Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Hatet försvann när Tamer mötte kärleken från Gud

Den syriske soldaten Tamer deserterade från armén när han förstod att det var sina egna landsmän han förväntades skjuta. Han blev fängslad och torterad, men lyckades till slut fly. I en dröm om natten mötte han Jesus och livet tog en helt ny vändning.

Reportage · Publicerad 07:00, 21 maj 2022

Tamer* sitter vid ett bord i kaféet på Kungsportskyrkan i Huskvarna med en latte och en kokoskaka på bordet framför sig. Den här platsen har blivit lite som hans andra hem sedan han bestämde sig för att bli en kristen, lät döpa sig och blev medlem i församlingen.

För några år sedan levde han ett helt annat liv. Ett liv som stridsvagnsförare, med ansvar för en grupp soldater, och befann sig mitt i striderna i Syrien.

– Vi var helt isolerade från omvärlden. Allt vi fick veta var att fiender ville attackera Syrien, berättar han.

Soldaterna fick inte ha mobiltelefoner, inte se på tv eller lyssna på radio. Därför visste de inget om den så kallade ”arabiska våren”, den proteströrelse i delar av den arabiska världen som pågick i länderna runt omkring för att förändra styrelsesättet och förbättra människorättssituationen.

De visste inte heller att det inte fanns några yttre fiender som var på väg att angripa deras land. Det var snarare inbördeskrig, och de syriska soldaterna förväntades döda sina egna landsmän.

– Först när jag såg vanligt folk komma emot oss med stora skyltar som det stod ”Vi vill ha frihet” på förstod jag. Så då sköt jag inte. Jag gjorde ingenting, säger Tamer.

Eftersom han vägrade skjuta fick han till slut lämna stridsvagnarna och börja vakta gränsen i stället.

Vid ett av sina bevakningsuppdrag kom militärpoliser och tog Tamer till fånga. De knöt rep om hans händer och band för hans ögon. Sedan förde de honom till ett fängelse.

Där torterades Tamer under elva dagar tills hela hans kropp var blodig och han inte längre kunde stå på benen.

Först efter att hans tidigare chef kallats till förhör och vittnat till Tamers fördel släpptes han äntligen fri.

– Den enda jag ville var att rymma från militären för att inte tvingas döda mitt eget folk.

Tamer lyckades fly till Libanon. Där fick han återhämta sig från sina skador, fick ett jobb och en lägenhet och livet tycktes arta sig riktigt bra.

Men så en dag när han var på sitt arbete blev han kontaktad av en vän. Denne berättade att terroristorganisationen Hizbollah hade kommit till Tamers lägenhet och letat efter honom.

– Då förstod jag att ryktet om att jag hade rymt från armén i Syrien hade nått även till Libanon. Jag kunde inte återvända till min lägenhet, utan fick rymma igen och gömma mig. Jag visste ju att man kan bli dödad om man har rymt från militären.

Efter några månader hände samma sak igen. Hizbollah hittade Tamers nya boende och än en gång fick han fly. Flykten gick nu till Turkiet, sedan vidare till Algeriet och Libyen.

Tamer mindes nu att han som liten hade hört talas om Sverige och att det var ett land som levde i fred. Dit skulle han fly, beslöt han.

En mörk natt vadade han tillsammans med andra flyktingar ut i vattnet för att nå en båt som de hört skulle till Italien.

– Jag gick där i vattnet i mörkret och såg ingenting. Till slut började en ficklampa blinka längre fram och jag förstod att det var båten, berättar han.

Han lyckades ta sig ombord på en 18 meter lång fiskebåt i trä, med en sliten motor. 600 personer trängdes ombord – förstås alldeles för många. Mitt ute på havet började båten läcka och ta in vatten på grund av övervikten, och människor försökte ösa med hinkar. Efter ytterligare några timmar lade motorn av.

Där befann de sig nu, mitt ute på öppet hav i en läckande båt utan fungerande motor.

Det slutade med att en båt med beväpnade män kom och tvingade fiskebåten med flyktingar tillbaka till Libyen. Där hamnade Tamer återigen i fängelse, men lyckades så småningom fly och nådde till slut Sverige.

Tamer tystnar och ser ut genom fönstret på utsikten över Vättern och höjderna runt omkring. I hans barndomshem hängde en tavla på väggen med en liknande vy.

– Det är så länge sedan jag pratade om allt detta. Nu kommer det upp en massa minnen, säger han tankfullt.

Kaffet har hunnit kallna och av kokoskakan har han bara tagit en enda tugga.

Tamer reser sig och går och hämtar kallt vatten. Efter några klunkar fortsätter han sin berättelse, om hur Göteborg blev hans första anhalt i Sverige. Där gick han till polisen för att söka asyl och placerades sedan på en flyktingförläggning i Karlsborg.

– Där fanns ingen som kände igen mig och visste att jag var en soldat på rymmen. Och jag visste att även om jag skulle hamna i fängelse i Sverige så skulle jag i alla fall inte avrättas där, säger Tamer.

I efterhand har han sett och förstått hur Gud har lett honom till olika platser och skickat människor i hans väg som har hjälpt honom på olika sätt fram tills i dag.

Tamer har alltid haft en stark tro, så för honom har det alltid varit naturligt att prata om tro. När han flyttade till Jönköping mötte han en kvinna som ville lära sig arabiska. Samtidigt ville han lära sig svenska, så de började umgås. Kvinnan var kristen och pratade, precis som Tamer, också gärna om sin tro.

– Hon försökte övertyga mig om att hennes tro var den rätta, och jag försökte övertyga henne om att min var det, säger Tamer.

Han fick möta kvinnans pojkvän och vänner, som också var kristna, och slogs av den kärlek de visade.

– De var genuina och hade på riktigt någonting i sina liv. Det var början på min resa mot att bli kristen.

En kväll efter det att Tamer hade bett sin kvällsbön hemma i sin lägenhet lade han sig i sängen och drog täcket över huvudet.

Efter en stund upplevde han det som om någon kom in i lägenheten. Han visste inte om han drömde eller om han fortfarande var vaken. Först blev han rädd, men sedan kände han hur hela hans kropp liksom fylldes av en kraft.

När han drog bort täcket från ansiktet fick han se en person som stod vid hans säng.

– Allt inom mig bara sade att det var Messias. När jag såg honom försvann all rädsla. Han tittade in i mina ögon och log. Sedan visade han mig en liten tavla där det stod något jag inte förstod. Några sekunder senare vaknade jag igen och personen var försvunnen.

Orden han sett på tavlan i drömmen visade sig komma från ett bibelord i Markusevangeliet kapitel 15, som handlar om en ung man som vill följa Jesus.

– Det var som om Gud sade att om jag ville följa honom, så måste jag sätta blicken på honom och inte bry mig om vad andra tycker. Det var Guds första hälsning till mig.

Tamer fick möta Jesus i flera drömmar och gjorde i samband med detta starka upplevelser som övertygade honom om att den kristna tron var på riktigt.

När jag frågar hur frälsningen har påverkat hans liv tystnar han igen och funderar en stund innan svaret kommer:

– Förut var mitt hjärta fyllt av hat mot de människor som torterade mig. Jag kan fortfarande drömma mardrömmar om detta. Men i dag känner jag inget hat. Jag har förlåtit dem, för jag har blivit fylld av kärlek från Gud.

*Av säkerhetsskäl önskar Tamer inte uppge sitt riktiga namn eller synas på bild.

Då förstod jag att ryktet om att jag hade rymt från armén i Syrien hade nått även till Libanon.

Tamer

Ålder: 34 år.

Bor: Huskvarna.

Familj: En bror med familj i Sverige, föräldrar och syskon i Libanon.

Bakgrund: Född i Syrien, kom till Sverige som flykting 2016 och är numera svensk medborgare.

Sysselsättning: Socialpedagog och arbetar med barn och ungdomar.

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier