HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Stefan Swärd: Nödvändigt med breda överenskommelser

Opinion · Publicerad 00:00, 26 okt 2015

Sverige är en demokrati. Det innebär att folket i allmänna val väljer vilka som ska representera dem i riksdagen, Sverige högsta politiska organ. En regering måste regera med stöd i riksdagen. Om en majoritet i riksdagen stöttar en misstroendeförklaring mot en statsminister, måste hela regeringen avgå.

Det är inte nödvändigt att regeringen representeras av partier med en majoritet i riksdagen. Men man måste accepteras och tolereras av en majoritet i riksdagen.

För att undvika uppsplittring i för mycket småpartier finns det en fyraprocentsspärr i riksdagsvalen. Trots detta har antalet partier i riksdagen ökat från 5 till 8 sedan 1980-talet .

Det har hört till ovanligheterna att Sverige har haft majoritetsregeringar. Genom våra grundlagar är det möjligt att regera riket utan en majoritet i riksdagen. Det avgörande är att man inte har en majoritet emot sig.

Socialdemokraterna klarade av att regera i minoritet under många år. Trots att man under årtionden inte hade något samarbete med kommunistpartiet fanns det ändå ett passivt stöd som man kunde räkna med. Det var inte tänkbart för kommunistpartiet att gå ihop med de borgerliga partierna för att fälla en socialdemokratisk regering. Det kunde både Erlander och Palme luta sig emot vid många tillfällen.

Den mest extrema formen av minoritetsregering var den folkpartiregering vi hade under en kort period i slutet av 1970-talet, i samband med att Fälldin avgick som statsminister på grund av kärnkraftsfrågan. Den regeringen accepterades både till vänster och höger och kunde därför regera med en svag egen bas i riksdagen.

Bildt-regeringen 1991-94 var också en minoritetsregering, med Ny demokrati som vågmästare. Göran Perssons regeringar fram till 2006 var också minoritetsregeringar, där man samarbetade i olika konstellationer med Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Alliansen regerade i majoritet 2006-2010 och i minoritet från 2010 och framåt. Man kunde regera från 2010 i kraft av att riksdagsmajoriteten, de rödgröna partierna och Sverigedemokraternan, inte kunde samlas emot dem.

Efter det senaste valet har vi fått en unikt svag minoritetsregering. I praktiken har vi efter senaste valet fått tre politiska block i riksdagen, de rödgröna, alliansen och Sverigedemokraterna.
Decemberöverenskommelsen skapades för att hantera denna situation, för riket måste ju regeras oavsett partifördelningar i riksdagen. Stefan Löfvens förstahandsalternativ efter valet 2014 var att skapa allianser över blockgränsen och den vägen skapa en majoritet i riksdagen. När det inte var möjligt valdes Decemberöverenskommelsen som ett alternativ. Oavsett vad man tycker om DÖ värnade den om allianssamarbetet.

Hur ska landet nu regeras i den nya situationen? Alliansen kan inte regera med nuvarande underlag i riksdagen, det skulle kräva samarbete med SD. Det skulle stora delar av alliansen aldrig acceptera, så det är inte ett möjligt alternativ. Möjligheten är samarbete över blockgränsen vilket fredagens flyktingpolitiska uppgörelse är ett bra exempel på. En risk för alliansen är att den typen av överenskommelser kommer att försvaga interna samarbetet.

Hur som helst, de politiska utmaningarna är så stora, att det är nödvändigt att söka breda överenskommelser i riksdagen. Det skapar en ekonomisk och politisk trovärdighet för Sverige.

Stefan Swärd
twitter.com/stefansward 

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...