Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Familjen valde en semester som blev både givande och utgivande

Familjen Sigander längtade efter en annan typ av semester. En resa där de skulle kunna smaka på mission tillsammans som familj. Det ledde dem till andra sidan jorden, men till en plats där de kom att känna sig riktigt hemma.

Reportage · Publicerad 07:00, 17 jan 2023

Världen idag berättade nyligen om Sea and Sun Ministries på ön Camiguin på Filippinerna, missionsorganisationen som startades av norska Wenche Thorkildsen och filippinska Edith Villamor för drygt 20 år sedan. Tillsammans har de skapat ett minst sagt annorlunda semesterkoncept – för att finansiera missionen. 

Några som drömde om en annorlunda resa med familjen var Johan och Carina Sigander från Drammen i Norge. 

– Egentligen var det så att vi ville ha en smak av mission, säger Johan, när vi möts över en digital intervju. 

– Vi började fundera över det som familj och undrade vad vi skulle kunna göra.

De ville gärna engagera sig i något missionsprojekt som deras församling, Filadelfia i Drammen, redan var involverad i. Där dök två projekt upp, båda på Filippinerna: ett av dem var Sea and Sun, och det andra Fire and Harvest Ministries i Manilla. 

– En av de viktigaste frågorna var ju då om det gick att genomföra detta tillsammans med barnen, säger Carina. 

– Det visade sig vara möjligt på båda platserna. 

Johan och Carina säger att de önskade en semester med mening, och mission är något som de båda drömt om att få engagera sig i. 

– Vi ville prova på mission nu när barnen blivit lite större, förklarar Carina.

– Vi önskade få se, men också ge barnen en bild av, hur Gud verkar på ett helt annat ställe i världen, fyller Johan i. 

Resan var lång och sträckte sig över fyra dagar. De medger att det var krävande och ordentligt ansträngande att resa så långt med en fyraåring och en sexåring. Men när de väl kom fram till Camiguin skulle de tillbringa tre veckor där, vilket de ansåg gjorde den långa resan värd besväret. 

– Det är väldigt fint upplagt eftersom de har gjort det till en grej att man bor där och de ordnar med all mat, städning, service och hjälp, säger Johan. 

På dagarna gjorde familjen mycket utflykter och dagsturer, ibland för att bada och ibland för att hjälpa till i något av alla de projekt som Sea and Sun leder på ön. 

Hembesöken gjordes tillsammans med pastorn i församlingen som är kopplad till Sea and Sun. De besökte också kaffefarmen som missionen driver och såg bygget av det kommande hälsocentret ta form. 

– När man ser bilder härifrån ser det väldigt exotiskt ut. Men det finns en annan sida av det och det är att det är väldigt fattigt, berättar Johan. 

– Många har inte mat för dagen, och sedan är det alla följdproblem som kommer med fattigdom. 

Carina och Johan berättar att de blev starkt berörda av att möta flera av ungdomarna som är med i arbetet, antingen genom att de deltar i skolprogrammet eller har fått arbete på Sea and Sun.

– De har inget skyddsnät alls. Ska man förändra sitt liv måste man ta sig ur det [fattigdomen] själv, säger Johan. 

– Men om ett barn får utbildning och examen kan det göra hela skillnaden för den familjen, inte bara för det barnet, säger Carina. 

– Kvinnorna som driver Sea and Sun har förstått i sin kallelse från Gud att människor behöver växa i sin tro, bli hela från de svårigheter de gått igenom, men också få praktisk hjälp i form av skolgång, säger Johan. 

Carina och Johan ser att deras barn tog intryck av resan på flera sätt. De bidrog också i all enkelhet.

– Vi var ute i ett fattigt område och hade hand om lekar för barnen där. Då var våra barn med och hjälpte till att öppna upp relationer, berättar Johan. 

– Barn behöver inget språk, de börjar leka ändå. 

Paret tycker också att deras barn växte, fann sig till rätta och utvecklades i sin initiativförmåga, mer och mer ju längre tiden gick. Detsamma gällde dem själva. 

– De har det fattigt, materiellt sett. Men rent andligt upplevde jag att det fanns en rikedom, säger Carina.

– Jag upplevde att det väcktes en frimodighet i mig när vi var där, och det har jag tagit med mig hem. 

Johan blev tagen av att se hur helt vanliga människor, som Wenche och Edith, tar emot en kallelse, tar steg i tro och får se något stort växa fram. 

– Vi förstod att det inte alls varit enkelt, men att Gud varit med dem, säger Johan. 

– Här i väst får vi så mycket färdigserverat och det är lätt att bli passiv i sin tro. Där ser man hur det går hela vägen, från ett steg i tro till förvandlade människor. 

Johan och Carina tipsar andra som vill göra liknande resor att kolla med sin lokala församling vad det finns för initiativ som familjer kan engagera sig i. 

– Ibland blir det så abstrakt med mission och fattigdom. Då är det väldigt bra att kunna åka ut, engagera sig och sedan komma hem igen till församlingen och berätta, säger Carina. 

Johan tillägger:

– De flesta har ju någon typ av semester. Kanske kan man välja att låta det bli en semester med ”mening”. Något som blir både givande och utgivande. 

Ett exempel på något som blev både utgivande och en stor uppmuntran för dem själva var när deras dotter fyllde år, vilket skedde medan de befann sig på Camiguin. Wenche och Edith undrade om de fick ordna ett kalas för henne och samtidigt bjuda in några av de barn som de brukar möta ute i byarna. 

– Det var så fint och de ordnade allt så vackert, finare än hemma, säger Carina. 

– Det bästa var att se barnen skratta, leka och få en fin kväll tillsammans. 

För dottern blev det tänkvärt också när de pratade om att några av barnen som kom på kalaset aldrig varit på ett barnkalas tidigare i hela sitt liv. 

Johan och Carina tycker också att Camiguin var mycket barnvänligt överlag. Det finns en varm och tillåtande miljö, där oväntade saker fick hända – som det ju ofta blir med barn. De kunde också välja helt själva vad de kunde och orkade vara med på. Ibland delade de även upp sig och gjorde insatser var för sig. 

– Det är klart att det ibland blir väldigt krävande stunder med barnen, säger Johan. 

– Det händer ju samma saker där som här hemma. Men filippinier är ett väldigt enkelt folk att vara tillsammans med. 

Familjen Sigander har fått smak på mission och längtar både tillbaka till Filippinerna och ut på andra äventyr. 

– Tänk att semestern kan bygga min relation till Gud, utveckla mig och samtidigt ge något till någon annan, säger Carina. 

Hon berättar att de, inför resan, bar med sig sången ”Gör det lilla du kan” av Lina Sandell som en slags ledstjärna. 

– Värdera inte det du gör i stort eller smått, det kan vara så enkelt som ett samtal med någon, säger Carina. 

Läs gärna även vårt separata reportage (länk intill) om arbetet Sea and Sun Ministries.

Vi önskade få se, men också ge barnen en bild av, hur Gud verkar på ett helt annat ställe i världen.
Tänk att semestern kan bygga min relation till Gud, utveckla mig och samtidigt ge något till någon annan.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10