Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Döda havet är inte så dött som man kan tro”

Israeliske fotojournalisten Noam Bedein tar med folk ut på Döda havet för att visa hur drastiskt vattenståndet sjunker i denna världens djupast belägna sjö – ett naturens underverk som är på väg att försvinna.

Reportage · Publicerad 12:00, 6 aug 2019

I en vägkorsning vid den lilla kibbutzen Mitspe Shalem hälsas en israelisk familj, ett gift judiskt par från USA och jag välkomna av Noam Bedein. Den israeliske fotojournalisten ska ta oss med på något så ovanligt som en båtsafari på Döda havet.

Ursprungligen låg kanten av den stora saltsjön bara ett stenkast från kibbutzen, men nu måste vi köra i kolonn några hundra meter på en stenig väg innan vi anländer till en provisorisk parkeringsplats. Här finns en bom uppsatt, och vi går till fots de sista metrarna.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...