valde i stället bli frilansmusiker och började sjunga i kyrkor och på tillställningar och evenemang runt om i Stockholm. Samtidigt var det tufft att leva på sång och musik. Hon arbetade därför en tid extra på ett kafé och fick sedan ett erbjudande om en tjänst på Stadsarkivet i Stockholm. Detta gjorde att hon fick ekonomin att gå ihop.

Under tiden i huvudstaden var Barbro med om några märkliga händelser, tillfällen då hon särskilt upplevde änglavakt.

– En dag när jag gick i Stockholm kom några män och ryckte till sig min handväska. Då började jag sjunga ur Mozarts Trollflöjten där mitt på trottoaren. Tjuvarna tappade både fattningen och väskan när de sprang iväg, säger Barbro och skrattar hjärtligt.

Polisen hörde Barbro sjunga på långt håll och kom för att ta reda på vad som hänt. Hon förklarade att hon skrämt iväg väskryckarna med ett operastycke. Poliserna fick sig ett gott skratt.

Vid ett annat tillfälle befann sig Barbro på ett konditori och var den sista som skulle lämna lokalen vid stängningsdags.

– Jag satt och drack kaffe när jag tyckte att servitören såg så konstigt på mig, säger hon

När Barbro skulle lämna kaféet tog servitören tag i henne och tryckte upp henne i ett mörkt rum. Han drog upp en kniv och viftade med den framför Barbro. Det var uppenbart att han ville förgripa sig på henne.

– Han sade att om han inte fick göra det så skulle han döda mig. Jag förstår inte att han vågade, hans kollega höll på med disken i ett annat rum, säger hon.

Barbro gjorde som när hon råkat ut för väskryckarna – hon sjöng, denna gång ett stycke ur Giuseppe Verdis opera Aida. Servitören blev rädd, han kunde inte tro att den lilla kvinnan framför honom kunde frambringa sådana höga toner. Sången fungerade bättre än vilken siren som helst.

Kollegan kom springande och konfronterade mannen, och Barbro kunde lämna kaféet. Hon berättade sedan för sin hyresvärdinna vad som hänt, och denna ringde polisen. Än i dag vet inte Barbro hur det gick efter det. Troligtvis kom mannen undan med våldtäktsförsöket, då det var svårt att bevisa vad han gjort utan att någon vittnade.

Varken epilepsi eller hemska upplevelser har någonsin hindrat Barbro från att sjunga, och sång och musik har hon fortsatt med under åren. Hon är fortfarande en gladlynt och aktiv sångerska och tar gärna emot inbjudningar från kyrkor runt om i Sverige som vill höra psalmer, opera, visor, och väckelsesånger.

Det är det hon vill – få använda sången för att ära Gud.

– Den gåva man fått av Gud vill man förvalta. Sången är mitt liv. Det är underbart att sjunga till Herrens ära, säger Barbro, med ögon som glittrar under den röda hatten.

Min tro på Gud fick jag redan när jag var liten och den har följt med mig genom hela livet.

Barbro Åslin

Ålder: 81 år.

Bor: Ljusne.

Född: Indalsliden, ovanför Sundsvall, den 20 maj 1940.

Familj: Två systrar, varav en i himlen.

Sysselsättning: Musiker, körsångerska, arkivarie och operasångerska. Hon arbetar fortfarande som frilansmusiker och skriver även poesi och egna tonsatta sånger, samt målar tavlor i sin lilla ateljé i lägenheten i Ljusne; flera av dem hänger på äldreboenden och i andra lokaler.

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier