Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Israel hedras i kristet präglat Guatemala

Namnet Jesus, Messias och Israelflaggor. Det är vanliga inslag i Guatemalas städer och byar, där kristendomen har satt starka avtryck och en stor del av landets befolkning är i dag pingstvänner.

Reportage · Publicerad 11:30, 24 mar 2020

Solen går upp över Atitlánsjön och speglar sig i det klarblå vattnet. Antiguas smala gränder och färgglada hus omsluts av skuggorna från tre ståtliga vulkaner, och från Peténs gröna skogar hörs tukaners och papegojors sång. Bergen doftar sött av kaffe och choklad.

Centralamerikanska Guatemala är ett land som få svenskar har en relation till. Här bor sjutton miljoner människor på en yta lika stor som Lappland.

En person som dock känner till landet väl är Isaac Bachman, tidigare Israels ambassadör i Sverige 2012–17. Innan dess, 2006–09, var han nämligen ambassadör i just Guatemala, med sidoackreditering i Honduras.

– Guatemala är ett fint, spännande och färgrikt land med vacker natur. Guatemala kallas ofta ”den eviga vårens land”, just för att klimatet här är så behagligt året runt. Det finns mycket att se, säger han, och tillägger att marknaden i Chichicastenango håller öppet varje torsdag och söndag och sprudlar av färg.

– Mayaruinerna i Tikal är majestätiska. Dem har jag besökt flera gånger.

Dock är det få turister som än så länge har fått chans att upptäcka Guatemalas skönhet. Landet, som har kust mot såväl Stilla havet som Atlanten, ligger längs huvudvägen för droghandeln mellan Sydamerika och USA. Kriminaliteten är hög, och andelen mord per capita tillhör, precis som i grannländerna, den högsta i världen.

Här rasade även ett inbördeskrig mellan 1960 och 1996, vilket krävde fler än 200 000 människoliv.

Inkomsterna är mycket ojämnt fördelade. Det är svårt för ett land som Guatemala att göra upp med orsakerna till fattigdomen. Jordbruket sysselsätter en tredjedel av befolkningen. En stor del av landets intäkter kommer från pengar som exilguatemalaner i USA skickar hem till sina familjer.

Ungefär 40 procent av befolkningen är protestanter och av dem är de flesta pingstvänner. Det gör Guatemala till det mest protestantiska landet i hela Latinamerika. Att frikyrkor har vunnit många anhängare gör sig ständigt påmint i gatubilden, där det inte alls är ovanligt att ett apotek döps till ”Bara Kristus frälser” eller att en telefonaffär får heta ”El Shaddai”.

USA:s president Donald Trump lät 2018 flytta sitt lands ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Hittills är det bara Guatemala som har gjort detsamma, vilket skedde två dagar efter USA.

Isaac Bachman talar stolt om Israels goda relationer med Guatemala, som sträcker sig tillbaka till staten Israels tillkomst 1948. Det finns en särskild plats för Israel i många guatemalaners hjärta och många husfasader pryds av Davidsstjärnor. Frikyrkornas starka ställning har i hög grad bidragit till att skapa en grogrund för goda relationer, menar Bachman.

– I Guatemala har det alltid funnits en öppenhet inför de värderingar som Israel representerar, säger han.

– Israel är det enda landet i Mellanöstern som erbjuder hjälp till länder som Guatemala utifrån deras behov, utan förbehåll. Israels motsvarighet till svenska Sida, Mashav, gör uppskattade insatser. Vi kräver heller inte någonting tillbaka.

Även Honduras, som är i färd med att flytta sin ambassad till Jerusalem, har mycket goda relationer med Israel av liknande skäl.

Men bara för att ett land har en stor andel bekännande kristna, så innebär inte det nödvändigtvis att relationerna till Israel alltid är bra.

Nicaragua, som också ligger i Centralamerika och har en liknande demografisk profil, har en lång historia av frostiga relationer till Israel, samtidigt som man har varit en nära allierad till Sovjetunionen, sedermera Ryssland, men också till PLO (Palestinska befrielseorganisationen). 2019 beslutade man sig för att öppna en ambassad i Ramallah.

Isaac Bachman ser ändå ljusglimtar.

– Det stämmer att Nicaragua valde en annan väg politiskt än Guatemala. Samtidigt är stödet för Israel brett bland folket. Vi håller kontakten, det finns hopp om goda relationer i framtiden.

I ett land som Guatemala, där droghandel, organiserad brottslighet och korruption lamslår samhället, är det svårt för en politiker att lova bättre levnadsvillkor och välstånd. Kan det vara så att ambassadflytten används som valfläsk för att blidka allmänheten?

– Nej, jag tror inte det, säger Isaac Bachman.

– I Guatemala råder det närmast konsensus i den frågan. Stödet för Israel är stort i breda folklager.

Guatemala har visat att det går att ha bra relationer till Israel då andra länder säger, ”vi vill gärna stödja er, men stormakterna låter oss inte göra det”. Det är det land i regionen som läser situationen i Mellanöstern bäst, menar Isaac Bachman. Man fattar självständiga beslut och låter sig inte påverkas av den stora majoritetens starka intressen i världssamfundet, utan gör bedömningar från fall till fall.

Kyrkan växer särskilt fort bland Guatemalas ursprungsbefolkning och de mest fattiga och utsatta. Det pågår en väckelse bland gängmedlemmar i Centralamerika och nyheten om den har också nått de traditionella mediehusen.

Ifjol besökte SVT:s ”Korrespondenterna” det ökända fängelset i San Fransisco Gotera i grannlandet El Salvador, där 1 600 intagna har tagit emot Jesus (se artikel 12 mars, 2019).

Isaac Bachman menar att den växande karismatiska rörelsen har en positiv inverkan på samhället.

– Guatemala är ett land där religionen ges stort utrymme. I stora delar av Latinamerika, och kanske särskilt i Guatemala, har den en positiv inverkan på samhället. Tron fostrar en att bli en bättre människa, visa omsorg om sin nästa och se efter sin fader och moder.

Det är inte bara han som hyser den åsikten. Runt om i Centralamerika hörs liknande berättelser. En restaurangägare i grannlandet Honduras som utvandrat från Europa säger:

– Jag är en stolt ateist. Men även jag måste medge att om det inte hade varit för den kristna trons starka ställning så skulle de centralamerikanska länderna förgås i en våg av droger och kriminalitet.

När Isaac Bachman får frågan om det var annorlunda att vara ambassadör i Sverige jämfört med Guatemala och Honduras, skrattar han.

– Totalt annorlunda! Skillnaden är lika stor som avståndet mellan vänster och höger. Jag kände hela tiden ett starkt stöd och en otrolig värme från människorna i Guatemala och Honduras. Det var en välsignelse.

Guatemala är ett land där religionen ges stort utrymme. I stora delar av Latinamerika, och kanske särskilt i Guatemala, har den en positiv inverkan på samhället.
Stödet för Israel är stort i breda folklager.

Guatemala

Yta: 108 889 km² (som landskapet Lappland).

Folkmängd: 17 miljoner invånare.

Befolkning: Mestiser (56 %), maya (42 %), övriga (3 %).

Språk: Spanska och mayaspråk (av vilka q'eqchi', k'iche och mam är de största).

Huvudstad: Guatemala City.

Källa: CIA World Factbook

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen