Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Var finns Gud i allt lidande?

Recension · Publicerad 00:00, 3 mar 2023

Just nu pågår ett fruktansvärt krig i Ukraina med ohyggligt lidande för civilbefolkningen och stora dödstal på bägge sidor i konflikten. Som i alla krig dödas soldater, men också andra, civila i olika åldrar, gamla människor, kvinnor och många barn.

Var finns Gud i allt detta? Hur kan han tillåta att detta sker i Europa 2023? Varför sätter han inte stopp på detta?

Våra sjukhus är fulla av människor som lider och i vår bekantskapskrets drabbas den ene efter den andre av sjukdomar som hotar livet. Många beder, men inget tycks hända.

Naturkatastrofer, som i Turkiet och Syrien, jordbävningar, hungersnöd, pandemier, stormar och cykloner, listan kan göras lång på det som händer på ett alltmer plågad jord. Och var är Gud? Är inte skapelsen och jorden hans? Varför får allt detta ske? Finns Gud verkligen?

Författarinnan till denna korta, men innehållsrika bok, gör inte anspråk på att svara på alla svåra frågor, men hon vill visa en väg till svar. Hon själv drabbades av sjukdom, utbrändhet och depression 2014 och tvivlen på Gud kom, men i allt detta fick hon möta Gud.

Hon beskriver Guds stora tanke med mänskligheten från början, men hur vi människor valde vår egen väg i stället för Guds goda väg. Konsekvenserna är enorma både för oss personligt, men också för våra samhällen och vår värld.

I stället för att rikta anklagelserna mot oss själva anklagar vi Gud. Vi kräver att han själv ska dömas att leva här på jorden som människa. När vi presenterat alla anklagelser mot Gud förstår vi att han genom sin son Jesus Kristus kommit till oss och tagit vår synd, skuld och dom på sig.

Han blir vår ställföreträdare, precis som prästen Maximiliam Kolbe i Auschwitz 1941 dog i stället för en medfånge. Jesus dog en ställföreträdande död för alla människor i alla tider.

Bokens trösterika budskap är att vad som än händer får vi vara i Guds händer. Han är inte bara en Gud för detta livet, utan vill i nåd föra sina barn in i evigheten till en värld utan ondska, sjukdomar, krig och katastrofer. Där får vi också alla svar på våra obesvarade frågor.

Litteratur

Lidande, sjukdom, död – och en kärleksfull Gud?
Ulla Buhne
(Timoteus)

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00