Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Missionär debuterar med eget album

Hon har jobbat med församlingsplantering i Sibirien och har ett stort hjärta för Sydafrika. Nu, 52 år in i livet, släpper Angeredsbon Anna Ekberg sin första skiva. En skiva där bland annat Psaltartexter finns med i rockigt format – liksom en bit Sydafrika.

Reportage · Publicerad 07:00, 13 apr 2021

På Anna Ekbergs födelsebevis står det inte Sverige, utan Australien. Där jobbade hennes pappa som präst i Sjömanskyrkan i Sydney och Melbourne, men själv har hon inga egna minnen därifrån.

– Men att jag föddes där har ändå följt mig genom hela livet och min stora dröm är att återvända dit en dag, säger hon.

Att hon är född i ett annat land har kanske bidragit till hon längtat utomlands till mission – något hon gjorde slag i saken av då hon gick en bibelskola i Kalifornien. Via den fick hon en inbjudan till att hjälpa till med en församlingsplantering i den sibiriska staden Krasnojarsk.

– Jag kände direkt att jag ville göra det. Jag visste egentligen ingenting om staden, men läste i en uppslagsbok och förstod att det var en stad där det inte fanns mycket insyn, berättar Anna.

Den tidigare slutna militärstaden, med drygt en miljon invånare, blev en spännande erfarenhet.

– Det var väldigt annorlunda att bo där, en känsla av att åka in i något slutet. Men jag mötte fantastiska människor.

Församlingsplanteringen var till en början ett samarbete mellan Lancaster Vineyard i USA och Ungdom med uppgift (UMU) i Amsterdam. Än i dag finns församlingen kvar.

– Vi skapade ett stort intresse, dels för att vi var utlänningar och dels för att vi var unga, minns hon

Sammanlagt bodde Anna i staden under ett års tid, i två perioder. Efter att ha återvänt till Sverige träffade hon sin blivande man, Lars, och de flyttade så småningom ner till Göteborg, där de sedan bott kvar.

Tillsammans bar de en längtan att få åka ut i världen även som familj. När Lars så fick möjlighet att besöka Sydafrika för ett jobbuppdrag blev mötet med landet så starkt att han bara blev tvungen att återvända dit.

– Till en början åkte vi ner och reste runt två månader med våra tre barn, som då var ganska små. Men när vi var tillbaka hemma igen kände vi att vi inte var klara, berättar Anna.

Anna och Lars åkte ner igen för att rekognocera läget och kom hem med ett erbjudande om att verka inom en missionsorganisation då en annan svensk familj skulle återvända till Sverige under en period.

– Vi tackade ja och packade ihop våra grejer och vårt hus och flyttade ner.

I Sydafrika var de bland annat med och skapade musik tillsammans med ungdomar på en högstadieskola, och jobbade också socialt, bland annat genom att dela ut mat och genom besök på fängelser.

Sedan dess har de återvänt till Sydafrika nästan varje år de senaste tio åren.

– Det är märkligt, men det lever kvar på något sätt, jag längtar nästan ständigt ner till Sydafrika, säger Anna.

– Vi känner oss inte klara där helt enkelt, så skulle rätt tillfälle dyka upp igen skulle vi absolut inte säga nej till att bo där en period till.

Anna beskriver det som att det öppnar upp något inom dem när de kommer dit.

– Man känner sig väldigt fri, hemma och levande, och mötet med människorna är så starka. Det finns mycket mörker i landet ännu, så det finns otroligt mycket att göra, menar hon.

I Sydafrika ser de alltid till att besöka ett fängelse, där en missionsorganisation har ett arbete.

Just det där med fängelser är lite av ett återkommande tema för Anna. Hon har tidigare jobbat inom Kriminalvården, men arbetar numera inom Räddningsmissionens verksamhet Solrosen, som hjälper barn och ungdomar som har en förälder som sitter i fängelse eller häkte.

– Det är en grupp som ofta tappas bort i vårt samhälle. Men när en förälder begår ett brott finns det ju oftast en familj runt omkring som glöms bort men som påverkas mycket av det, säger hon.

Anna och hennes kollegor besöker häkten och anstalter varje vecka, samtidigt som familjer kommer till deras lokaler för individuella samtal och för att få möta andra i samma situation.

– Vi försöker skräddarsy ett stöd utifrån deras behov, berättar Anna, som trivs med jobbet och de människomöten hon får genom det.

– En av höjdpunkterna är att få förtroendet att lyssna till människor, det är fint att få lyssna till människors livsberättelser, även sådant som är tungt, menar Anna.

Musiken är ett annat återkommande tema i hennes liv. Ofta har det varit i form av lovsånger i egna samtal med Gud, där hon kompat sig själv med sin gitarr, något som fått stor betydelse för henne.

Hon har också medverkat på ett antal utgivna sånger, då Lars producerat skivor åt andra artister. 

Men nu var det dags för det allra första egna albumsläppet, vilket skedde den 12 mars.

– Det har varit en lång process. Ett par av de här låtarna skrevs för mer än tjugo år sedan och har legat sedan dess. Sedan har det tillkommit fler sånger efterhand, berättar hon, och fortsätter:

– Det var lite av en dokumentation att ge ut dem nu. Det har låtit rätt bra i mina öron, och jag tänkte att det vore roligt att få spela in det fullskaligt med ett helt band och dela med mig av det jag fått. Det har varit en väldigt glädjefylld process, men som också varit vilande under vissa perioder när vardagen kommit emellan.

Flera av låtarna på skivan – ungefär hälften – är tonsatta, och till viss del omarbetade, psaltartexter.

– Psaltaren hjälper mig att hålla mitt samtal med Gud levande. När de egna orden inte räcker till är det så stort att få be de här bönerna, som så många andra människor har bett innan mig, menar hon.

De texter hon själv skrivit handlar om sådant som legat på hennes hjärta. Exempelvis beskriver låten ”The world is crying” vem Jesus är och att han är svaret på den nöd som finns i vår värld.

– Den röda tråden på skivan är att det är sånger som är inspirerade av bibeltexter och psaltarpsalmer, sprunget ur min relation med Gud.

Dessutom finns det – kanske inte helt oväntat – en låt om har ett sound som är starkt inspirerat av Sydafrika.

– Den är nästan som en bonuslåt, för den hänger inte riktigt ihop musikaliskt med de andra. Det är en riktig glädjelåt med en text från Psalm 139.

En första singel släpptes redan den 5 februari, och nu i mars kom alltså hela albumet, Live for your glory, som består av till hälften svenska till hälften engelska låtar, all producerat av Lars. 

Anna utlovar ett rockigt sound, då just det musikaliska uttrycket är något som ligger henne varmt om hjärtat.

– Det är bland annat en riktigt härlig rockversion av Psalm 23, ”Herren är min herde”. Den känner jag mig väldigt nöjd över.

Ett eget skivsläpp är egentligen ingenting Anna haft som livsdröm. Däremot har hon nu en annan dröm, som har med skivsläppet att göra:

– Det skulle verkligen vara roligt att få samla alla musikerna och göra en ordentlig skivrelease, åtminstone vid ett tillfälle. Det kan ju inte ske nu, men kanske längre fram, säger hon.

En av höjdpunkterna är att få förtroendet att lyssna till människor, det är fint att få lyssna till människors livsberättelser, även sådant som är tungt.
Psaltaren hjälper mig att hålla mitt samtal med Gud levande.

Anna Ekberg

Ålder: 52 år.

Bor: Angered.

Familj: Gift med Lars. Tre barn på 21, 19 och 16 år, samt hunden Wille.

Yrke: Utbildad socialpedagog. Jobbar i dag som familjepedagog inom Räddnings-
missionen.

Intressen: Skidåkning, vara ute i skogen och vandra med min hund, resor.

Aktuell: Med skivan Live for your glory, som släpptes den 12 mars, via Talking Music.

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier