Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Bönesvar skapar hjälte i Amazons nya film

Recension · Publicerad 14:00, 27 apr 2023

Ett flygplan som är på väg att krascha och en osannolik hjälte. Konceptet känns kanske igen, men det är en väsentlig sak som särskiljer Amazon Primes nya film On a wing and a prayer och de flesta andra katastroffilmer: den här är baserad på verkliga händelser.

År 2008 är ett kämpigt år för Doug White (spelad av Dennis Quaid). Han förlorar nämligen hastigt sin bror, just efter att de tillsammans vunnit en lokal barbequetävling, och glädje förbyts i sorg. Sorg som påminner honom om tidigare förluster, som av hans pappa, och som får honom att ställa den klassiska frågan: Om Gud finns, hur kan han då låta detta hända?

Men förlusten av brodern är bara en av de utmaningar som han ställs inför. Det är på väg hem efter begravningen som On a wing and a prayer har sitt crescendo. Doug, tillsammans med fru och två döttrar, chartrar ett privatplan för att flyga hem från Miami till Louisiana, och är med om det osannolika att piloten avlider en kort bit in i flygningen.

Kvar vid spakarna blir Doug, vars enda erfarenhet från att flyga flygplan härrör från en timmes flygning tillsammans med sin bror – i en helt annan typ av flygplan.

Resterande del av filmen är en riktig nagelbitare av klaustrofobiskt format, där Doug Whites enda hjälp att fortsätta flyga planet kommer från råd av mer erfarna flygare på marken som försöker guida honom genom proceduren.

Men ett problem kommer sällan ensamt – för både hans dotters kraftiga allergiska reaktion uppe i luften och ett lika kraftigt oväder som rör sig mot deras område sätter Doug och hans familj på ännu större prov.

Men familjen White har ett redskap i arsenalen som visar sig vara oumbärligt: tron på Gud. Det som i början av filmen bara är ett litet sidospår i form av en kort bön blir här till något avgörande. Hela familjen vänder sig till Gud för att ta sig igenom det som till synes är helt omöjligt.

Filmer som On a wing and a prayer ser ofta på förhand väldigt förutsägbara ut. Det står ju redan klart hur det ska sluta, eftersom det finns en sann historia som allt baseras på. Men regissören Sean McNamara har med den här Prime-filmen skapat en nagelbitare, som bjuder på spänning under långa stunder.

Det är svårt att inte vilja fortsätta titta för att se hur det går – fast man ju redan egentligen vet hur det kommer att sluta. Dessutom gör Dennis Quaid en urstark insats som den hårt pressade ofrivilliga piloten, fast besluten att rädda sin familj undan en till synes oundviklig katastrof.

Vissa delar av filmen blir mest till passager och utfyllnad, som flygledaren Dan Favios flirt med en kvinna i en bar dagen innan familjen Whites flygning. Men samtidigt lyckas On a wing and a prayer förmedla spänning i en helt osannolik, men sann, historia.

Likaså förmedlas budskapet att bön gör skillnad. Det är något som i Amazons filmning av historien blir tydligt – att Gud faktiskt blev hela skillnaden.

On a wing and a prayer är svår att sluta titta på, och lika svår att inte fascineras över. En överraskande stark film mitt bland streamingjätten Amazon Primes stora utbud.

Film

On a wing and a prayer
Sean McNamara
(Amazon Prime)

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10