Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Ön som en gång låg mitt i Sverige

Under många hundra år låg det mitt i Sveriges hjärta, i farleden mellan öst och väst. Sedan blev det ryskt och tsarimperiets västra utpost. Numera är det ett av svenskarnas främsta utlandsresemål. Väldigt praktiskt, eftersom man har svenska som modersmål på Åland.

Reportage · Publicerad 09:00, 28 aug 2018

Det första som möter mig när jag kommer till Åland med Eckerölinjens färja från Grisslehamn är ”ryska posten”. Ja, i alla fall det pampiga post- och tullhus som uppfördes när ryssarna härskade här på 1800-talet.

Åland har alltid varit svenskspråkigt, men har en växlande historia. Under många hundra år låg det mitt i det Sverige som Finland var en del av. Men sedan Sverige förlorat kriget mot Ryssland och fått lämna ifrån sig Finland och Åland, blev det 1809 plötsligt en del av Ryssland.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...