Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Välkända artister tolkar klassiska psalmer

En rad välkända kristna artister står på listan över medverkande när gruppen Tillsammans vill väcka nytt liv i klassiska psalmer.

– Vi hoppas att folk ska få se Guds storhet genom detta, säger Andreas Ericsson.

Recension · Publicerad 00:00, 5 apr 2022

Ända sedan mitten av 90-talet har Andreas Ericsson och Thomas Engvall spelat tillsammans i olika konstellationer, i allt från pop till rock. Men för drygt tio år sedan ändrade de fokus till att i stället börja spela psalmer i samarbete med en lokal församling som de var med i, i samband med ett arrangemang de hade. 

– Sedan fortsatte vi med detta. Det var uppskattat och vi själva tyckte att det var så givande med de här gamla texterna, som ofta är skrivna under kriser. Ofta har texterna rätt mycket tyngd, vilket gjort att vi fastnat för psalmer, berättar Andreas. 

Responsen när de gett ut skivorna och är ute och spelar har också varit stor, konstaterar de. 

– Vi har nästan blivit bortskämda med uppskattning över att vi tagit till vara på den här sångskatten. Särskilt från äldre, säger Andreas, som förstår om de som är uppvuxna med psalmer kan uppleva det som en sorg om de sånger de sjungit hela sitt liv kapas bort från gudstjänster och andra sammanhang. 

– Men lovsång och psalmer behöver inte konkurrera ut varandra, de funkar ihop, menar han. 

Deras drivkraft är att ta vara på de gamla sångerna men ändå anpassa dem så att det passar dagens lyssnare, något som de gör genom sitt band Tillsammans med fyra andra musiker. Efter psalmskivor både 2012 och 2017 har nu den tredje, Evigt trygg, kommit ut.

– Jag trodde att jag hade fått en snilleblixt i att försöka samla våra förebilder på en gemensam psalmskiva, säger Andreas. 

Men vad han inte visste var att Thomas hade fått exakt samma idé. 

– Först slog vi det ifrån oss, för vi kände att det var en lite för stor tanke att samla ihop dessa mer etablerade sångare, berättar Thomas. 

Men eftersom de båda fått idén gick de ner på knä och bad och bestämde sig för att ta ett steg i tro genom att satsa på att göra en skiva.  

– Lina Sandells sång ”Gör det lilla du kan” blev tonen för mig och Thomas: Vi får göra det vi kan och sedan har Gud gång på gång visat att han gör resten, säger Andreas.

Han ser också att skivan har fått en djupare betydelse i spåren av Ukrainakriget. 

– Nu behöver vi verkligen få uppleva den trygghet som räcker in i evighet, säger han, och syftar på skivans titel. 

Efter att ha gjort ett utskick till en rad namnkunniga musiker började responsen droppa in.

Bengt Johansson var först med att tacka ja, och sedan slöt en rad andra artister upp, såsom Martina Möllås, Alf Lax, Ulf Christiansson, Erik Tilling och Michael Jeff Johnsson. 

– Vi blev chockade över att en efter en tackade ja, säger Thomas. 

Skivan resulterade till slut i tio psalmer som valts ut av Andreas och Thomas, men också av artisterna själva. Här finns bland annat klassiska psalmer som ”Blott en dag”, ”De komma från öst och väst” tillsammans med bland annat ”Kristi kors” och ”Tack min Gud”.

Alla intäkter från projektet har de valt att skänka till Erikshjälpens arbete.

– Vi har fått det här som en gåva och då vill vi ge det vidare som en gåva, menar Thomas. 

Skivan släpptes som fysisk cd i början av mars och sedan även digitalt. 

– Vi hoppas att folk ska få se Guds storhet genom detta. Vi hoppas att den ska få beröra människor nu i dessa oroliga tider och hjälpa till att hålla modet uppe, avslutar Andreas. 

Tillsammans

• Ett band från Småland bestående av Andreas Ericsson, Hanna Ericsson, Markus Ericsson, Thorbjörn Ogstedt, Ida Svensson och Thomas Engvall.

• Började spela ihop 2012 och har sedan dess släppt en ep samt tre psalmskivor, varav den tredje, Evigt trygg, släpptes den 4 mars. 

Musik

Evigt trygg – Psalmer med välkända röster
Tillsammans, Jeanette Alfredsson, Ulf Christiansson, Evelina Gard, Christer Boij, Michael Jeff Johnsson, Ida Möller, Bengt Johansson, Martina Möllås, AnnaMaria Bergqvist, Alf Lax, Gunnar Davidsson, Urban Ringbäck, Carina Ringbäck, Millan Holm och Erik Tilling
(David Media)

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier