Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Hon förvaltar det andliga arvet på västgötska Bida Lite

Ensam på ett rum på regionsjukhuset i Örebro efter en njuroperation låg fyraåriga Jenny Nyqvist då hon fick ett starkt möte med Jesus.

– Han kom till mig på sjukhussalen och sade att jag skulle bli doktor och åka till Afrika, säger hon.

Reportage · Publicerad 07:00, 7 jul 2020

Kirurgen, musikern, evangelisten Jenny Nyqvist välkomnar oss med ett stort leende i 17-rumshuset Bida Lite i Lundsbrunn, Västergötland. Hennes röda, smått ostyriga hår antyder lite av hennes sprudlande intensitet och effektivitet.

Bida Lite, ett pampigt hus inte långt från kurorten Lundsbrunn, har varit ett retreatcenter och hem för återvändande missionärer sedan 1930-talet. Här bodde i över fyrtio år ÖM-evangelisten Ida Andersson, som under en period byggde 30-talet kyrkor och kapell på Västgötaslätten.

Jenny kom hit för omkring tio år sedan, efter att hon upplevt att Gud ville att hon skulle flytta in för att dela vardagen med de tre äldre damer som då bodde kvar, tills de fått gå hem till Herren. Därefter erbjöd Slättmissionen Jenny att få köpa huset – och en ny tid har tagit vid.

Sedan dess har hon bland annat inrett vinden till en vacker ”övre sal”, dit många kommer för böne- och lovsångshelger.

Vi vandrar runt i huset, som är fyllt av tavlor, tryck och bilder med bibelord och bibliska motiv. Här finns även en hel uppsjö av olika instrument, såsom Jennys flygel, vars toner flödar när hon lägger ut sånger till uppmuntran och tröst på sociala medier. Huset är även välfyllt av gungstolar, vilket Jenny har ett speciellt hjärta för.

I den ”övre salen” finns ett konstverk av Eva Spångberg med ett altare och en eld. Atmosfären av stillhet och gudsnärvaro är påtaglig, och Jenny förvaltar väl decennier av väckelse- och bön i detta hus, där många människor haft starka gudsupplevelser.

Under åren fick pionjärevangelisten inom Örebromissionen, Ida Andersson, och hennes evangelistkollegor uppleva oräkneliga under i detta hus tillsammans med missionärer från Kina och andra håll i världen. Som namnet antyder var det en rekreationsplats för missionsarbetare och pastorer, och i den andan fortsätter Jenny.

Regelbundet ser hon under och tecken – som läkare, musiker och evangelist.

Själv växte Jenny upp i Karlskoga med föräldrar som inte var aktiva i någon kyrka, till en början.

– Jag tror alla människor har någon form av tro. Min farmor var frälsningssoldat och tog mig med till Frälsningsarmén. Hon lärde mig alla gamla väckelsesånger och där fick jag springa kring benen på alla gamla farbröder och tanter på ”armén”. 

Jenny föddes med missbildningar på sina njurar, vilket föranledde mycket sjukhusvistelse under barnaåren.

– Jesus blev tidigt min bästa vän, och jag har varit väldigt fascinerad av Guds ord. Jag fick tidigt börja i en barnkör i Baptistkyrkan och det betydde mycket för mig, och redan som tioåring började jag tjata på mina föräldrar om att få döpa mig, vilket jag fick, tillägger hon. 

– Även om inte vägen var spikrak, utan gick genom dalar och djupa brottningskamper, var nog ändå läkare det enda jag ville bli. Jesus hade ju sagt det när jag var fyra år och det skulle jag bli, även om det under tonårstiden såg ganska omöjligt ut.

Jennys musikintresse utvecklades parallellt, och duktiga lärare undervisade henne i att spela flöjt och oboe; de hoppades på att hon skulle bli yrkesmusiker. Men en skada i ett finger gjorde det svårt att göra karriär som oboist.

– Men jag kunde ändå fortsätta spela, som amatör, och samtidigt studera medicin. Det är fantastiskt, säger hon.

I Örebro gjorde Jenny sin AT-tjänst som läkare, och där hade hon kanske stannat bland vänner och läkarkollegor om inte hennes gudmor, med rötter i Frälsningsarmén, hade presenterat henne för Stina Svensson och ”Bida-Lite”-evangelisterna, vilka inbjöd Jenny att komma ner till Lundsbrunn.

– Först ville jag inte alls, men när jag väl mötte dem och fick uppleva Bida Lite förstod jag: Här fanns en möjlighet att få leva med människor i Ordet, bönen och den vardagliga enkla gemenskapen med Jesus i centrum, förklarar hon.

Hon bestämde sig för att testa en tid på Skaraslätten och fick jobb på Vårdcentralen i Götene, vilket snart ledde henne till kirurgen i Lidköping.

Missionen har länge funnits i Jennys hjärta. Hon har gjort några korttidsinsatser med Lions Läkarbank och andra organisationer i Kenya.

Det var vid tiden för dessa Afrikaprojekt som Jenny åkte för att träffa evangelisterna på Bida Lite och fick en speciell relation till Ida Anderssons arvtagare, Stina Svensson.

– Jag följde med gruppen på möten i kapellen som Ida hade byggt. Stina hade en förmåga att låta mig växa in i de gåvor hon förstod att jag hade och själv längtade efter, som att dela Ordet och sjunga. Och längtan var alltid större än rädslan, säger Jenny.

Under ”testperioden” i Västergötland med jobbet på Vårdcentralen fick Jenny vara mer tillsammans med Stina och andra vänner och fick tillfälle att växa i sin tro.

– Nu blev längtan så stor att valet att flytta ner permanent inte var svårt, trots att det fanns så mycket på plussidan i Örebro.

Kirurgtjänsten på Skaraborgs sjukhus (Lidköping, Skövde och Falköping) gjorde att Jenny alltmer växte samman med vännerna på Bida Lite.

Med ett antal års kirurgtjänst bakom sig – numera arbetar hon som överläkare – planerar Jenny att i december lägga fram sin doktorsavhandling med forskning kring bröstcancer.

– Jag hade aldrig tänkt på att doktorera eftersom jag upplever mig mer praktisk än teoretisk. Men när jag blev tillfrågad att engagera mig i ett projekt tillsammans med fem oerhört inspirerande forskare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, ville jag inte missa chansen efter noggrant övervägande. 

– Samtidigt levde jag i en svår situation med nära vänner som drabbats av cancer, vilket också innebar palliativ vård hemma på Bida Lite under en period.

Forskningen sker på deltid och en dag i veckan är hon i Göteborg.

Det finns ingen konflikt för Jenny mellan den vetenskapliga medicinska synen på hälsa och sjukdom och Gud som den som helar människor.

– Jag fascineras över hur roligt och genialt Herren skapat oss. För mig är bön och sjukvård den bästa kombinationen. Tänk, att jag som individ får vara med att förmedla helande! Det är ju en tjänst i Guds rike.

Jenny har även fått se flera läkedomsunder, där hon inte varit inblandad som läkare.

– Jag vet att Herren kan hela människor utan sjukvårdens insatser, men också att han helar med hjälp av sjukvården. Det sker inte minst genom att förmedla tröst.

Jenny har flera nära vänner som har gått bort i sjukdomar.

– Det kan finnas flera teologiska förklaringar till varför vi inte blir friska när vi ber, och vi får inte alltid svar på våra ”varför”, vilket kan vara oerhört smärtsamt och är en djup process. Men det betyder inte att min tro på eller mitt hopp till Gud förminskas.

– Jesus säger: ”Jag vill att där jag är ska ni också vara.” Jesus längtar efter oss. Den dagen vi dör kommer vi hem till Jesus. Vägen dit kan vara smärtsam, men ibland önskar jag att vi kunde tänka att döden i sig inte är ett nederlag. Men fram till den dagen, med eller utan sjukdom och ohälsa, vill Gud att vi ska leva, visionera och be med varandra, säger hon.

Som liten var Jenny oerhört intensiv och ville att människor skulle få lära känna Jesus.

– På vår ytterdörr och brevlådan satte jag klisterlappar att ”Jesus är Herre” och från skolan drog jag med kompisar till kyrkan. Mina föräldrar sade inte så mycket, de lät mig hållas.

– I dag är jag angelägen om att mina relationer till människor ska vara uppriktiga. Vi måste älska människor till Jesus, inte behandla dem som några projekt eller pinnar i en statistik.

– Några av mina närmaste vänner har ingen personlig relation till Jesus, men jag älskar dem och längtar efter att spendera tid med dem. Genom att jag älskar dem, så ber jag för dem. I våra äkta relationer kommer Herren att göra jobbet, det har jag fullt förtroende för.

För mig är bön och sjukvård den bästa kombinationen. Tänk, att jag som individ får vara med att förmedla helande! Det är ju en tjänst i Guds rike.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen