Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Upptäck Bibeln ihop med dina barn

Recension · Publicerad 00:00, 29 mar 2022

Utforska Bibeln och Bordssamtal för familjer är välkomna verktyg för svenska barnfamiljer. Utforska Bibeln för barn är ett interaktivt häfte, där 7–11-åringar får läsa ett stycke i Bibeln varje dag och undersöka det med hjälp av frågor, uppgifter och klistermärken i häftet. Bordssamtal för familjer bygger på samma bibeltexter som i Utforska Bibeln och fungerar som en uppföljning av barnets egen bibelläsning.

Just nu finns fyra häften av varje på svenska, innehållande 65 dagars bibelläsning och en del extramaterial.

Det första häftet innehåller texter ur Apostlagärningarna kapitel 1–4, 1 Mosebok kapitel 1–22 och Matteusevangeliet kapitel 1–7. Det är en styrka att börja med Apostlagärningarna, där barnet får hjälp att förstå vad kristen tro är, vilket uppdrag apostlarna fick och vad det innebär att vara en kristen.

Det är också bra att varva olika bibelböcker från GT och NT i ett häfte.

Det går att använda Utforska Bibeln och Bordssamtal fristående från varandra, men jag skulle rekommendera att använda dem parallellt. Det är en styrka att både den enskilda och gemensamma bibelläsningen uppmuntras.

Tillämpningen i Utforska Bibeln är ofta att tänka och be. I Bordssamtal blir tillämpningen rikare genom samtalet om bibeltexten och vad den betyder för oss. Båda häftena ger tydliga instruktioner för hur du kan lägga upp en bibelläsningsstund respektive ett samtal i familjen. Det påminner om andra material för barn och vuxna, från till exempel Bibeln i dag.

Medan Bordssamtal är tryckt i svartvit layout är Utforska Bibeln något plottrig med många färger. Rent pedagogiskt finns det småsaker som jag reagerar på, till exmpel: Är mitt smeknamn jämförbart med att de första kristna kallades kristna? Ett annat exempel är att för mig är begreppet ”pratkvarn” negativt laddat, men i materialet används det i positiv mening. Fungerar det?

En liten detalj, som sällan noteras i andra barnmaterial och som visar på att man vill förmedla bibeltexterna så korrekt som möjligt, är att det sägs att Noa tog med sig sju par av alla rena djur och ett par av alla orena djur in i arken. Det visar på att förmedlandet av Bibeln till barn inte handlar om att förenkla innehållet utan om att kommunicera pedagogiskt.

Utforska Bibeln är ett interaktivt material som på ett engagerande sätt hjälper barn att börja läsa Bibeln på egen hand. Det har ett tydligt fokus på att fördjupa sig i Bibeln och på att förmedla evangeliet om Jesus som Herre och Frälsare.

Bordssamtal för familjer hjälper föräldrar och barn att prata om vad barnet läst och att tillämpa det i sina liv.

Jag rekommenderar varmt materialet!

Häftena förmedlar tydligt att Bibeln har med mig att göra, samtidigt som fokus ligger på Gud och att inhämta kunskap och lära känna honom genom Bibeln.

Litteratur

Utforska Bibeln 1 ochBordssamtal för familjer 1– Hur allting började
(Reformedia)

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier