Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Att leva med arvet efter Förintelsen

Sannolikheten att Josef Frischer, 70, alls skulle existera var näst intill noll. Hans båda föräldrar, Abraham och Ester, var dömda att utrotas i Förintelsen, men räddades mirakulöst. Och som barn till överlevare riktade Josef in sig på att bli en "levare". I dag är han fil dr i psykologi och israelisk officer. – Men framför allt är jag morfar!

Reportage · Publicerad 08:00, 5 jun 2018

19-åriga Ester kom till Auschwitz med en fångtransport på järnväg och fick samma order som tusentals andra: Av med kläderna, stå naken i ledet för att duscha av resdammet, gå rakt in i gaskammaren.

Men just den dagen strejkade duscharna! Det kom ingen gas. Och eftersom fångtransporterna gick på löpande band fick Ester och hennes medfångar fortsätta ut till en annan transport, som tog henne bort från Auschwitz och till Bergen-Belsen.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Många spekulationer om Bibelns Antikrist

Ledare Ett politiskt system Bibeln talar om Antikrist, den store motståndaren till Kristus. Uppenbarelseboken ger antydningar om en världsstat som ska uppstå och som ska ledas...

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...