Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

De verkar i ett coronafritt Tanzania

Stora skaror människor som blir frälsta och kyrkor som fylls av hundratals barn vid barnmöten. Morgan och Julia Petersson är fyllda av tacksamhet över att få arbeta i Tanzania, där de får leva mitt i det faktum att landet är fritt från corona.

– Vår tro har växt oerhört mycket sedan vi började här, konstaterar Morgan.

Reportage · Publicerad 07:00, 15 jan 2021

Strömmen har precis kommit tillbaka när vi ringer upp familjen Peterson i staden Arusha i norra Tanzania. Något som inte är helt ovanligt och som de vid det här laget har vant sig vid. 

Familjen, bestående av Morgan och Julia Petersson och deras två barn, Vilgot och Hilma, har bott i Tanzania i sammanlagt fem år. Den här omgången har de varit ute i snart tre år.

– Det är inga problem att hitta saker att sysselsätta sig med, det handlar mer om att välja de ställen där vi känner att vi gör mest nytta, säger Morgan.

Han visste redan när han var runt sju år gammal att han skulle bli missionär, efter att han i söndagsskolan fascinerats av en missionärs berättelse från Moçambique. 

2004 kom Morgan för första gången till Tanzania och staden Arusha, för ett halvårs arbete med att bygga ett ungdomscenter. 

När han några år senare träffade Julia, som även hon bar på en längtan att åka ut som missionär, blev det naturligt att fortsätta på det spåret.

– Vi hade en gemensam längtan om att göra det som Gud ville, och det ledde oss mer och mer utomlands och till slut hit till Tanzania, berättar Julia.

När de sedan fick sitt första barn hindrade det dem inte från att fortsätta.

– Det hade nog mycket att göra med att vi åkte ut en omgång tillsammans först, utan barn. Det gjorde att steget att åka ut med barn inte kändes som ett så stort steg. Vi kände oss lugna och trygga, förklarar Julia.

I Arusha arbetar de för den danska organisationen New Life Outreach, som leds av Egon och Hanna Falk. Bland annat driver organisationen bibelskolor, men håller också stora kampanjer åtta veckor per år ute i byar runt om i Tanzania.

Julias och Morgans uppgift är då bland annat att hålla i barnkampanjen, som pågår parallellt, liksom ledarseminarier för byns söndagsskollärare.

– Vi försöker åka ut till mindre byar och orter, dit inte så många andra vill åka, berättar Julia.

Uppslutningen vid kampanjerna är i regel stor. Vid den senaste höll de barnmöten för drygt 1 200 elever bara på skolorna i byn. 

De berättar om sitt första barnmöte när de just kommit till Tanzania och hur hela kyrkan fylldes av sjuhundra barn. Dagen efter kom tusen barn.

– Vi skulle ha ansiktsmålning och sju personer stod och målade i en timme. Trots det såg vi efteråt inte ett enda barn som var målat, säger Julia och skrattar.

Hon tillägger:

– Man blir överväldigad. Det var jättehäftigt då och det är det fortfarande. Samtidigt blir man ödmjuk inför sin uppgift.

Vid barnmötena ber de för dem som är sjuka, och efteråt kommer det alltid vittnesbörd om exempelvis huvudvärk eller magont som försvunnit. De gör även en frälsningsinbjudan som de anpassat för de åldrarna.

– Det är alltid barn som blir frälsta vid mötena, säger Morgan.

Kampanjmötena samlar ofta mellan tio- och tjugotusen besökare. 

– När det var över tjugotusen personer kunde man inte ens se var publikhavet tog slut, det var rent overkligt, berättar Julia.

Samtidigt är det inte evenemanget i sig som är det viktiga, framhåller paret.

– Målet är alltid att försöka nå människor med evangeliet, så att det inte bara blir en happening utan att det får landa i var och en av besökarna, säger Morgan.

Kampanjerna brukar leda till att många människor tar emot Jesus; bara vid en av dem blev över 1 600 personer frälsta. Men det är inte alltid det förs någon statistik över siffrorna.

