Ett glädjeämne är att det ges ut nya bibelutgåvor, bland annat studiebiblar, i Sverige. Allra viktigast kanske det är med tillgängliga utgåvor som inte minst unga kan använda. Man brukar säga att om du ska lyckas kommunicera ett trosinnehåll, sikta på tonåringarna.
Därför är det mycket glädjande att Jonas Dagson har kommit i mål med en helbibel, dessutom i tjusigt blå skinnimitation eller svart cabraskinn. Jonas Dagson är TT-journalist och mångårig bibellärare och har tidigare gett ut Nya testamentet med ungefär samma koncept som denna utgåva.
Arbetsinsatsen är faktiskt makalös, med säkra tusentals teckningar av Dagson själv, men också i alla fall en till varje bibelbok av tecknaren Anders Parsmo. Resultatet blir en mycket inbjudande och spännande produkt, full av färg i de pedagogiska illustrationerna med framför allt med ett överflöd av information och undervisning.
Steg för steg Studiebibel har Svenska Folkbibelns text och omfattar hela 1 752 sidor, varav 640 med färggrafik och illustrationer. Den vill ”förklara texternas bakgrund, ge kompletterade fakta och föreslå tolkningsmodeller”. Boken har tolv delar, dels Bibelns böcker, dels en allmän inledning och en sektion med extramaterial kring Gamla testamentet och kring Nya testementet och deras tolkning.
Extramaterial inkluderar ”Hundra viktiga händelser i GT” och ”Den bibliska historiens ansikten”, allt med rikliga illustrationer. Utöver att materialet från de båda föregångarna, Gamla och Nya testamentet, reviderats och kompletterats har cirka 300 sidor tillkommit.
Varje bibelbok presenteras med en grafisk översikt, med ett viktigt citat, en översikt över innehållet, viktiga basfakta (såsom nyckelord, författare och datering), det centrala budskapet, en Parsmo-illustration, ”Att titta efter medan du läser”, liksom ett tiotal exempel som belyser viktiga saker, samt ”Hela boken på 60 sekunder” med highlights som hjälper läsaren in i innehållet.
På ett sådant uppslag räknade jag till tio illustrationer eller diagram. Själv uppskattar jag den typen av informationsrik bok; man lär sig något nytt, får en annan vinkel på saker – varför ska man annars läsa en studiebibel? – och har kommit texten närmare när man lägger ner boken.
Samtidigt innehåller studiebibeln, utöver all information, också pedagogisk undervisning om spännande saker. Vad sägs om ”En anatomisk karta över Psaltaren”, där Dagson undervisar om hur de olika kroppsdelarna används i Psaltarens bildspråk, eller stiliga sprängskisser över Golgata och Jesu grav, eller Den kristnes vapenrustning.
Vad ska man då säga om teologin i Steg för steg Studiebibel? Materialet och detaljrikedomen är så stor att man inte så lätt kan beskriva den. Det är ett bibeltroget verk, där författaren vill ge Guds ord till läsaren, och jag har fullt förtroende för Jonas Dagson och hans tolkning, även om man naturligtvis skulle kunna diskutera detaljer, men det kan man alltid.
Dagson är själv utbildad journalist, men har också en akademisk teologisk examen. Där han har en annan uppfattning än Svenska Folkbibeln, har den senare haft sista ordet.
För att ta pulsen på teologin gjorde jag några stickprov på hur Dagson behandlar lite mer känsliga ämnen i Bibeln och historiska frågor kring dem. Jag valde Daniel och 2 Petrusbrevet, vars dateringar sedan länge är stridsämnen.
Daniel presenteras bildmässigt med en fin illustration som ger en känsla av hur Daniels Babel kan ha sett ut, med fokus på guldstatyn och den brinnande ugnen med en uppsjö detaljer (något som också gäller hans två kronologier över Daniel, bland annat hur hans profetior går i uppfyllelse, relaterade till kungalängder). I frågan om Daniels datering landar Dagson på den bibeltrogna linjen: Daniel utspelas under 500-talet (född sent 600-tal f Kr).
2 Petrusbrevet dateras av en majoritet av bibelforskarna sent och författarskapet ifrågasätts (dock inte av undertecknad, som har doktorerat på brevet). Här redovisar Dagson argumenten för och emot, vilket man nog måste göra, men daterar själv brevet inom Petrus livstid (omkring 64–67 e Kr).
En recensent måste dock alltid också peka på svagheter. Själv tycker jag att det minst lyckade är Parsmos illustrationer, och visst hade man kunnat göra mer av olika saker, men studiebibeln är redan oerhört innehållsrik.
Jag måste säga att jag är glatt förvånad över denna extremt innehållsrika och pedagogiskt suveräna studiebibel, och jag tror att de flesta bibelläsare – från unga olärda till mogna, mer beslästa – kan få stor glädje av denna närmast geniala bibelutgåva.