Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Han vill sprida Guds budskap inom sin genre

Han är bara 20 år och har redan över 670 000 unika lyssnare varje månad på Spotify. Samtidigt är han en av få kristna dj:ar i Sverige. – Jag tror att jag har fått de här gåvorna från Gud och då vill jag använda det på rätt sätt, säger Robin Hallåsen.

Reportage · Publicerad 09:00, 10 dec 2019

Strax över kommungränsen mellan Gullspång och Töreboda, i norra Västra Götaland, ligger Älgarås – ett litet samhälle, lantligt beläget med spridda hus bland åkrar och skogsdungar.

Det är här, i en villa i jordbrukslandskapet, som Robin Hallåsen skapar sin elektroniska musik.

– Jag kommer ihåg när pappa byggde studion här i källaren. Jag var nog tre, fyra år då. Jag var med honom och byggde studion, och jag var med och skapade musik med honom. Jag tror det har påverkat mig jättemycket, säger Robin.

Han visar vägen nerför en brant trappa till källarplanet, där studion är belägen. Den är relativt liten, men välutrustad med de program som behövs för att skapa musik på datorn. Samtidigt är det slående kvavt i studion, trots att det är höst.

– På sommaren kan det bli riktigt varmt här nere, säger Robin och skrattar.

Med studion som bas skapade här Robins föräldrar mycket av sin musik. De var nämligen i slutet av 90-talet ett aktivt band på den kristna musikscenen genom gruppen Pilot, som gjorde elektronisk musik och reste runt flitigt i bland annat Sverige, Norge, Danmark och Finland.

– Jag var med på några spelningar när jag var riktigt liten. Men sedan när det kom fler barn tog de en liten paus, berättar Robin.

Den pausen sträckte sig ända till 2011, då Pilot gjorde en kortare comeback.

För Robin har föräldrarnas musikskapande smittat av sig. Därmed var det inte konstigt att han själv började plinka på pianot redan som liten, och som åttaåring började han spela trummor.

– Då lyssnade jag mycket på hårdrock och var med i kyrkan och spelade en del där, säger han.

Robin berättar att han alltid längtat efter att bilda ett band, men det visade sig vara krångligt då han inte kände några andra som höll på med musik. När det började dyka upp allt fler framgångsrika dj:ar – som Avicii och Swedish House Mafia – tog det i stället över hans intresse. 

Samtidigt visste han alltid i bakhuvudet att studion fanns där i källaren ...

– När jag var runt elva, tolv år började jag göra musik där. Då hade pappa själv slutat vara i studion, berättar Robin, som kollade på nätet för att lära sig hur man gör dancemusik, samtidigt som hans pappa lärde honom grunderna i studion.

Resten lärde han sig själv.

Vad var det som fångade dig i just dancemusiken?

– Det var så stor musik då. Just 2011–2013 exploderade genren och det var dj:ar som spelade på de stora arenorna. Det lät coolt.

Under högstadiet började han lägga allt fler timmar nere i källarstudion, och 2015 resulterade det i hans första låtsläpp, ”Initium”. 

– Jag hade bara början på sisådär hundra idéer, kanske 15 sekunder långa. Men jag vet inte om någon ton var rätt, det är inte så mysigt att lyssna på i dag, säger Robin och skrattar.

Det var med blandade känslor han släppte ”Initium”, berättar han. Men låten fick bra respons och gav honom mer självförtroende. 

Sedan dess har han släppt ett femtontal låtar till. Bara den nya låten ”eoh” har nått 1,3 miljoner lyssningar hittills bara på Spotify, där han – i skrivande stund – har drygt 670 000 unika lyssnare per månad, en siffra som snabbt fortsättter öka.

– Det är först i år och förra året som jag känt att det blivit lite mer seriöst och där jag kunnat tjäna lite pengar på musiken. Jag är supernöjd, säger Robin.

Han har under det senaste året dessutom hunnit med att vara kontrakterad på Ninetone Records, ett dotterbolag till världsomspännande jättebolaget Universal. 

– Jag och en kompis i Skövde satt och skickade ut demos till skivbolag, men tyckte att Ninetone var för stora egentligen. Men sedan ringde de och ville signa oss. Det var den häftigaste dagen i mitt liv.

Men i somras lämnade Robin bolaget, efter lite av ett år på försök, och tecknade sig i stället på ett mindre svenskt bolag, där han inte behöver binda upp sig för mer än en låt i taget.

Samtidigt fortsätter han drömma om att få göra skillnad i människors liv.

