Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Lina litar lugnt på Guds ledning

20-åriga Lina Johansson från Tibro i Västergötland sökte till Dalkarlså folkhögskola i Västerbotten för att sjunga och spela på lovsångslinjen. Det ledde henne till Pingst i Robertsfors och ett växande som har gett Lina en helt ny kallelse.

Reportage · Publicerad 11:30, 7 aug 2020

Lina är uppvuxen i en större Equmenia­församling som hon har älskat och engagerat sig i. När hon var tolv år öppnade Gud hennes ögon för att det inte fanns någon som ledde lovsången i kyrkan.

– Då sade jag till de vuxna att jag ville leda lovsång, och sedan gick jag hem och googlade fram pianoackord för att lära mig att spela till. Men jag sade att jag inte kunde lova att det skulle låta så bra, tillägger Lina och skrattar.

Numera är pianospelandet på en helt annan nivå än den första gången, då ackorden var få och basala, och än i dag är lovsång det bästa Lina vet.

– För mig är lovsång tillbedjan, en intim plats med Gud, stället där jag kravlöst får vara med Gud och uttrycka det jag vill.

Lina har fortsatt att lära sig spela de instrument hon behöver, och efter att ha räknat upp en hel rad tillägger hon:

– Gud har varit min sång- och musiklärare.

Lina har alltid tyckt om att lära sig det hon behöver kunna. Hon menar att vissa gåvor är en utrustning man har fått, medan andra kan förvärvas genom förmågan att lära sig nya saker.

– Min erfarenhet är att man oftast kan bli duktig på det man behöver kunna, säger hon.

Hon menar att andras uppmuntran är viktig för att man ska våga försöka sig på även det som är nytt för en, och på så sätt hitta eller utveckla sina gåvor.

– Det finaste av allt med mitt lovsjungande var när någon kom fram och sade: ”Lina, Gud har verkligen smort dig till att leda lovsång.” Jag har aldrig tänkt att jag var modig som vågade börja som tolvåring, det kändes bara självklart att försöka – och den bekräftelse jag fick hjälpte mig att fortsätta.

Efter ett år på Lovsångslinjen, med både Bibel och lovsång, upplevde Lina sig mer rotad i sin tro och sökte in till år 2 på samma linje. På grund av bland annat en flytt av Dalkarlså folkhögskola (numera Umeå folkhögskola) kom ett ovälkommet besked:

– Jag fick veta att kursen skulle läggas ner. Det kändes jättetråkigt – vad skulle jag göra i stället?

Lina vände sig till Gud och fick tre bokstäver till sig: ”TTS”.

Några minuter senare kom en lärare på Dalkarlså till henne och sade: ”Du Lina, skulle inte TTS kunna vara något för dig?” Det visade sig vara en teamträningsskola, och ett frö började gro i Lina.

– När jag någon dag senare umgicks med det ungavuxna-gänget i Robertfors Pingst, sade två av dem: ”Lina, skulle inte TTS vara något för dig?” Nu hade jag fått flera tecken, prövade tanken på allvar och kände ett lugn över att det var det jag skulle göra, berättar Lina.

Under året på lovsångslinjen hade Lina och några klasskompisar hittat hem i Robertsfors Pingstkyrka, där de sjöng i lovsångsteam, gick på gudstjänster och hade församlingsgemenskap.

– Jag tänkte att det vore härligt att få vara i församlingen hela tiden, så när jag började på TTS bad jag att få bli placerad i Robertsfors.

Lina satte ett eget mål för praktik­året: varje vecka skulle hon sitta med nya människor vid kyrkfikat.

– Jag ville lära känna hela församlingen och tänkte att det bästa sättet var att lära känna dem en och en.

Fortfarande inne på lovsångsspåret fick Lina plussa på med en massa andra erfarenheter: följa pastor Niclas Strindell på visionskvällar, vara i secondhandbutiken Fyndet, jobba på ungdomskvällarna och helt enkelt hänga med på allt församlingsarbete.

Och hon fick växa in i olika roller.

– Jag började få hjärta för våra ungdomar, och för deras kompisar som dricker om helgerna. Alla behöver mötas av kärlek och få höra talas om Gud. När vi anordnade bilkurragömma kom bilintresserade ungdomar som aldrig förr hade satt sin fot i kyrkan, berättar hon.

– Vi försöker nå ut via passande aktiviteter och genom att vara närvarande på Instagram och Facebook. Vi vill sprida en mer positiv känsla och mer hopp i samhället, och det gör vi bland annat genom att uppmuntra ungdomarna att vara med och dela, säger Lina.

– Kyrkan är liksom inte integrerad i samhället, men det känns att Gud jobbar för det! En julkonsert vi anordnade samlade till exempel 250 besökare från samhället och var en av flera nödvändiga tröskelsänkare.

Lina beskriver hur hon under TTS-året fick mycket plats och förtroende.

– Det är en så kärleksfull församling, de är uppmuntrande, visar att man får prova sig fram och stöttar en om man faller, förklarar hon.

– De har gett mig utrymme att växa och upptäcka vad jag brinner för. Därför har jag fått upptäcka, ”åh, jag älskar ju ungdomar” och ”åh, jag älskar ju att vara med barn och hela församlingen”. Jag vill göra allt som finns i församlingsarbetet!

På frågan vad som har gett Lina känslan av förtroende och plats att utvecklas, svarar hon snabbt:

– De personliga mötena! Tänk bara att få möta äldre i församlingen som säger, ”Lina, jag ber för dig”, eller frågar vad jag tycker eller vad jag skulle vilja prova.

– Kärlek, ett stöttande förhållningssätt och riktade frågor skapar en känsla av att vara sedd och värdefull, så det tror jag är ”receptet” på god växtgrund i en församling, sammanfattar Lina.

– Och folk säger verkligen det de tänker: ”Jag är glad att du är här.” ”Tack för det du gör.” ”Jag ber för dig.” ”Bra jobbat, Lina.” Och frågan hur jag mår får jag så många gånger i församlingen, av folk som undrar på allvar. Det finns ett genuint intresse, en genuin omsorg.

Så när någon frågade vad Lina trodde var hennes kallelse, vågade hon ärligt svara: ”Jag tror att Gud kallar mig att vara pastor.” Teamträningsåret i Robertsfors med omnejd hade väckt en ny, bredare längtan i Lina: hon ville jobba som pastor.

Att välja ALT-utbildningen (Akademin för ledarskap och teologi) i Umeå kändes därmed rätt.

– Då kan jag bo kvar i Robertsfors, där jag nyss fick egen lägenhet, göra praktik i ”min” församling och vara med och se den utvecklas, säger Lina och ler.

Redan när Lina blev antagen kände hon ett lugn över situationen:

– Jag tänkte, att om Gud vill detta så kommer jag in. Vid intervjun till ALT hade jag inte ens satt mig in i detaljer om utbildningen, utan kände bara så starkt att ”jag ska gå oavsett, så jag behöver inte veta detaljerna”.

Lina nämner de ord hon har på sin startskärm på datorn: ”Förvänta dig stora ting av Gud. Gör stora ting för Gud.”

– Jag hade en egen ungdomsledare som stöttade och peppade mig och alltid uppmuntrade mig att gå med Gud, och det vill jag verkligen göra. Jag gillar de där orden på startskärmen – de påminner mig om att jag förväntar mig att jag får göra stora ting för Gud!

Kärlek, ett stöttande förhållningssätt och riktade frågor skapar en känsla av att vara sedd och värdefull, så det tror jag är ”receptet” på god växtgrund i en församling.
Jag ville lära känna hela församlingen och tänkte att det bästa sättet var att lära känna dem en och en.

Begrepp och personinfo

TTS: Teamträningskola med bas i Örnsköldsvik. Under ett år får eleverna finnas med i en församlings arbete.

ALT: Akademin för ledarskap och teologi, en fyraårig högskoleutbildning som bland annat finns i Umeå.

Linas familj: föräldrar och tre syskon i Tibro, samt ungavuxna-gänget i Robertsfors.

Linas favoritlovsånger: ”Hosianna” (Lovet stiger), ”Din trofasthet”, ”Love theory”

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier