Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Blinde Blessing Offor skänker världen mer musikaliskt ljus

Recension · Publicerad 05:00, 3 mar 2023

Vissa låtar slår an från första tonen. Precis så var det när Blessing Offor gick från noll till hundra på ett ögonblick med sin debutsingel ”Brighter days” häromåret.

Låten var så bra och stark att det redan där och då var lätt att inse att Blessing är allt annat än bara en artist i mängden. En sådan där låt som jag fortfarande, flera år senare, inte kan tröttna på att höra.

Blessings musikaliska uttryck är unikt och det är svårt att inte tänka på Stevie Wonder när hans souliga och upplyftande röst ekar genom högtalarna. Men likheterna med Wonder stannar inte där, för precis som superstjärnan är även Blessing Offor helt blind sedan tioårsåldern.

I den kontexten är ”Brighter days” ett än starkare verk, som inte lämnar någon oberörd. Låten är ett mästerverk och logiskt nog inleder därför låten också hela debutalbumet (efter ett kortare intro).

Den smäktande och fullständigt ljuvliga pianoballaden ”Believe” är den naturliga uppföljaren till debutsingeln och tar på något sätt vid där den slutar. Men Blessing har mycket mer på sin palett än så.

Efter att ha släppt några lugna låtar visade han upp sitt register genom den pumpande uptempo-hiten ”My Tribe” och precis innan hela albumet kom släppte han den oemotståndliga feelgood-dängan med det passande namnet ”Feel good”.

De sköna verken alstrar livfull energi på skivan och får smilbanden att gå upp. De är faktiskt helt omöjliga att inte älska. Men ändå är det i det stilla formatet som Blessing Offor lyckas briljera totalt.

Det är där hans säregna och behagliga röst får störst utrymme. Det är där som det går som allra mest in på skinnet, liksom det också gör i den lite funkiga ”Rollin’”.

Skivan andas mycket hopp och tro på en andra chans, något som präglar låtar som stillsamma pianoballaden ”Grace”, kraftfulla balladen ”Won't be long” och avslutande ”Looking for God”.

My Tribe är ett ambitiöst album med sina 16 låtar, om än tre av dem är intron eller kortare mellanspår. Men det är också en skiva som visar upp hela spännvidden av Blessings musikaliska talang. Från ballader till funk, soul, pop, och uptempo-hits; ingenting tycks stoppa den här unika supertalangen.

Blessing har något att säga, han har en röst som är unik, han är en mästerlig låtskrivare, en talang vid pianot och en stor spännvid i sin musik. Allt får plats på My Tribe.

Lika säkert som att sommaren kommer även i år, är det att Blessing Offor är här för att stanna. Och bli inte förvånad om hans soulröst och hoppfulla budskap i framtiden hörs långt utanför den kristna musikscenen.

Blessing Offor är tveklöst bland det mest unika och bästa som genren kan stoltsera med just nu. Som en kronjuvel eller kronprins, om du så vill.

Trots sina 16 låtar försvinner My Tribe och dess 45 minuter snabbt.

Och då är det bara att börja om. Än en gång strömmar Blessings hoppfulla ord: ”I know there’s gonna be some brighter days” ur mina högtalare.

För vilken gång i ordningen vet jag inte. Men jag vet att världen behöver just det hopp och musikaliska ljus som Blessing sprider.

Blessing Offor är tveklöst bland det mest unika och bästa som genren kan stoltsera med just nu.

Musik

My tribe
Blessing Offor
(Capitol)

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00