– När jag var yngre drömde jag om att stå på de största scenerna. Jag kan inte säga att det inte är en dröm i dag, men jag har känt på senare år att jag borde använda mig mer av att jag är kristen, att sprida Guds budskap inom det här, berättar Robin.

Det har han gjort bland annat genom att samarbeta med Erikshjälpen, där han samlat in pengar till välgörande ändamål.

– Jag har känt att jag vill göra mer som styrker och hjälper andra, säger han, och berättar att han drömmer om att kunna bygga upp en plattform för människor som inte mår bra.

– Jag hoppas att jag ska få vara en förebild för andra.

Robin passar på att lyfta fram betydelsen av sin egen kyrkliga uppväxt, med en pappa som pastor. Numera är pappa Erik pastor i Elimkyrkan i Skövde.

– Jag har blivit mycket influerad av pappa, och var iväg på många läger som ung, berättar Robin.

Han resonerar lite kring kallelser och att använda sina gåvor och konstaterar:

– Många blir ju missionärer. Men det här kanske är mitt sätt. Jag tror att jag har fått de här gåvorna från Gud och då vill jag använda det på rätt sätt.

Samtidigt vill han inte kalla sig för ”en kristen artist”.

– Jag vill vara ute i den ”vanliga världen” och vara ett positivt ljus där.

I somras gjorde Robin sina första spelningar under artistnamnet Hallasen, först på Torp­konferensen och sedan på Gullbranna­festivalen.

– Det var häftigt. Det lät i luften att det var något nytt. 

Men han är medvteen om att det i vissa kristna kretsar kan vara kontroversiellt med just dancemusik. 

– En del äldre reagerar och undrar vad det är. Det är lite som när hårdrocken kom, eller som när man började använda trummor i kyrkor. Men jag tycker att man är lite smal i sitt synsätt då.

Varför tror du att det finns så få kristna dj:ar?

– Det kanske är att det är lite nyare musik, att det inte varit stort så länge. Sedan är det ju en lite speciell genre, där sången inte alltid är i fokus. Den skiljer sig från annan typ av musik på det sättet.

Han nämner dock norska Jesus Loves Electro som ett exempel på kristna dj:ar, och han tror fler kommer att dyka upp i Sverige framöver.

– Det finns nog ett behov av det, exempelvis vid ungdomskonferenser, tror han.

I dag växlar Robin ett heltidsjobb som elevassistent med att skapa musik, både under eget namn och med den nystartade dj-gruppen Olympis, som han startat tillsammans med två kompisar från Tibro. Intresset för hans låtar den senaste tiden inspirerar honom att fortsätta med musiken.

– Det gör ju att jag fattar att det är det här jag ska fortsätta med. Drömmen är att leva på musiken och få en del spelningar, säger han.

Han passar på att skicka med en hälsning till andra som sitter och skapar musik men som ännu inte vågat ta steget att släppa den.

– Det låter klyschigt, men om man har en idé eller vision så ska man tro på det och köra. Det kommer inte alltid vara uppåt, men det är bara att fortsätta. Det tar tid att bli bra och att hitta sitt sound.

Jag har känt på senare år att jag borde använda mig mer av att jag är kristen, att sprida Guds budskap inom det här.
Drömmen är att leva på musiken.

Robin Hallåsen

Ålder: 20 år.

Bor: Älgarås i Töreboda kommun.

Yrke: Elevassistent på låg- och mellanstadiet.

Familj: Mamma och pappa, två syskon och två familjehemsplacerade barn.

Intressen: Musik, sport och kyrkan.

Robin om …

…samarbetet med sin lillasyster Julia, som ofta är med och skriver texter: ”Hon är duktig på att skriva bra texter och sjunger också på många av mina låtar.”

…inspirationen till hans låtar: ”Det kan vara att jag sitter i studion och hör något ljud eller en loop, att jag bläddrar bland samplingar eller att jag ser en film och blir inspirerad. Det kan komma från allt möjligt.”

…soundet i hans låtar: ”Det är viktigt för mig att det ska vara ’catchy’. Det ska inte gå att få ur huvudet. Och det ska vara bra texter.”

…det nya projektet Olympis, som i höst släppte sin första låt: ”Vi storsatsar och kommer släppa många låtar framöver.”

…att släppa musik i dag: ”Det har aldrig varit enklare att nå ut på sociala medier, men samtidigt är det många som gör det. Det gäller att sticka ut ur mängden.”

Storbank avslutar konton för kristna organisationer

Hbtq. Barclays avslutar två kristna brittiska organisationers konton efter att banken utsatts för... onsdag 12/8 07:00
E-tidning
Senaste magasinen