Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Flavias livsberättelse är en ”måste-läsning”

Recension · Publicerad 00:00, 5 okt 2021

Sjöbergs förlag har alltid haft näsa för att hitta böcker som återberättar riktigt spännande livsberättelser. Efter att nästan ha sträckläst denna nya bok kan jag bara konstatera att de har hittat rätt igen.

Det här är en av de böcker jag läst som har berört mig allra djupast.

Boken heter Flavia – i skuggan av Kartellen och är skriven av Flavia Perez, med bokförläggaren själv, Joel Sjöberg, som medförfattare. Den är oerhört lättläst med ett enkelt men härligt, bildrikt språk. Och livsberättelsen som rullas ut fick mig att både skakas om, förundras, skratta och gråta.

Den återberättar Flavia Perez livsresa, så här långt. För jag anar att det återstår många fler spännande kapitel innan hennes livsberättelse är fullbordad.

Berättelsen tar sin början i miljonprogrammet i Jordbro. Flavia växer upp i en dysfunktionell miljö, med en pappa som tillbringar mycket tid i fängelse och en mamma som inte längre vill leva. Vid två tillfällen är det Flavia som hittar sin mamma medvetslös.

När de ska besöka pappan på Kumlaanstalten är det den 15-årige storebrodern som kör bilen, med Flavia och treårige lillbror i baksätet.

Det är i en sådan miljö hon växer upp. Och naturligtvis sätter det djupa sår i hennes unga själ. Flavias fortsatta livsresa kommer sedan att bli oerhört dramatisk och det är svårt att släppa den fängslande berättelsen.

Jag tänker inte gå händelserna i förväg och beröva dig upplevelsen att själv få ta del av denna svindlande livsberättelse, men jag kan lova dig att du inte kommer att bli besviken.

Det här är en bok som alla vi som växt upp i trygga miljöer behöver läsa. Vi behöver skakas om och inse hur verkligheten ser ut för många människor i vår tid.

Men samtidigt är det en bok som ingjuter oerhört mycket hopp och tro. Den visar att det finns helande för den som drabbats av djupa sår, att det finns hopp för den som upplevt att hoppet gång på gång har släckts och att det finns en framtid för den som fått gå igenom de mest nattsvarta passager i livet.

På ett spännande sätt vävs också Flavias berättelse så småningom samman med Sebastian Staksets. Gud har inlett ett spännande befrielseverk djupt ner i den kriminella världen i vårt land.

Personligen tror jag att många fler livsberättelser kommer att visa sig vara inflätade i denna vackra befrielseväv.

Jag önskar, och är övertygad om, att denna bok kommer att få en riktigt stor spridning. Och att bokens budskap ska sippra ut, som ett friskt och levande vatten, på många olika offentliga arenor i vårt land. Boken har ett budskap som behöver få gå som en tsunamivåg över alla svenska medieplattformar.

Låt mig få citera Sebastian och Isabella Staksets förord till boken: ”Har du ett tufft liv? Läs den här boken. Kämpar du? Läs den här boken. Tror du att det inte finns något ljus i slutet av tunneln du befinner dig i? Läs den här boken.”

Jag håller med dem till etthundra procent, men vill bara tillägga och rikta mig till alla andra och säga: Vem du än är – läs den här boken!

Boken har ett budskap som behöver få gå som en tsunamivåg över alla svenska medieplattformar

Litteratur

Titel: Flavia – i skuggan av Kartellen
Författare: Flavia Perez med Joel Sjöberg
Förlag: Sjöbergs förlag

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier