Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Han spåddes bli en ny Avicii men valde lovsången

Oscar Hult vacklade i sin tro, tecknade avtal med världstäckande skivbolag och ansågs av Aviciis tidigare turnémanager vara nästa stora svenska dj-stjärna. Men en ny relation med Jesus ändrade hans fokus – nu brinner han för lovsång.

– Det enda jag är intresserad av är att människor ska känna igen namnet Jesus, säger han.

Reportage · Publicerad 07:00, 25 maj 2021

Kyrkan var en naturlig plats för Oscar Hult under uppväxten, och det var där – i ett samhälle på den värmländska landsbygden – som han för första gången plockade upp en gitarr under tonåren. Några år senare valde han att gå på musikgymnasium, där han blev en riktig ”gitarrnörd” med stort fokus på jazz och blues. 

– Jag kunde sitta och spela flera timmar per dag och ville mer eller mindre bli ”världsmästare” i att spela gitarr, berättar han. 

Sista året på gymnasiet började tvivel på den kristna tron dyka upp, och Oscar gick från att nästan enbart ha vänner som gick till kyrkan till att träffa kompisar utanför kyrkans värld. 

– Det gjorde att jag började öppna för att tänka annorlunda än i den kristna bubblan, berättar han. 

Under det sista gymnasieåret valde han att gå en kurs för att lära sig producera musik i en studio. 

– Jag blev helt fast! Mina föräldrar kunde ringa på fredag efter att skolan slutat och fråga var jag var, men då var jag kvar i studion och spelade in, berättar han. 

Samtidigt spred sig housemusiken som en löpeld, med stora svenska namn som Avicii och Swedish House Mafia, och för Oscar blev det allt mer lockande att själv bli känd. 

– Jag sade att jag skulle bli Sveriges nästa dj-stjärna, jag hade en ganska tydlig dröm om att det var det jag skulle göra med mitt liv. 

Natt och dag satt han i studion och producerade housemusik och satsade allt han hade på att skriva nya låtar. Tron var lagd åt sidan, och Oscar hade svårt för att be och läste inte Bibeln. I stället uppslukades han helt av housemusiken. 

– Samtidigt var jag lite mittemellan, för jag var nykterist och ville inte in för mycket i klubbvärlden. Men jag gick heller inte till kyrkan, och jag vacklade i min tro. 

Oscar beskriver hur han hade ”storhetsvansinne” och mejlade ut sina låtar till alla de största skivbolagen i världen. Efter hundratals nej (och ännu fler obesvarade mejl) fick han napp – hos Warner Music, världens tredje största skivbolag. 

– Jag tänkte, ”nu händer det, nu lyfter min karriär”, minns Oscar. 

Men det långa kontraktsförslag han fick från skivbolaget var så komplicerat att han tog hjälp av en jurist för att utläsa det. Och juristen avrådde honom från att skriva på, då Oscar då skulle bli upplåst av det i upp till fem år och samtidigt själv gå miste om det mesta av intäkterna.

– Jag blev lite förtvivlad, jag var så besviken. 

Oscar bestämde sig för att satsa en hel veckas tid på att skriva en ny låt – fick han inte napp med den skulle han lägga musiken på hyllan.

Han låste in sig i sin lägenhet hemma i Värmland och kom ut exakt en vecka senare med en ny låt i handen. Den skickade han till en talangscout som tidigare varit turnémanager åt den svenska dj-stjärnan Avicii. 

– Det var verkligen häftigt att sitta där med Aviciis kompis och före detta kollega, som säger att han tror att jag ska bli nästa stora grej!

Första låten han släppte fick en hel del uppmärksamhet och streamades miljontals gånger. Ytterligare två låtar följde, som även de gick bra. 

– Det gick bättre än vad jag någonsin kunnat drömma om. Jag kunde få mejl från vänner som hört min låt på gymmet eller från någon som läst en intervju där någon sade att deras favoritlåt var min låt. Det var häftigt. 

Då, 2017, bodde han ännu kvar i Värmland, men kände en stark dragningskraft att flytta till Stockholm. En dragningskraft som han i dag tror var Gud. 

Oscar tog tåget till Stockholm en dag för att gå på en lägenhetsvisning, men på väg dit fick han ett sms om att lägenheten redan var uthyrd. Men han gav sig inte, och väl framme i Stockholm ringde han till dåvarande Betelseminariet, som visade sig ha ett rum ledigt. 

Det var där, när han tittade på lägenheten i Bromma, som vändningen tillbaka mot Gud började.

– När jag klev ut från visningen upplevde jag en väldigt stark känsla av hur Gud sade till mig: ”Oscar, jag är för dig och jag älskar dig.” Jag översköljdes av en god känsla, minns Oscar. 

Inom honom föddes en längtan efter en tro på Gud igen, och första natten i sin nya lägenhet bad han till Gud för första gången på flera år. 

I samma veva började han tappa intresset för att skapa housemusik och han avbröt samarbetet med Sony Music, som släppt hans tre låtar. 

– Jag tror verkligen att alla människor, innerst inne, är skapade med en längtan efter Gud och den känslan växte så mycket inom mig. Den sekulära musiken fyllde inte den längtan, konstaterar han. 

I början av 2019 blev Oscar medbjuden till en gudstjänst i Hillsong och visste genast att han hittat hem. Där väcktes hans relation med Jesus på allvar och han kände en växande kallelse att börja skriva lovsång. 

– Det var så otroligt naturligt, det fyllde min längtan efter att få ära Gud.

Oscar kom med i Hillsongs lovsångsteam och började så småningom släppa egna lovsånger. 

– Nu sitter jag dag och natt och skriver lovsånger, och det är så fyllt av glädje. Det känns verkligen att jag gör det tillsammans med Jesus.

– Gud har gett mig gåvan att göra musik, och då blir det så naturligt för mig att responsen blir göra musik till honom. 

Numera skapar Oscar musik med ett helt annat syfte än under sin tid som houseproducent, och antalet streams är inte längre det som räknas. 

– Det enda jag är intresserad av är att människor ska känna igen namnet Jesus, säger han. 

Han säger att han inte för en sekund blickat tillbaka och ångrat sitt beslut att lämna housemusiken, utan är fast besluten att fortsätta lita på Gud. 

– Nu när jag fått lära känna Gud är det ingen återvändo, det är helt otänkbart att leva en enda dag utan Jesus. 

I dag brinner Oscar för att lovsången ska få bli en mer central del av människors liv, och inte bara något på söndagar. 

– Jesus hade ju dött på korset även om det bara funnits en människa på jorden. Så försöker jag tänka med musiken också – att det räcker att jag gör en låt som hjälper en annan människa. 

Hur hans framtid kommer se ut vet Oscar inte; det ligger helt i Guds händer. Men han är fast besluten att fortsätta släppa lovsånger och utlovar flera nya sånger den kommande tiden.

– Jag har ingen strategi, ingen agenda eller plan, jag försöker bara göra det som Gud leder mig att göra. Min bön är att musiken ska få peka människor till Jesus, att de ska få en egen relation med honom, säger Oscar. 

Det var verkligen häftigt att sitta där med Aviciis kompis och före detta kollega, som säger att han tror att jag ska bli nästa stora grej!
Gud har gett mig gåvan att göra musik, och då blir det så naturligt för mig att responsen blir göra musik till honom.

Oscar Hult

Ålder: 27 år

Bor: Stockholm

Yrke: Studerande

Familj: Föräldrar och en syster

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10