Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

The Chosen fortsätter hålla intresset uppe

Recension · Publicerad 05:00, 19 jan 2023

Alla som sett en film eller en tv-serie vet att det sällan är helt lätt att upprepa en succé gång på gång. The Chosen, som handlar om Jesu liv, står därför inför en tuff utmaning.

Efter två säsonger och en ständigt växande tittarskara är nu den tredje säsongen här, ändå är det här bara början. Totalt planeras det för inte mindre än sju säsonger av The Chosen – man är alltså snart halvvägs i den ambitionen.

Avtrycket som The Chosen redan har gjort på de två första säsongerna är märkbart. Serien är översatt till ett stort antal språk, finns numera även på Netflix och har gjort succé på bio i USA med de två första avsnitten från säsong tre.

Men absolut ingenting tyder på att serien kommer tappa i popularitet framöver. Vana tittare känner igen sig även i säsong tre. Regissören Dallas Jenkins och hans mannar gör ett fortsatt gott arbete med såväl detaljer som skådespelarensemblen.

Matteus har fortfarande ett lite smått förvirrat uttryck, och Jesus är alltjämt skojfrisk, även om skämten som kommer från hans mun ibland är av lite för mycket ordvitskaraktär för att kännas helt tidsenligt.

Säsong tre tar avstamp i Jesu bergspredikan inför tusentals personer, där säsong två slutade. Matteus genomgår en personlig resa i relationen till sina föräldrar, Tomas har fullt upp med att planera för ett frieri och Petrus brottas i kampen mellan att stanna hemma med sin fru och att följa Jesus.

På det sättet får en del av karaktärerna större utrymme i denna säsong tre, där deras personliga förehavanden ges mer plats och mer tid läggs på att tittarna får lära känna lärjungarna lite bättre.

I korta stunder kan det kännas lite utdraget, och vissa av avsnitten kunde kortats ner något. Ändå är det lätt att fortsätta svepas med i historien. Trots att alla som någon gång läst Bibeln vet vad som kommer hända, är det svårt att inte vilja se hur allting utvecklar sig.

Den känslan får man till stor del tack vare miljöerna och den genomarbetade scenografin, men inte minst på grund av skådespelarna. Det är tydligt att Dallas Jenkins och hans team inte bara plockat in skådespelare ”hur som helst”. Det känns handplockat och genomtänkt.

Jonathan Roumie gör en fortsatt fin insats i den, minst sagt, viktiga rollen som huvudpersonen för det hela – Jesus. Men även lärjungarna, biroller till anhöriga och romerska företrädare framställs trovärdigt genom bra skådespelarinsatser.

Många längtade tills säsong tre skulle dra i gång, och det var värt väntan även denna gång. The Chosen har blivit en pålitlig serie som ger nytt liv åt Bibelns berättelser och vad kanske än viktigare är – den väcker en nyfikenhet att lära sig mer genom att själv läsa Bibeln.

The Chosen kan ses via seriens egna app, som är gratis att ladda ner.
Ännu finns ingen svensk text till säsong 3, men kommer sannolikt dyka upp framöver.

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00