Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

De vill skriva musik för en tid som denna

Med sitt musikprojekt Esther Collective vill Isak och Hedvig Rizell sprida hopp och längtar efter att bredda lovsången i landet.

– Vi vill använda vår kreativitet för Guds rike, slår Hedvig fast.

Reportage · Publicerad 07:00, 21 sep 2021

Isak och Hedvig Rizell träffades när de båda ledde lovsång under Nyhemsveckan. Men att de skulle bli ett par var, från början, inte alls självklart.

– Vi klickade inte alls först, konstaterar Hedvig.

Isak tillägger snabbt:

– Jag trodde inte du ville umgås ens som en vän!

Hedvig trodde att Isak bara var på Nyhem för att ”ragga tjejer”, men tyckte ändå att hon hade träffat en otroligt trevlig kille.

Samma höst kom de att ses igen, när Isak gång på gång blev inkallad som basist i samma lovsångsteam som Hedvig var med i.

– Vi märkte att vi hade jättekul tillsammans och började hänga. Och jag insåg att det här ju är världens härligaste människa, säger Hedvig.

I mars i år gifte de sig, mitt under rådande coronapandemi.

– Ja, nu vet vi hur man planerar bröllop för 120 personer, 50 personer, åtta personer och slutligen för 20 personer, vilket det blev i slutänden, säger Isak och skrattar.

Isak och Hedvig har båda en musikalisk bakgrund, även om den sett ut på lite olika sätt. Hedvig, som fick en stark gudsupplevelse redan i sexårsåldern, började som tioåring göra musik tillsammans med sin syster, under namnet Hedvig & Selma. Tillsammans släppte de tre skivor, innan de lade den gemensamma duon på hyllan för några år sedan.

– Det var jättekul att få göra musik på det sättet, att som så ung få stå på en scen och uppmuntra, tala liv och tro och peppa. Det tyckte jag var väldigt coolt, säger Hedvig.

Det tidiga gudsmötet präglade henne också mycket.

– Det blev så starkt och tydligt att Gud kan använda alla, även om man bara är sex år gammal, säger hon.

Isak är även han uppvuxen i en kristen familj, men berättar om ett avgörande ögonblick i hans liv som troende.

– När jag var tio år och var på ett läger sade ledaren i slutet att ”statistiskt sett kommer bara tio procent av er vara troende när ni är 20 år”. Jag tänkte: ”Jag ska vara en av dem.” Det var ett viktigt moment.

I de tidiga tonåren gav han sitt liv till Gud och fick också en stark gudsupplevelse vid ett möte på Nyhemsveckan, men när han flyttade till USA för att gå på musikcollege hamnade han i tvivel kring sin tro.

– Jag läste bibeltexter med väldigt små glasögon, och det låter knäppt, men till slut kände jag att jag kommer att komma till helvetet. Jag gick ner mig ganska mycket i det, säger Isak.

Han berättar att han upplevde att Bibeln sade att de som tror ska må superbra – vilket han själv inte gjorde.

– Så jag tänkte att det här kanske inte är på riktigt. Jag gick mycket i de tankarna.

Men hemma i Sverige igen bestämde han sig för att gå på en ”sista gudstjänst” och lovsjunga Gud som om han fanns på riktigt. Som en sista chans. Det slutade med att han fick ett starkt möte med Gud.

– Det var som att komma hem efter någon sorts lång ökenvandring. Jag har verkligen upplevt att jag sökt men inte hittat något bättre någon annanstans, det finns inget annat som namnet Jesus, säger han.

Precis som Hedvig började Isak med musik under uppväxten, men först på allvar i 12-årsåldern.

– Jag tog upp mammas gitarr när jag var 12 år och fastnade, sedan spelade jag massa timmar om dagen.

Tillsammans har de sedan de träffades spelat en del ihop och bland annat lett lovsång. Men allt tog en ny vändning när de vid en bilresa mellan Göteborg och Stockholm satt och pratade om att de ville starta ett projekt ihop.

– Vi är båda kreativa och började spåna. Vi var inne på vvs-företag och en massa olika saker, men landade i att vi ville göra musik tillsammans, berättar Isak.

Samtidigt kom de på namnet Esther Collective. ”Esther”, för att de vill göra något för en tid som denna, och ”Collective”, för att de ville göra det tillsammans, och även med andra.