– Men vi ser att de skriver upp namn och telefonnummer till dem som kommit fram för att bli frälsta, säger Morgan.

De stora antalet människor som tar emot Jesus, blir befriade och helade sätter djupa avtryck även i Morgan och Julias liv.

– Vår tro har växt enormt mycket sedan vi kom hit, konstaterar Morgan.

De vittnar om människor som varit blinda som börjar se igen, döva som börjar höra och naturläkare och häxdoktorer som varit besatta men som blivit fria i Jesu namn.

– Gamla kvinnor som inte har kunnat gå börjar hoppa och springa. Det står alltid ett gäng käppar och kryckor kvar framme vid scenen efteråt, säger Morgan och skrattar.

Det leder till många fantastiska vittnesbörd, som de berättar om från scenen.

– Det blir en väldigt stor inverkan på hela byn. Kanske har någon varit alkoholist och alla i byn vet vem det är, och så står sedan personen på scenen och är helt förändrad.

Morgan och Julia understryker att de bara varit i Tanzania några år, men de upplever att Gud håller på att göra någonting i landet.

– Vi tror att det är något på gång just nu. Många har ju varit här innan, men det har tagit tid innan det fått gro ordentligt, säger Morgan, som bland annat lyfter fram hur kyrkor börjat samarbeta mer.

Utöver kampanjerna i byarna håller Julia och Morgan även i ungdomsmötet ”Tid med Gud” varje fredag i Arusha, och undervisar även på bibelskolor som organisationen driver. Därtill har de just inlett ett nytt ungdomsarbete i den lokala kyrkan. 

Den senaste tiden har de dessutom arbetat med att översätta svenska barnsånger till swahili, i samarbete med Barnskivor.se (se VID 17/12).

– Tanken är att släppa en barnskiva på swahili. Det finns också i planeringen att göra musikvideor på Youtube så att det ska bli tillgängligt för alla, tillägger Julia.

I våras när coronapandemin bröt ut åkte familjen hem till Sverige, men nu är situationen en helt annan. Efter att presidenten i maj gick ut och utlyste tre dagar av bön och fasta har coronapandemin tillsynes försvunnit från landet.

– Vi är 104 personer anställda i organisationen och ingen av oss känner någon som varit sjuk, eller har dött, i covid-19 sedan i juni. På sjukhusen säger de att de inte haft något fall på många månader, berättar Morgan.

I september valde därför famlijen att resa tillbaka till Tanzania för att fortsätta arbetet.

Morgan erkänner att de själva var lite skeptiska innan de kom tillbaka till landet.

– Vi tänkte, ”är det verkligen sant?”. Men ju närmare vi kom avresan och ju fler vi pratade med insåg vi mer och mer att det är sant. Vi tror att Gud har gjort ett stort under, tillägger han.

För Julia och Morgan har det nu blivit naturligt att leva i det mirakel som det inneär, och de är i dag glada över att de bestämde sig för att resa tillbaka.

– Vi var väldigt tacksamma att vi åkte hem när allt stängde ner i våras, men att åka tillbaka ångrar vi absolut inte, säger Julia.

Nu är de inställda på att stanna kvar i Tanzania och fortsätta sitt arbete – tills Gud vill något annat.

– Det är väl beroende på vart Gud leder oss, så har vi alltid känt. Men inställningen vi har är att stanna tills han säger något annat, och än så länge verkar det som om vi är på rätt plats. Vi har mycket kvar att göra, säger Julia.

Vår tro har växt enormt mycket sedan vi kom hit.
Vi försöker åka ut till mindre byar och orter, dit inte så många andra vill åka.

Morgan och Julia Peterson

Ålder: 39 respektive 35 år

Bor: Arusha i norra Tanzania

Familj: Barnen Vilgot (7 år) och Hilma (4 år)

Yrke: Missionärer

År som missionär: Totalt fem år i Tanzania tillsammans, varav tre år för den danska organisationen New Life Outreach

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier