Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Metalbandet All for the King vill peka på kraften i Guds ord

De upplever att tiden är knapp och att det inte finns utrymme för kompromiss.

– Kyrkan behöver vara ännu mer bibelförankrad i dag för att vi ska hålla oss på rätt kurs, säger bandmedlemmarna i All for the King.

Reportage · Publicerad 07:00, 28 sep 2021

Vi träffas i Ricard Hultekes trädgård i Gränna en solig förmiddag. Bordet är dukat med bakelser och kaffe och ett gäng hönor kacklar i bakgrunden. Medan vi väntar på Erik Tilling som är på ingång, tar vi en titt på hönornas rede och kollar om det finns några ägg.

Hårdrock är kanske det sista man tänker på i ett sceneri som detta.

Erik Tilling och Ricard Hulteke är kända profiler inom svensk kristenhet. En gemensam nämnare är att ingen av dem nog hade trott att de skulle skriva hårdrock.

Ricard säger att han har hårdrocken med sig sedan ungdomsåren.

– Men jag är evangelist, och det här redskapet är väldigt bra. Hårdrock är kanon om man vill säga något med blixtar och dunder, säger han, och lockar ner en del skratt när han illustrerar genom att vråla: ”Repent!” (Omvänd er).

Han växte upp i Göteborg i ett kristet hem, men tog en paus från kyrkan någon gång i tonåren.

– Jag blev frälst i 16-årsåldern och arbetade senare som evangelist i Stockholm, där jag även fick vara med att starta en församling.

Ricard har även varit med i gruppen By Grace och andra välkända gospelkörer.

– I församlingen har jag känt att min uppgift är att hjälpa människor in i tillbedjan, säger han.

Erik berättar om uppväxten i Västerås och att föräldrarna skildes när han var ett år.

– Mamma drog med oss till Missionskyrkan, där jag tyckte att det var fruktansvärt trist, flinar han.

– Men jag träffade ett gäng grabbar som jag spelade metal-covers med i kyrkans källare.

Senare gick han över till Pingstkyrkan och besökte även Livets Ord i mitten av 1980-talet.

– Jag har aldrig varit den där ”sträcka upp händerna”-typen, så det kanske var lite mycket för mig. Men jag fick tanken att det här med Bibeln nog stämmer ändå – och så började jag ta min tro på allvar, säger Erik.

Under flera år var Erik kompgitarrist till sångförfattaren Bengt Johansson. Senare upptäckte han den amerikanska artisten Fernando Ortega.

– Jag, som hade lite svårt för ”happy clappy”-sånger, förstod då att lovsång kunde vara mer lågmäld. Jag golvades fullständigt av att man kunde sjunga klagopsalmer och att det var tillbedjan fullt ut, säger Erik.

– Något vaknade inom mig och jag började skriva sånger i samma anda.

Och i dag är båda medlemmar i metalbandet All for the King, som i precis har släppt sitt andra album, Let there be light.

Albumreleasen avhandlas naturligt nog vid fikabordet.

Vi har fått tjuvlyssna på låtarna, och precis som med föregångaren rycks man med av musiken och skickligheten. Men även om musiken får högt betyg ligger albumets främsta fokus på texterna. Bibelförankringen är konkret och att kompromissa med budskapet finns inte på kartan.

All for the King har en mission, och det stora samtalsämnet för dagen är det andliga läget i Sverige. Det är inte första gången vännerna snackar teologi – i själva verket var det bakgrunden till att bandet startades.

– När det uppstod teologiska diskussioner på sociala medier märkte vi att vi kommenterade samma saker, säger Erik, och Ricard fyller i:

– Där liberala tongångar ofta fick utrymme blev vi de där ”konservativa” gubbarna” – eller man kanske ska säga bibeltrogna, säger han och ler brett.

Erik och Ricard bestämde sig för att ses på ett kafé i Jönköping.

– Anledningen var att prata teologi, men vi kände förstås till varandra som musiker, berättar Erik.

– Utifrån samtalen växte tanken fram att vi borde göra förkunnande musik om detta; man kan kalla det ett statement.

Erik hade skrivit några sånger av lite mer rockig karaktär, och Ricard föreslog att de skulle spela in dem. Och så blev det.

Vi kommer in på kyrkans klimat i dag. Både Erik och Ricard är överens om vikten av att den enskilde kristne och församlingen lever av och inte kompromissar med Guds ord.

– Om man inte hämtar sin kunskap från Skriften är risken stor att det blir en känslomässig och åsiktsbaserad tro som drivs av tidsandan, säger Erik.

– Församlingen är ju inte undantagen samtiden, vi påverkas också av allt som sker i världen. Då borde vi läsa Bibeln ännu mer för att hålla oss på den smala vägen.

Ricard tar upp hur det man kallade ”syndakatalogen” gjorde att kyrkan slog över till att inte beröra kontroversiella ämnen alls.

– Men då kastar man ut barnet med badvattnet. Man går över till att följa samhällets linje, till exempel när det gäller äktenskapet, säger han.

– Det funkar inte att kyrkan är tyst när så många andra krafter trycker på stenhårt – i skolan till exempel. Jag är lärare, så jag vet.

De hänvisar till en insändare i Världen idag tidigare i sommar med rubriken ”Vi är en generation som tror på Jesus men inte på Bibeln”, av Jonathan Zethson (8/6).

– Tron kommer av förkunnelse och den bygger på Guds ord, säger Erik.

– Vi kan inte ha något slags kristen populism. Vi behöver i kärlek förkunna sanningen så att folk har något att ta ställning till, säger Ricard.

Något som ligger dem varmt om hjärtat är utrymme för kreativa gåvor i församlingen. Ricard nämner att körer och band lite har försvunnit från plattformen.

– Tillbedjan är det bästa som finns. Men proklamation har också en viktig och gudagiven plats, vare sig det är gubbar som spelar dragspel, en ungdomskör eller ett proggband.

Erik håller med och nämner att han undervisar barn och unga i elgitarr, varav en del är med i kyrkan.

– Var ska de annars använda sig av sitt uttryck? Det blir ju någon annanstans om de inte får plats i församlingen, säger han.

De upplever att kristen musik åter behöver plockas fram som evangelisationsmedel. De berättar om en spelning i Gävle, där en församling hyrde in sig på en pub.

– Där satt ju även pubens stammisar. Så vi spelade våra låtar och jag pratade om Jesus mellan sångerna, säger Ricard.

– Någon som var lite på lyran kommenterade: ”Det var sjukt bra musik, men det här med Gud kan ni väl inte mena allvar med, va?” Bra start på ett samtal, säger Erik och skrattar.

Att nå ut med evangelium är viktigt för bandet.

– Ser man bakåt i tiden är vi kristna extremt bekväma i dag om man jämför med vad alla martyrer har utstått för evangeliet, säger Erik.

Ricard fyller i:

– Tänk på alla munkar som vandrade hit till Norden – det hade de säkert gärna sluppit. Men de kände sig kallade och vägrade vända hem förrän det var gjort.

Men bandet vill inte bli betraktade som domare.

– Vi älskar människor och är inte emot någon. Vi vill uppmuntra till att hålla fast vid tron och Guds ord – och vi vill peka på Jesus!

Det funkar inte att kyrkan är tyst när så många andra krafter trycker på stenhårt.
Jag golvades fullständigt av att man kunde sjunga klagopsalmer och att det var tillbedjan fullt ut.

Ricard Hulteke

Familj: fru och tre barn (17, 14, 7)

Yrke: lärare

Skickar med: Det är viktigare än någonsin att vi håller oss till Jesu lära och Ordet. Om vi lämnar Skriften är vi utelämnade till känslor, trender och tidsandan.

Erik Tilling

Familj: fru och två barn (8 och 11)

Yrke: ljudproducent, låtskrivare och gitarrpedagog 

Skickar med: ”Bevara mig som din ögonsten, göm mig i dina vingars skugga” (Ps 17:8)

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier