Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Jesus och elden i centrum i Gammelboning

En mirakulös händelse år 1978 blev startskottet på vad som skulle komma att bli en väckelsevåg i den lilla byn Gammelboning i Gästrikland. Varje sommar sedan dess anordnas en konferens, som i år firade sitt 40-årsjubileum.

Reportage · Publicerad 16:56, 14 aug 2018

I Gästriklands skogar ligger den lilla byn Gammelboning. Där bor inte mer än ett 50-tal invånare, men byns betydelse är långt större än dess storlek.

I Gammelboning finns en fantastisk historia bevarad, känd av de flesta, för att inte säga av alla invånare som bor där. En historia som också spridits över hela Sverige.

Våren 1978 var mamman i en familj bestående av åtta syskon och en mor och en far, allvarligt sjuk. Slutet för henne var nära, men efter att familjen intensivt bett till Gud fick mamman uppleva hur Jesus helade henne. I och med det startade en väckelsevåg som ledde till att det gamla bönehuset som stått igenbommat åter öppnades 1978, samt till att församlingen Tempelkällan föddes. Sex av syskonen blev frälsta. Två av dem är Maj Monczak och Margareta Andersson.

Jag kommer till Gammelboning på fredagen, mitt under den pågående sommarkonferensen. Solen skiner och stämningen är på topp. Jag tas väl om hand och får ett vänligt bemötande. Byns 118 år gamla bönehus och den gamla skolan, som sedan länge är i församlingen Tempelkällans ägo, kan sägas vara navet dit de flesta i den passionerade skaran i byn samlas för att prisa och ära Jesus.

Bönehuset är till det yttre ett typiskt Svenssonhus, rött med vita knutar. Insidan är desto mer talande, och slående i sin enkelhet. Möteslokalen är målad i ljusa färger. Den är inte så stor, men stor nog att rymma alla de människor som besöker konferensen. De som inte får plats i kyrkbänkarna på bottenvåningen ryms i stället på läktaren. På väggen bakom predikstolen hänger en svensk och en israelisk flagga, på var sin sida om en stor målning av Jesus.

Efter mötet sätter jag mig ner tillsammans med Maj och Margareta och får höra deras berättelse, om Jesus, om Gammelbonings betydelse, och om en profetia de fick ta emot en gång i tiden. De berättar om den långa vägen till mamma Klaras helande, och om hur Jesus grep in efter många intensiva böner.

– Jag kände en hand som lades på mig, och i samma stund kände jag att alla mina bördor försvann. Alla bekymmer rann bort, berättar Margareta.

– Så vi blev frälsta, en hel syskonskara, tillägger Maj och fortsätter:

– Det som är det starkaste för oss på den här platsen är den profetia vi fick ta emot av Egon Sandström.

Maj citerar öppenhjärtligt och med passion:

– ”På denna plats har jag fått mitt fäste för min Ande och här ska jag utföra väldiga gärningar. Människor ska komma långväga ifrån och söka mig och min uppenbarelse. Här ska männi­skor bli helade.”

– Vår kallelse är inte att bygga en stor församling här. Folk kommer i stället hit för att bli frälsta och döpta. Under de 40 år som sommarkonferenserna har pågått så har vi döpt 300 personer här nere, och på den vägen är det.

Också Majs make, Simon Monczak, och Margaretas make, Sven-Erik Andersson, har intressanta livsberättelser om hur de mötte Jesus.

Simon, född i Polen, levde under många år i drogmissbruk och social utsatthet, men efter att ha mött Jesus i en park förändrades hans liv totalt. Han var uträknad av samhället, men med Herrens hjälp kunde han återta kontrollen över sitt liv. Sedan dess har han hjälpt andra i samma situation som han själv befann sig i en gång i tiden.

Sven-Erik, i sin tur, fick möta Jesus på fabriksgolvet efter att ha försökt att kämpa emot Herren i många år. Han blev därefter en helt ny människa, befriad från inre kaos.

Till detta års jubileumskonferens hade flera namnkunniga talare bjudits in.

En av konferenstalarna var pastorn och förkunnaren Johnny Foglander. Han blev frälst ett par år innan åttabarnsmamman i Gammelboning blev helad, och började snart efter sin kallelse tjänstgöra som förkunnare. Till Gammelboning kom han för första gången tillsammans med evangelistparet Bill och Agneta Stenberg, som varit i kontakt med syskonen i Gammelboning om att få besöka byn under sommaren 1978, så hans relation till syskonen i Gammelboning går långt tillbaka.

En annan välkänd pastor som besökte konferensen var Birger Skoglund. Under fredagskvällen predikade han livfullt över temat ”Anlagda bränder”. Hela Sverige ska en dag bli drabbat av väckelsens eld, enligt honom. Besökarna som var där och lyssnade levde sig in i budskapet, och den långa predikan kulminerade i kraftfull bön för vårt land och för det ansvar Sveriges kristenhet har.

Under lördagens förmiddagsmöte predikade Simon Monczak om hur Jesus kan förändra livet hos var och en, oavsett bakgrund, förutsättningar och livserfarenheter.

40 år har gått sedan helandeundret i den lilla byn i Gästrikland, men väckelsens eld har inte brunnit ut. Ännu i dag förvandlas liv i Gammelboning.

Vår kallelse är inte att bygga en stor församling här. Folk kommer i stället hit för att bli frälsta och döpta. Under de 40 år som sommarkonferenserna har pågått så har vi döpt 300 personer.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...