Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Jesusälskande artisten tar världen med storm

Hans senaste skiva har strömmats över 270 miljoner gånger – bara på Spotify. Ingen annan kristen artist har under 2022 kommit i närheten av att slå igenom så stort som Montell Fish – som tydligt har Gud i centrum.

Recension · Publicerad 07:00, 6 jan 2023

I flera års tid har Montell Fish med sin hiphop, soul och r’n’b skapat sig ett namn inom den kristna musiken med låtar som ”Wonderful God” och ”Heavenly father”. Men under 2022 har karriären exploderat på allvar för Philadelphia-artisten.

Det tack vare en enorm framgång med skivan Jamie från i somras, som hittills strömmats över 270 miljoner gånger – enbart på Spotify. Dessutom är hans senaste singel ”Hotel” redan uppe i en bra bit över 62 miljoner lyssningar på samma plattform.

Montell Fish, eller Montell Frazier som han egentligen heter, hade en desto stökigare uppväxt, där han fastnade i drogberoende och ofta hamnade i slagsmål – tills hans styvpappa tog med honom till en kyrka.

– Pastorn talade till mig och sade: ”Gud har en plan för ditt liv, och djävulen vill få dig att bli precis som världen”, har Fish tidigare berättat för Pittsburgh Citypaper.

Orden från pastorn tog skruv i den då deprimerade 17-åringen, som startade en resa mot omvändelse.

– Jag var bara så låg och så deprimerad att jag började ropa till Gud: ”Om du är verklig, visa mig.” Och då började jag se den Gud som min mamma kände, berättade han tidigare i år i en intervju med amerikanska sajten Billboard.

Sedan dess har vittnesbördet om hans förvandling blivit en inspiration för många.

– De säger: ”Om Gud kan förändra dig, då måste det finnas hopp för mig.” De vet hur förstörd jag var, har Montell Fish sagt till Pittsburgh Citypaper.

Genom musiken har han nått ut till många, men Fish har också en kanal på Youtube, där han redan i början av sin karriär lade ut hundratals videor med undervisning och inspiration i kristen tro.

Sociala medier har fortsatt vara viktiga för honom. Förra året lade han ut en akustisk version av sin låt ”Talk 2 Me” på plattformen Tiktok.

– Jag kommer ihåg att jag bad: ”Gud, jag vet inte om det här gör någon nytta, men låt din vilja ske.” Och nästa morgon vaknade jag upp till 100 000 visningar av klippet, berättar han för Billboard.

Det här blev en katapult för intresset kring för Fish och hans musik – långt utanför kyrkans väggar.

– Det är roligt, för jag har alltid upplevt det som att Gud sagt åt mig att jag ska ha 50 procent kristna fans och 50 procent icke-kristna, säger han till Billboard.

I dag har Montell Fishs Youtubekanal 850 000 prenumeranter, och 1,7 miljoner personer följer honom på Tiktok. I somras utsågs han dessutom till ”Artist to watch” av Spotify, en utmärkelse för artister som väntas slå igenom stort i framtiden.

Det gjorde han också genom skivan Jamie, ett verk genom vilket han hoppas kunna omdefiniera kristna konstformer.

– Jag ville inte göra gospel eller vanlig kristen musik, så jag började experimentera, säger han i intervjun med Billboard.

Det märks också i hans musik, där både sound och texter delvis har förändrats. Men till Billboard framhåller han vikten av hans tro på Gud:

– Jag är fortfarande en väldigt troscentrerad person och jag älskar Jesus.

Jag är fortfarande en väldigt troscentrerad person och jag älskar Jesus.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10