Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

De kristna symbolerna blev för mycket för islamisterna

Några är brännmärkta. Andra är sönderkarvade med kniv. Det var synen som mötte nunnorna när de kunde återvända till det vandaliserade klostret efter islamisternas härjningar under kriget i Syrien.

Reportage · Publicerad 09:00, 3 jan 2019

Maaloula är historien om idyllen som blev en mardröm. Före kriget vallfärdade turister hit från hela världen. De ville uppleva den urgamla byn, där husen ursprungligen byggdes som grottor i berget och där folk fortfarande talar västarameiska – en variant av det språk Jesus talade. 

I dag ser man inte många turister i Maaloula, men lokalbefolkningen är i full färd med att flytta tillbaka. I St Tekla-klostret, som fick stora skador under kriget, har nunnorna precis börjat ta emot besökare igen, när vi bultar på dörren.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...