Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Ska Kierkegaard hjälpa oss hitta rätt?

Søren Kierkegaards inflytande på vår kultur är svår att överskatta. Filosofens tankar har präglat generationer av kulturskapare och tänkare. I dag, liksom under hans livstid, breder vilsenheten ut sig, och kanske kan Kierkegaard visa vägen till ljuset också för vår samtid.

Recension · Publicerad 05:00, 22 okt 2022

Redan år 1836 som 22-åring yttrade den danske tänkaren Søren Kierkegaard (1813-1855): ”Den nuvarande tidsåldern är en tid av förtvivlan.” Han skulle snart träda ut i offentligheten främst genom ett egenartat författarskap inom filosofi och kristen uppbyggelselitteratur.

Nyligen har en studie publicerats med syfte att kasta ljus över ett antal av Kierkegaards huvudbegrepp: Frihet och förtvivlan – Sören Kierkegaard om gudsförhållandet och självets helande (Artos, 2022) av teol. doktorn och samtalsterapeuten Tomas Bokedal. Som ett kompletterande syfte anger han – med ett ord från Kierkegaards pseudonym Anti-Climacus – att allt bör tjäna till uppbyggelse.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00