– Musik är något fantastiskt och något som majoriteten av människor kan relatera till, tycka om och bli berörda av. Men det finns så mycket dålig musik med tråkiga texter. Vi vill göra något som uppmuntrar, peppar och föder liv, säger Hedvig.

I september 2020 släppte de första låten från sitt projekt, ”Higher than I”.

– Vår grej med det här är att inte reflektera så mycket, utan bara släppa saker, berättar Isak, medan Hedvig konstaterar att det också varit utmanande.

– Det har varit en utmaning att inte vara för perfektionistisk – det har också varit en resa.

I dag har de inget stort slutmål eller dröm för Esther Collective, men de räknar med att kontinuerligt kunna släppa ny musik.

– Vi har mer ett volymmål, vi vill att det ska komma ut mycket musik och att vi kan hålla på länge, i många år framöver. Och så vill vi gärna samarbeta med andra, berättar Isak.

Någon egentlig ram för sin musik har de inte, inte heller om det ska vara på svenska eller engelska.

– Vi vill använda vår kreativitet för Guds rike. Vi försöker lyssna in Gud och se hur han vill använda kreativiteten. Det får bli vad det blir utifrån det, säger Hedvig, och nämner att hon som lovsångsledare samtidigt drömmer om att kunna bredda lovsången lite.

– Jag kan verkligen längta efter att ge lovsången mer bredd och att utmana och experimentera lite, säger hon.

Tillsammans med Pingsts projekt för nya lovsånger har de även släppt låten ”Vi behöver dig”, som Isak skrivit tillsammans med Sofia Lekardal och Vetle Jarandsen.

– Vi skrev den inför senaste Pingst-skivan, men där kom den inte med. Sedan har jag bara känt i mitt hjärta att den ska släppas. Vi spelade den på Nyhem förra året och då kändes det så sjukt bra, säger Isak, och tillägger:

– Kanske var det någon tanke att Gud ville att vi skulle spara den till pandemin, att vi behövde sjunga ”Vi behöver dig” i den tid som varit.

Just samarbeten med andra är något som Esther Collective hoppas kunna utveckla mer i framtiden.

– Det är så otroligt kul att samarbeta med andra och umgås kring musiken, det är halva glädjen med det här, säger Isak.

Redan under sitt första år har Isak och Hedvig fått respons om att musiken betytt mycket för lyssnare. Dessutom har de sett att deras låtar hamnat i spellistor för bland annat dop och vigslar.

– Jag har i veckan gått och tänkt på att det är så kul att få vara en del av människors liv, även om man själv inte är där. Det är som om vi får vara ett soundtrack i vissa stunder i människors liv, det gör mig så glad, säger Isak.

Hur framtiden ser ut för Esther Collective vet de inte i dag, och de har inte tänkt så mycket kring aspekten om de vill jobba fullt ut med musiken.

– Vi tänker väldigt lite kring vad det ska bli. Vi tänker att det är den här spiken vi ska slå på just nu, utkomsten av det ligger i Guds hand på något sätt, menar Isak.

Men för Hedvig finns det en speciell sak hon drömmer om:

– Jag drömmer om att skriva musik med lite ”slag i magen-känsla”, så att någon kan säga, ”oj, det här berörde mig så mycket” eller som ger en bredare bild av vem Gud är, säger hon.

– Men jag längtar också efter att skriva musik för en tid som denna och som faktiskt gör skillnad, som uppmuntrar, ger människor hopp och en framtidstro och kanske en bild av Gud som de inte haft tidigare.

Jag har verkligen upplevt att jag sökt men inte hittat något bättre någon annanstans, det finns inget annat som namnet Jesus.
Vi försöker lyssna in Gud och se hur han vill använda kreativiteten.

Isak och Hedvig Rizell

Ålder: Isak 26 år (6 okt), Hedvig 21 år

Bor: Solna.

Familj: Gifta sedan mars 2021.

Yrke: Hedvig pluggar ekonomi och jobbar som projektledare för Sisters International. Isak jobbar är egen företagande konsult inom affärsutveckling.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Han överlevde allvarligaste formen av cancer

Församlingsliv Vittnesbörd. Av egen erfarenhet vet Conny Peterson att Gud tar hand om oss, vad som än händer. För egen del har...

”Jag fick se en syn av himlen i en timme”

Ung Livsberättelse. I en timmes tid fick Amanda Nordin uppleva himlen och se både Gud och Jesus och färger som inte...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier