Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Krig och fred förändrar De kristnas dal

När de muslimska rebellerna tog kontroll över den syriska korsfararborgen Krak des Chevalier darrade folket i De kristnas dal. Numera kommer osäkerheten från ett annat håll.

Reportage · Publicerad 00:10, 14 jan 2019

Det kunde lika gärna ha varit kulisser från Harry Potter eller Sagan om ringen: På det högsta berget i hela regionen tronar korsfararborgen Krak des Chevalier. Nedanför borgen ligger Wadi Nasara – De kristnas dal – och det 1 500 år gamla St Georg-klostret. 

Dalen har utgjort ett centrum för syriska kristna ända sedan 500-talet. Trettiotvå byar ligger utströdda över det böljande landskapet med bördigt jordbruksland emellan. På sluttningarna växer gamla olivträd och nere på slätten står växthusen med tomater och andra grönsaker tätt. Folk har fört ett enkelt liv i denna dalgång. Men det har varit ett bra liv. 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...