Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Stefan Swärd: Högre acceptans för kristna politiker?

Opinion · Publicerad 00:01, 28 okt 2013

Det var en unik händelse som inträffade när Elisabeth Svantesson blev utnämnd till arbetsmarknadsminister för en dryg månad sedan. Hon är med i en trosförsamling – och därmed i en rörelse som under ett antal år fått löpa gatlopp i media.
Kvällspressen försökte igen koppla greppet genom mediedrevet. De gjorde sitt yttersta att få bort den nyutnämnda ministern. Men det bet inte den här gången. Det var en stor seger för religionsfriheten.
Det har också varit intressant att se det starka stöd som Elisabeth Svantesson har haft i moderatledningen. Statsminister Reinfeldt var fast beslutsam att inte vika sig för mediedrevet och försvarade sin minister i blåsväder. Ledande moderater har uttryckt sin avsky över hur vissa medier hanterat denna fråga.

Men det intressanta är att mediedrevet och demoniseringen av vissa kristna uttrycksformer, det börjar mattas av. Den allmänna känslan var att ledande politiker och media tyckte att man skulle låta Elisabeth Svantessons kristna övertygelser och församlingsliv vara i fred.
Det dröjde väldigt många år, närmare bestämt 80 år innan en pingstvän kom in i regeringen. Det inträffade när Alf Svensson kom in i regeringen efter den borgerliga valsegern 1991. Pingströrelsen hade en riksdagsledamot under många år genom moderaten Filip Fridolfsson, dessutom gift med en dotter till Lewi Pethrus.
Det var lika kontroversiellt då när medlemmar för en kontroversiell kristen organisation skulle nå ledande politiska positioner.

Sverige är ett litet land, vi har en tradition av en totalitär stat och en monopol-statskyrka, trots demokratins införande för snart 100 år sedan och religionsfrihetens officiella bekräftelse för drygt 60 år sedan. När det gäller religiösa övertygelser behöver man hålla sig inom vissa ramar för att bli godkänd av systemet, och det tycks nu vara kvällspressen som går i spetsen för att vidmakthålla intolerans och brist på religionsfrihet.

Men att Elisabeth Svantesson nu är etablerad som arbetsmarknadsminister med starkt stöd av statsministern är uttryck för religionsfrihet och att dreven inte styr över politiken, i varje fall inte i detta fall. Det går att ge många exempel på hur kristna har blivit diskriminerade på arbetsmarknaden. Aktivt kristet engagemang och medlemskap i "fel" typ av kristen församling har uppfattats som en negativ faktor och en belastning. Och detta blir kanske allra mest påtagligt när det gäller höga chefstjänster.

Det är av stor betydelse att vi kristna finns med i olika positioner i samhället. Elisabeth Svantesson behöver allas våra förböner för att klara sitt nya uppdrag, att vara arbetsmarknadsminister. Det är en central kristen angelägenhet att hjälpa till med att så många som möjligt får ett meningsfullt arbete. Arbetet är en del av Guds grundläggande skapelseplan för människan. Här kan Elisabeth förmedla både kunskap och nytänkande. Arbetsmarknaden, sysselsättningen och arbetslösheten kommer förmodligen att bli den avgörande frågan i kommande valrörelsen, så jobbet som arbetsmarknadsminister kräver konkreta resultat, största möjliga stryktålighet och god kommunikationsförmåga.

Antisemitiska åsikter hos visselblåsare

Journalistik. Google svartlistar vissa kristna och konservativa nyhetssidor, enligt visselblåsare. Detta berättade Världen idag och flera andra medier om nyligen....

TV3 kan lära kyrkan om synd och omvändelse

Ledare Sommarens tv-tablåer har som brukligt präglats av repriser. Ett program som har kört mängder med gamla avsnitt är TV3:s Lyxfällan. Egentligen är det...