Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Han tror på väckelse i svåra tider

Ron Cantor är chef för det nya messianska tv-arbetet Shelanu TV som sänder evangelium på hebreiska över Israel för första gången i landets historia. Han är också engagerad i frågor som rör väckelse apokalypsens tid. Världen idag träffar Ron Cantor för att tala om hans syn på den stora väckelsen, som enligt honom i hög grad kommer att involvera det judiska folket.

Reportage · Publicerad 08:00, 17 mar 2020

Ron Cantors egen omvändelse i mitten av 80-talet i USA, landet där han är född, var minst sagt dramatisk. Den började med en trafikolycka.

”Ska jag dö nu?” var den första tanke som kom till honom, när bilen han färdades i tillsammans med vännen Dean började slira. De hade just sett en film om Jesus. Dean var nyfrälst och hade tagit med Ron för att se på filmen, och i Rons huvud surrade det av frågor. Hans bekännelse som jude var: Jag är jude, och vi judar tror inte på Jesus.

Nu satt han fast i en bil som voltade och lade sig upp och ner i ett dike.

Fast innan volten, på vägen hem i bilen, hade han gjort något han aldrig tidigare gjort. Han hade bett till Gud och sagt: ”Gud, jag tror att du finns. För ett år sedan var jag inte säker, men nu behöver jag veta hur jag ska kunna tjäna dig. Behöver jag bli religiös? Eller är Jesus Messias? Visa mig så vill jag tjäna dig.”

Men efter olyckan, när han välbehållen kommit ut ur bilen tänkte han: ”Jesus kan inte vara verklig. Då hade detta aldrig hänt. Här ber jag min första bön och är nära att dö.”

I den sinnesstämningen tog han sig tillsammans med Dean framåt utmed vägen för att söka hjälp. Då hamnade de i ett hem med Messiastroende judar! Där fick de hjälp till ande, kropp och själ, och där började Ron Cantors nya liv med Jesus.

I dag, några årtionden senare, bor Ron med fru och tre döttrar i Tel Aviv. De tillhör församlingen Tiferet Yeshua, som startades på 90-talet av Ari och Shira Sorko-Ram. Till vardags jobbar han med att skriva böcker och göra tv-program om vad Jesus gör i Israel. Hans fokus ligger på den messianska tiden och på Israels uppvaknande och upprättelse. Han menar också att messianska judar har en speciell kallelse att fullfölja missionsbefallningen.

Är det vanligt bland messianska församlingar att bedriva mission?

– Nej, inte precis vanligt, men inte helt ovanligt. Oftast inbjuds de av församlingar i Afrika att delta i kampanjer som församlingarna där arrangerar.

Personligen har han ett stort engagemang för mission, och har flera gånger tagit judiska ungdomar med sig och hållit stora kampanjer i bland annat Nigeria.

– Profetiskt säger Bibeln: ”För undervisningen ska gå ut från Sion och Herrens ord från Jerusalem.” (Mik 4:2) Och det ska hända när Jesus kommit tillbaka att folken ska komma till Jerusalem och hämta hem Guds ord till sina länder. Men vi tror att vi även innan dess har ett uppdrag att fullfölja, att vi fått i uppgift att ta evangelium från Jerusalem till andra nationer.

Med ”vi” menar du messianska judar? 

– Ja, judar, israeler, som tror att Jesus är Messias.

Är detta ett tecken på ”ändens tid”, som det talas om i Bibeln?

– Ja, det tror jag, för man kan inte ta evangelium från Israel, Sion, till andra nationer om Israel inte existerar. Israels existens är en uppfyllelse av det profetiska ordet.

Finns det en skillnad mellan judiska missionärer och missionärer från andra länder?

– Både ja och nej. När det gäller smörjelse och kallelse ser inte Gud till etniskt ursprung, men det finns något profetiskt över den messianska judiska delens uppvaknande i Kristi kropp. Så i den betydelsen är det viktigt för juden att ta evangelium till andra nationer. Jag vill inte sträcka mig så långt att jag säger att det är mer ”andesmort”, men betydelsen ligger i att det profetiska ordet uppfylls.

Vilka fler tecken på ändens tid ser du?

– Petrus säger att Jesus måste stanna i himlen tills tiden är inne då allt ska upprättas. Ett tecken på att den yttersta tiden är här, är att kyrkan är full av kraft igen: Andens gåvor är tillbaka, de fem tjänstegåvorna apostlar, profeter, evangelister, pastorer och lärare är i funktion, evangeliet går fram som det var meningen att det skulle göra.

Han menar att upprättelsen av den världsvida kyrkan handlar om att ändetidens profetior går i uppfyllelse. Utöver kyrkans upprättelse och att Israel är en nation igen, nämner han också det faktum att judar kommer tillbaka till sitt land efter århundraden av landsflykt.

– Gud drar dem tillbaka bokstavligen från hela jorden, upprättar nationen och ger dem tillbaka Jerusalem år 1967. Intressant nog var det samma år som Jesusrevolutionen, så det finns ett samband mellan Jerusalem och väckelse, menar Ron.

– Sedan har vi en miljon ryska judar som kom ut ur Sovjetunionen, precis som Jeremia profeterat om.

– Jag tror också att det är profetiskt att president Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad och flyttade ambassaden dit. Intressant är att han gjorde det precis 500 år efter Reformationen, och 50 år efter att Jerusalem kommit tillbaka till Israel. Bibeln kallar det Jubelår. Balfourdeklarationen kom 1917, 50 år senare kommer Jerusalem tillbaka, och 50 år efter det erkänns Jerusalem av USA som Israels rätta huvudstad. Allt detta ser jag som uppfyllelsen av profetior i vår tid, berättar Ron.

I frågan om tiden före Jesu återkomst läser Ron Cantor i Uppenbarelseboken in mera hopp än man kanske vanligtvis hör från förkunnare.

– Många är rädda för den tiden eftersom de tror att Antikrist ska ha all makt, men det ska han inte alls. Även om tiden blir svår, kommer han inte att vara den starkaste, menar Ron Cantor.

– Gud bestämmer. De två vittnena som nämns ska ha större makt. Då kommer det under en tid att bli den största väckelse världen skådat. Början till att ”hela Israel ska bli frälst” som Paulus beskriver, kommer infalla då: tiden då judarna kommer tillbaka till sin ursprungliga gudsgemenskap.

Hela upprättelsen av kyrkan handlar om ändetidens profetior som går i uppfyllelse. Inte bara det att Israel är en nation igen utan också det att judar kommer tillbaka från hela världen efter århundraden av landsflykt.
Ett tecken på att den yttersta tiden är här är att kyrkan är full av kraft igen.

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10
E-tidning
Senaste magasinen

Var muslim – i dag läser hon till pastor

Ung. När Elnaz Moradis familj flyttade till Sverige från Iran krossades deras framtidsdrömmar av ett...