Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

”Ett mirakel att vi överlevde”

Alla judar i Norge var i livsfara under deportationen 1942 efter tyskarnas invasion – även barnen. Därför var det ett mirakel att ett helt barnhem lyckades komma tryggt över till Sverige. Josef Fenster var en av dem som räddades.

Reportage · Publicerad 09:00, 29 jan 2019

– Vi smög stilla nedför kökstrappan på barnhemmet, för i våningen inunder bodde det nazister. Två timmar efter att vi hade gett oss i väg, kom polisen för att arrestera oss, berättar Josef Fenster, i dag 88 år. 

Vi sitter i hans lägenhet på det judiska bo- och servicecentret i Oslo, vägg i vägg med synagogan. Här har Josef haft sitt hem den senaste tiden. 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...

Tröttsam normbrytande propaganda i kulturen

Ledare Kanske var kulturens förfall det tydligaste tecknet på Romarrikets förestående undergång. När det som en gång varit en blomstrande antik kultur föll...