Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Vilken tystnad är det som ska brytas?

Opinion · Publicerad 00:01, 26 apr 2013

För närvarande turnerar Dana Golan (före detta soldat i Israels armé) från gruppen "Breaking the Silence" (Bryta tystnaden) eller BtS, på inbjudan av den kristna organisationen Diakonia. Hon talar i kyrkor över hela landet. Golan framträdde i P1 Studio Ett den 23 april. I samtliga fall utan andra röster med andra perspektiv. Budskapet är: "Vi måste tala om vad israeliska soldater gör på de ockuperade områdena och i krig". Då utgår man ifrån att detta är något som allmänheten i Israel inte vet något om. För BtS har en missvisande benämning. Det finns ingen tystnad i Israel. Där diskuteras allt, också vad som sker på Västbanken och Gaza. Israels armé är en av de öppnaste i världen. I den Oscarsnominerade dokumentären The Gatekeepers, kritiserar sex före detta säkerhetschefer hårt sina regeringar, utan repressalier.

BtS hävdar att de vill väcka israeler till vad som händer på Västbanken och Gaza. Men varför gör de det i Sverige, snarare än i Israel? Deras ensidiga presentation av olika incidenter, framhäver och gynnar en lika ensidig som obalanserad debatt om Israel och konflikten, som göder de gängse antiisraeliska klichéerna. I Golans bok "Bryt tystnaden" redogörs för 145 fall av övergrepp under perioden 2000-2010. Det var en period då Israel utkämpade två påtvingade krig och en ovanligt våldsam intifada. Låt oss utgå ifrån att anklagelserna stämmer. Då kan man fråga sig, hur många möten, konfrontationer mellan israeliska soldater och palestinier ägde rum under denna tioårsperiod? Det måste ha varit miljontals. Märk proportionerna!

BtS verkar numera ägna sig åt främst att agera utanför Israel. De får mycket ekonomiskt stöd från Europa, också från Sverige. BtS anordnar utflykter till Hebron för att folk ska "själv bevittna den svåra situationen". I sådana sammanhang har BtS kritiserats av israelisk polis för att "hetsa bosättare... i Hebron i förhoppningen att bosättarna ska attackera dem" (Ynet News 16 juni -08).
Det tycks som om BtS vill en sak – att Israel ska lämna Västbanken – till varje pris. Men Israel har utan villkor och utan fredsavtal lämnat två områden – Gaza och södra Libanon. Detta tolkades som ett svaghetstecken från Hamas respektive Hizbollahs sida. Men vad värre var, de började skjuta på Israels norra respektive södra delar, vilket hittills har lett till tre krig.

Det är förståeligt att vilja diskutera ockupationen och dess konsekvenser, men då bör det göras på ett öppet sätt och med flera inblandade i debatten. Att som Diakonia enbart presentera personer och grupper med ett perspektiv på Israels armé och säkerhet, ökar knappast förståelsen för Israels predikament eller för vad konflikten handlar om över huvud taget. Men det var kanske inte heller avsikten?

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...