De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Stenarna ropar i alkoholfrågan

Opinion · Publicerad 00:00, 10 maj 2013

Det är folknykterhetens vecka. Ett uttryck för detta är att bland andra Gudrun Schyman, Marcus Birro och Regina Lund i Aftonbladet i går skrev: "Låt oss starta en folkrörelse av människor som gör annat än att dricka". Mobilisering för nykterhet. I onsdags berättade vi på våra Ung-sidor om organisationen Spiknykter, som ofta rör sig på profana skolor för att informera om alkohol och nykterhet. Rubriken för vår artikel var "Spiken i kistan för alkoholnormen?". För faktum är att ungdomar dricker allt mindre. Historiskt lite, faktiskt. Ja, förutom kristna ungdomar då, som dricker allt mer. Följande fakta tål att begrundas:
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, genomförde nyligen en undersökning om drogvanor bland 7 800 skolelever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet. Där framkommer något mycket intressant. År 2000 var 80 procent av de tillfrågade alkoholkonsumenter. Men år 2012 var andelen alkoholkonsumenter nere i 56 procent, den lägsta siffran som uppmätts. Men inte nog med det. Andelen pojkar som har berusat sig före 13 års ålder har halverats mellan 2000 och 2012, från 21 procent till tio procent. Lägre debutålder är starkt förknippat med hur mycket alkohol man dricker senare i livet, varför debutåldern är en viktig faktor. Trenden är tydlig och statistiken bekräftas i vår onsdagstidning av Håkan Axell, som leder Spiknykter. Han säger: "Det roliga i Sverige i dag är att vi har en positiv trend, att unga människor väljer att leva ett liv utan alkohol".

Lika rolig är dock inte statistiken över kristna ungdomars alkoholvanor. För där går trenden i motsatt riktning. Nyligen publicerade den kristna nykterhetsorganisationen Blå Bandet en studie om unga kristnas alkoholvanor. Om detta har vi tidigare berättat i Världen idag. Där framkom att, bland kyrkligt aktiva mellan 16 och 24 år, tycker 64,9 procent att det är okej med ett glas öl eller vin efter ett kristet möte, dock inte i kyrkan utan i så fall på stan. Endast 30 procent anser att kristna inte bör dricka alls.

Det är här någonstans ekvationen blir svår att lösa. Icke-kristna ungdomar dricker allt mindre. Där har ett tydligt trendbrott skett. Det har blivit socialt accepterat, rentav trendigt, att inte dricka. Samtidigt har det blivit social accepterat i de kristna leden, rentav trendigt, att dricka. "Världens barn" (om uttrycket tillåts) går i en nyktrare riktning, medan "kyrkans barn" har anammat en allt mer liberal syn på alkohol.
Lösningen är förstås inte att moralisera över kristnas drickande. Och någon kanske säger: det är inte synd att dricka alkohol. Nej, men däremot visar statistiken att ett ökat drickande leder till mer synd. Cirka 80 procent av alla våldsbrott är alkoholrelaterade. 385 000 barn växer upp i en familj där minst en förälder lever i risk- eller missbruk. 70 personer per år dör i alkoholrelaterade trafikolyckor. 25-40 procent av alla som dör i trafikolyckor var alkoholpåverkade. Många är de som drabbats av våldtäkter, övergrepp och otrohet under alkoholens inverkan. Om trenden fortsätter i samma riktning kommer ännu fler av de problem vi i dag förfäras över i det omgivande samhället att finnas mitt i våra församlingar. Det är ingen profetia, utan bara en tidsfråga.
När små och stora stenar ropar om nykterhet, är det då inte dags för Guds församling att gensvara och återigen kroka arm med nykterhetsrörelsen?

Lukas Berggren
twitter.com/lukasberggren

Trump erkänner Israels suveränitet över Golan

USA/Israel. USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna. – Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade...