Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Anmärkningsvärt och stundtals obehagligt i biskopens memoarer

Recension · Publicerad 05:00, 2 nov 2022

En av de mer uppmärksammade personligheterna i Svenska kyrkan runt millennieskiftet var Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösand. Hon föddes 1947 i Finland, prästvigdes i Sverige 1971 och har sedan haft ett antal prästtjänster i Svenska kyrkan. Efter en utdragen process utnämnde regeringen henne 1995 till domprost i Uppsala, där hon tjänstgjorde i 14 år. Hon valdes 2009 till biskop i Härnösands stift, där hon tjänstgjorde till pensioneringen 2014.

Hennes memoarer, Äta livet med stor sked, har flera förtjänster och är givande ur olika perspektiv, bland annat skildringen av hennes kamp mot cancer. Samtidigt får jag, vilket jag knappast är ensam om, en viss svindelkänsla när jag läser boken. Ganska omgående erinrar jag mig lundaprofessorn Bengt Hägglund (1920–2015), en framstående teolog och känd för att sällan använda överord. Under min läsning av boken kände jag, med Hägglunds terminologi är dessa memoarer anmärkningsvärda (se fotnot). Sedan tvingades jag inse: Nej, delar av boken är faktiskt absurda, ett ord som Hägglund, så vitt jag vet, aldrig brukade använda.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10