Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

For King & Country gör inte lyssnarna besvikna

Recension · Publicerad 07:00, 28 apr 2022

När 00-talet var ungt var den australiensiska popartisten Rebecca St James ett populärt namn på den kristna musikscenen. Vem kunde då ana att hennes två tvillingbrorsor, Joel och Luke, skulle gå samma väg? Förmodligen visste hon om deras potential, då hon tidigt drog med sig dem ut som förband på hennes turnéer.

Men sedan dess har mycket hänt. Brorsorna bildade – efter några olika namn på sitt projekt – duon For King & Country och signade ett stort skivkontrakt. 

Visst gick det snabbt på direkten även för Joel och Luke, som många fick upp ögonen för efter debutskivan Crave 2012. Men deras banbrytande sound etablerade dem på allvar med skivan Run wild. Live free. Love strong, som släpptes några år senare. 

Sedan den dagen är For King & Country cementerade som ett toppnamn inom den kristna musiken. 

Bröderna Joel och Luke har briljerat som allra mest med vackra texter i kärleksfulla låtar, och med energi i arenarockhits. Men av det senare är det glest på den nya skivan, What are we waiting for?. De riktiga energiraketerna är, åtminstone tillfälligt, pensionerade och i stället har de satsat på ett stadigt, pop-souligt sound, som de så ofta även tidigare vandrat runt i. 

Vid en första skrapning på ytan av What are we waiting for? finns det en avsaknad av just de där direkta hitsen, så som deras ”Yoy” och ”Fix my eyes” har varit. Kanske är den här skivan därför inte lika direkt klistrande som tidigare album – även om inledande, tillika första singeln, ”Relate” är det som energimässigt kommer närmast arenarocken.

Därmed inte sagt att det här inte är en stark skiva – den behöver bara lite tid. Här finns gott om karameller för alla popälskare även denna gång. Hjärtat verkar ha varit välfyllt när de arbetade fram skivan, för här ryms ett antal kärleksfulla hyllningar. Som ”Love me like I am” eller i hyllningen till deras mamma i ”Unsong hero”.

Även den smäktande balladen ”Cheering you on” sällar sig till favoriterna på denna skiva. 

Förutom de stora arenadängorna har For King & Country en styrka i att de hittat ett eget sound, och även här strålar deras eget koncept fram som en röd tråd genom hela albumet. En annan är deras förmåga att inspirera och peppa, och också det tar de fasta på här, till exempel i ”Hold on pain ends”, som också den blir till ett örhänge från denna skiva.

Känslan av att For King & Country inte skriver en låt om de inte har något att säga är total; öronen är spetsade hela tiden när man lyssnar för att sluka de vackra texterna. Lyssna bara på avslutande ”Benediction” som handlar om att ge hela livet till Gud. 

Allra bäst då? Bland många vassa spår är det ändå Dante Bowe-samarbetet ”Unity” som står ut allra mest. En lite pumpande bas i närapå funkstil, som dundrar sig rakt in i hjärteroten – dessutom med ett högaktuellt budskap om fred och försoning.

Så frågan är väl bara – vad väntar vi på? Det här är ett album som kommer att hamna högt när vi om ett antal månader ska summera 2022 års bästa skivor. 

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00