Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Gud öppnar nya dörrar för Joakim och Maria Lundqvist

Det var med bävan Joakim och Maria Lundqvist för ett år sedan berättade för hemförsamlingen Livets Ord i Uppsala om hur Gud kallat dem till ett nytt kapitel – i USA. Världen idag fick en intervju med paret om livet i det nya landet och om hur Gud öppnar nya dörrar.

– Det är en underbar känsla att få vara en liten kugge i ett hjul som betjänar Kristi kropp, säger Maria.

Reportage · Publicerad 07:00, 9 mar 2023

Det är strax före lunch, amerikansk tid, när Maria och Joakim Lundqvist dyker upp på datorskärmen.

– Nu har vi hunnit fika, vara på gymmet och ta en promenad, berättar Maria, när samtalet inleds.

En stor skillnad, bara det, mot det tidigare livet som huvudpastorspar i en församling, säger de.

– Numera reser vi periodvis, båda två, men övriga perioder har vi lyxen att kunna ta tid för förberedelser, studier och kultivera budskapen, utvecklar Joakim.

Drygt ett år har gått sedan de bröt upp från livet i Sverige för att flytta till Baton Rouge i Louisiana i den amerikanska södern. Här har de snabbt kommit in i sitt nya liv, berättar de.

– Människorna här är otroligt gästvänliga, varma och öppna. Men vi får alltid lägga till tjugo minuter till den tid som varje ärende ska ta, för att få utrymme för alla spontana konversationer, säger Maria och skrattar.

De flyttade inte ensamma till USA. Även de två döttrarna och ena dotterns familj flyttade med, och nu bor alla i samma hus.

– Det är verkligen ett äventyr. Det var inte bara det att de ville följa med oss, utan det handlar om olika drömmar som sammanföll med varandra. Vi är väldigt glada att kunna göra det här tillsammans, säger Maria, som strålar när hon berättar om möjligheten att få bo tillsammans med barn och barnbarn i ett helt nytt sammanhang.

– Att få leva i den här fasen, och dela livet och kallelsen tillsammans, det finns inget vackrare för oss, säger hon.

Ända sedan Maria och Joakim gick på sina första dejter ihop har de lovat att aldrig sluta lyssna på Guds kallelse. Det har fört dem till att starta församling i Leksand, starta skolorganisationen Ny Generation och vara pastorer i Livets Ord i Uppsala.

Och nu uttrycker de en stor tacksamhet över att få göra det på nytt, på ett helt nytt sätt.

– Det är härligt att få ta nya steg i tron och ge sig ut på nya äventyr när man är mitt i livet. Vi är vana vid att gå på vatten och tro på Gud, att få ta ett steg och se att det håller, säger Maria.

För det var just ett stort steg i tro som förde dem hit till Louisiana. Efter åtta år som huvudpastorspar för Livets Ord, och totalt 24 år som pastorer inom församlingen, tog de häromåret ett sabbatsår. Inte för att känna efter om de skulle flytta, inte heller var de i närheten av utbrändhet – det var snarare en investering.

– Jag tror att en stor synd för pastorer och tjänstegåvor är när vi bara kör på i högsta tempo och glömmer sabbatstanken, återhämtningen, menar Joakim.

Med den tanken tog de ett steg tillbaka, bad och sökte Herren. Och ganska snart stod det klart för dem att det var ett nytt uppbrott på gång.

– Gud stannade upp oss, inte bara för att ladda våra batterier utan också för att göra en rikt­ningsändring, förklarar Joakim.

Och än en gång fick de ta steg ut i tro.

– Då är det bara att hålla hårt i Gud och njuta av färden, konstaterar Maria och ler.

Uppbrottet från Sverige och Uppsala överraskade dem. Dessutom gav de sig ut på ny mark, i form av ett slags apostoliska ambassadörer för Livets Ord.

Men först skulle de berätta om förändringen för sin hemförsamling i Uppsala, något de bävade inför.

– Vi ville inte att någon skulle tro att vi var trötta på uppgiften eller att vi tog lätt på vår uppgift och bara flyttade som en rolig grej, säger Joakim.

När han 2014 annonserades av Ulf Ekman som ny pastor i församlingen bävade han inför församlingens reaktion – men möttes av en församling som genast reste sig som en man och applåderade och jublade.

Samma bävan kände han nu, inför detta tillkännagivande. Men reaktionen blev, på nytt, likadan.

– Det var så vackert, säger Joakim, och blir märkbart rörd när han tänker tillbaka på församlingens reaktion.

– Om de bara visste hur mycket det betydde för oss! Det är verkligen en fantastisk församling, som bärs av medlemmarna, det ska man veta. Det är otroligt unikt hur hängivna människorna där är, säger Joakim.

Även om steget till Louisiana var stort så har paret Lundqvist på intet sätt klippt några band med Livets Ord. Joakim ingår fortfarande i pastorsteamet och flera gånger per år återvänder de för att predika och undervisa, senast nu i slutet av januari.

– Vi är hemma tre – fyra gånger per år, och alltid vid våra stora konferenser, som Youth och Europakonferensen. Det känns bra att få ha det så, säger Joakim.

I sin nya roll känner de sig lite som utskickade missionärer på ett nytt fält, som i resor tar dem världen över. Ofta återkommer de i sina predikningar till just Livets Ord och hur det har varit att bygga Guds församling i ett sekulärt samhälle.

– Det hjärtat är fullt av, det talar munnen, konstaterar Joakim.

Här i Baton Rogue har de ingen lokal pastorsroll, men är på flera sätt engagerade i den sex tusen personer stora Bethany-församlingen, bland annat genom att Joakim predikar en gång i månaden.

– Vi älskar församlingen. Det finns ett otroligt driv och en underbar lovsång. Det är en församling som vi korresponderar väldigt väl med, säger Maria, som under året för första gången någonsin har varit hemmafru, för att hjälpa hela familjen att komma in i det nya livet.

Det märks även på Joakim att han trivs med den nya tillvaron.

– Jag har nog aldrig varit så här inspirerad tidigare. Här kan jag gå från ett väldigt intensivt resande till ett hemmaliv som är väldigt flexibelt.

Det första året i USA har inneburit många resor till olika sammanhang, i såväl USA som Europa och Asien. I höstas predikade till exempel Joakim i den stora församlingen Yoido Full Gospel Church i Sydkorea.

– Vid sådana tillfällen får man verkligen nypa sig i armen. Vem är jag att få göra det här, att få stå på de där scenerna? Det är inte genom någon människas styrka utan genom Guds kraft och strategier, säger han.

Det gångna året har också varit en tid där de inte minst fått många nya relationella kopplingar, men även fått se nya dörrar öppnas.

– Det är dörrar som vi inte hade kunnat springa in genom om vi hade stått kvar i en tjänst och funktion som tidigare. De bästa öppna dörrarna är de som du inte stått och knackat på, för du visste inte ens om att de fanns, säger Joakim.

Hur framtiden kommer att se ut vet de inte. De är båda vana vid att Gud kan bryta upp dem från tillvaron, och de fortsätter att ta ett steg i sänder.

– Vi ser inte den stora bilden ännu, men vi försöker lyda Gud i varje steg, säger Maria.

– För oss har alltid glädjen varit ledstjärnan och markören att vi är på rätt väg. Får vi fortsätta att gå på den väg som vi gjort det här året känns det otroligt spännande.

Samtidigt verkar nya saker vara på gång. Med glädje i rösten berättar Joakim om hur helt nya dörrar har börjat öppnas till en – för dem – i stort sett ny kontinent: Sydamerika.

Strax efter vår intervju ska han resa till Brasilien och tala vid en ungdomskonferens, och i december förra året besökte han Peru. I samband med den resan fick han ett profetiskt budskap från en pastor om att Sydamerika skulle öppna sig för dem.

Sedan dess har det gått i en rasande fart.

– Tidigare har Sydamerika begränsat sig till två resor någonsin för min del. Nu sitter jag här med inbjudningar till de allra största församlingarna i Chile, Brasilien, Colombia, Ecuador, Argentina och Paraguay, bara under 2023. Det rör sig om miljoner människor. Man får verkligen nypa sig i armen.

Maria, som sitter bredvid honom, ler stort.

– Ett ord från Gud – och sedan bara öppnas dörrar. Det är en underbar känsla att få vara en liten kugge i ett hjul som betjänar Kristi kropp, säger hon.

Vi kände att Gud stannade upp oss, inte bara för att ladda våra batterier utan också för att göra en riktningsändring.
Ett ord från Gud – och sedan bara öppnas dörrar. Det är en underbar känsla att få vara en liten kugge i ett hjul som betjänar Kristi kropp.

Joakim och Maria Lundqvist

Ålder: 56 (Joakim) respektive 58 (Maria) år.

Familj: Två döttrar, en svärson och barnbarnen Samson (4) och Zion (6).

Bor: Baton Rogue, Louisiana, USA.

Yrke: Pastorer och internationella ambassadörer för Livets Ord, Uppsala.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00