Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Vara i minoritet kräver mod

Opinion · Publicerad 00:03, 15 mar 2013

"Vi gillar olika" och "Rör inte min kompis" och "Alla ska med!"
Tre slogans vi minns.
Ordet "slogan" kommer från skotska och betyder härskri. Det avsåg ursprungligen samlingsropen för en klans krigare. Det är de starka, majoriteten, som formulerar slogans.
Vi har sett samlingsropen – kampanjerna på nätet och i massmedia, en del av oss har kanske också varit snabba med att instämma.
Och visst håller vi med... i princip i alla fall ... de låter så bra, nästan som bibelord faktiskt!
Det är lätt att instämma med ett klick på nätet.
Men ... så var det det där med att saker ska vara på riktigt också...
Gillar vi olika i Sverige i dag och i svensk kristenhet? Eller gillar vi bara vissa olika? Sådana som är olika på det sätt som jag gillar!!!

Får den också lov att vara gillad, som tycker och tänker olika? Om man till exempel, skulle tycka annorlunda än vad den stora majoriteten tycker. Om man skulle tillhöra den grupp som brukar kallas för de konservativa? Om man skulle hysa de så kallade konservativa åsikterna i etik- och moralfrågor och andra kontroversiella kyrkliga frågor? Om man i Sverige i dag skulle säga att man inte uppskattar Jonas Gardells alster eller Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage ... Sådana som tycker så tillhör nog en minoritet i Sverige i dag – åtminstone i det offentliga rummet.
Att vara i minoritet kräver mod.
Att tycka som de flesta andra tycker, det man "ska tycka" i dag, till det behövs inget mod. Men det kan fresta på för många att i fikarummet på arbetsplatsen, eller på skolgården, eller i församlingens arbetslag, eller på debattsidorna, hävda en avvikande uppfattning mot de flesta andra. En smidig och diplomatisk hållning är: "Jag säger inget, så har jag inget sagt!"
Tänk om det krävs så mycket mod så att många inte vågar säga vad de egentligen tycker, av rädsla för att bli kallad olika nedsättande saker? Sådant som slutar på – fob till exempel. Är det därför som människor är så försiktiga i Sverige i dag med att uttrycka avvikande uppfattning, och i avsaknad av avvikande röster i mediabruset och i fikarummen kan man förledas att tro att "den som tiger samtycker".

Men det är inte alls så säkert att den som tiger samtycker, den som tiger är ofta ganska ledsen och frustrerad och skulle önska att den vågade säga vad den egentligen tycker.
Och den svenska vidsynta toleransen kan vara mycket intolerant mot den som hyser avvikande uppfattning. Och i dag är det den som brukar kallas "konservativ", som är avvikande.
Hur blir man modig? När man egentligen känner sig ganska liten och dum, när andra verkar vara både många och eniga?  Men, saltet som ska ge sälta är ju aldrig någonsin tänkt att vara i majoritet!
Det enda som verkligen hjälper mot människofruktan, det är att frukta Gud!
Gudsfruktan – det är inte att vara rädd för Gud, men att älska Gud, den helige och upphöjde och vår käre himmelske Fader, så att man minst av allt vill göra honom emot. Hör här vad Bibeln säger: "Var inte rädda ... och låt er inte skrämmas. Herren Kristus skall ni hålla helig i era hjärtan". 1 Petr 3:14.
Gudsfruktan är det enda skyddet; Frukta Gud så behöver du inte vara rädd för människor.

Berit Simonsson

Kristen jourlinje – nu på vårdguiden 1177

Psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan ökar i samhället och behoven av stöd är stora. Sedan årsskiftet presenteras den kristna jourlinjen Lifeline som ett...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

Vad gör jag åt min självupptagna väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Tänk då om vi hade nycklarna att låsa upp gallerdörren med i fickan, men glömt bort det?

Vardagskrönika Häromdagen gick min man runt i huset och letade efter sina hörselskydd. Han håller nämligen på att bygga ett hönshus på tomten (kan ni tänka er –...

Min fru lämnade mig för en annan man, hur går jag vidare?

Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....