En av våra bästa soulröster, ett storband, tre skönsjungande mammor och ett knippe julsånger. Det låter som ett framgångsrecept för att få till en riktigt bra julskiva – och det är det också när dessa ingredienser slås ihop på skivan The Soul of Christmas.
Samuel Ljungblahd har blivit lite av synonym med juletid, både för sina återkommande och populära julturnéer och samarbetet med Ole Börud på den omtyckta skivan Someday at Christmas. Häromåret dök ju Ljungblahd till och med upp i tv-rutan på självaste julafton, som ”förband till Kalle Anka”.
Ni hör ju själva: Är det något Samuel kan så är det jul.
Skivan med norrmannen, från 2012, går dock inte riktigt att jämföra med denna. Den lever sitt liv, och tanken är inte att det ska vara skiva 2.0 i samma serie. Här är det ett helt storband och The Mamas som är samarbetspartner.
Ljungblahd uttryckte själv, i en intervju i Världen idag nyligen, att det är lite av en drömsits som sångare att få sjunga uppbackad av ett helt storband. Och det märks också att han trivs med sitt sällskap. ”Joy to the world” är i och för sig en redan väldigt svängig och glad låt, men lekfullheten tycks inte veta några gränser när den i Samuel & co:s tappning får än mer sväng.
Tydligt på The Soul of Christmas är att det här är en skiva där alla aktörer får ordentligt med utrymme. Det är inte en skiva med bara Samuel Ljungblahd, eller bara The Mamas, utan lika mycket en skiva där Bohuslän Big Band också får glänsa. Därför smyckas arrangemangen ofta ut så att storbandet får visa sina färdigheter, och inga låtar avverkas på under tre minuter – i stället tickar till och med avslutande versionen av ”Härlig är jorden” på över sju minuter.
The Mamas behöver inte heller enbart agera bakgrundssångerskor utan får bära upp till exempel större delen av ”Mary did you know” på egen hand.
Redan nämnda ”Joy to the world” och ”O come all ye faithful” står för skivans största energiyttringar, vilka båda känns som givna låtval för Ljungblahd och hans gospelrötter, och Ron Millers ”Heaven help us all” blir till en uppvisning i saxofonsolon och storbandsgodis i händerna på Bohuslän Big Band.
Mer otippat är att ”Det är en ros utsprungen” broderas ut i en sex minuter lång jazzig version, medan tempot sjunker än mer i stillsamma ”Maybe this Christmas”.
Funkiga, nyskrivna ”Gift of love” och smått bluesiga ”Believing in Christmas”, även den nyskriven av Ljungblahd just för skivan, är båda spännande låtar som gör sig mycket bra i denna kostym och där han verkligen sätter fingret på orsaken till att vi firar jul: Jesu födelse.
De enda stunder som skivan dippar något är egentligen i Joni Mitchells ”River”, som blir lite intetsägande, samt i ”Härlig är jorden”, som är snudd på utdragen.
Men det gör inte så mycket, för The Soul of Christmas är i mångt och mycket en enda lång uppvisning i musikaliska konster. Av samtliga inblandade.