Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Ett nytt kristet landskap växer fram i Stockholm

De nya och många migrantförsamlingarna i Storstockholm — vilka är de? Var finns de? Och hur kom de dit? En del av svaren presenteras här av Torbjörn Aronson som är docent i kyrkohistoria och forskar på migrantförsamlingar i Stockholmsområdet.

Reportage · Publicerad 10:00, 2 sep 2018

I dag är mer än var femte invånare i Sverige född i ett annat land eller har två föräldrar som är det. Trots att immigration har förändrat Sveriges sociala och religiösa karta på ett irreversibelt sätt, finns ytterst sparsamt med forskning om de kristna kyrkornas roll i denna process. De pingst­karismatiska migrant­kyrkorna har samtidigt vuxit kraftigt i storstads­områdena, särskilt Storstockholm.

Merparten av dessa församlingar finns listade i boken Ett nytt karismatiskt landskap i Sverige, som undertecknad publicerade 2016. Men ett antal nya har tillkommit under 2017 och 2018 (vilket kommer att redovisas i en reviderad och utvidgad upplaga av boken).

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...