Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Anrika Cadiz lockar än i dag

Det är på den spanska Medelhavskusten som turisterna flockas. Men även på Atlantkusten finns åtminstone ett turistmål man inte bör missa: Cadiz, Västeuropas äldsta fortfarande bebodda stad. Detta är hamnstaden där de svenska ostindiefararna på 1700-talet ankrade några veckor inför sin fortsatta färd mot Kina.

Reportage · Publicerad 11:50, 18 feb 2019

Längst ut på en milslång udde – ungefär som näven på en utsträckt arm – ligger Gamla stan, längst ut mot Atlanten. Detta var en utgångspunkt för spanjorernas resor till Amerika och en mellanstation för ostindiefararna från Nordeuropa. Detta är Cadiz, som imponerade på svenska ostindiefarare på 1700-talet genom sina vackra byggnader.

I dag kommer vi dock inte sjövägen, utan bilvägen söderifrån utmed kusten, en kust som inte är så exploaterad som Medelhavskusten. Här handlar det mer om campingar, enkla vandrarhem och uppställningsplatser för husbilar, inte sällan gamla Volkswagenbussar med surfingbrädor på taket.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.